Längre intervju med Oliver Silverholt

Vi tog oss en längre pratstund med ett av säsongens nyförvärv, Oliver Silverholt. Om tillvaron i Öster, Växjö och hur han upplever säsongen hittills. 

Ett halvår in i Östertröjan, hur känns det? 

- Om vi börjar med utanför fotbollen så känns det bra, grabbarna är sköna och vi är en bra grupp med många, ja hur ska jag säga det, intressanta individer! Tar vi fotbollsmässigt så har det varit okej, vi har kommit igång nu på slutet innan uppehållet vilket vi ska jobba vidare på!

Om vi startar från början, vem är Oliver Silverholt som människa och vart växte du upp? 

- Från en början är jag uppvuxen i en liten ort utanför Halmstad som heter Oskarström. Bodde där fram tills jag va runt 15 då flyttlasset gick in mot Halmstad med familjen. Har dock under hela min uppväxt spelat i BK Astrio så det blev mycket pendlande mellan Oskarström-Halmstad på cirka 30 minuter enkel resa under min ungdom. 

Visste du tidigt om att du ville satsa på en karriär som fotbollsspelare eller har det funnits andra drömmar/tankar i livet? 

- Ja fotboll har alltid varit nummer ett och mitt mål. Lite tråkigt svar kanske men ganska tidigt föredrog jag att spela fotboll på rasterna istället för att ha lektion. 

Hur var det att komma fram som talang i Halmstads BK för att sedan ta steget till Stockholmsklubben Hammarby? 

- Ja det va såklart speciellt, inget ont om HBK men det var lite som dag och natt att göra det bytet rent klubblagsmässigt. Allt från pressen på att vinna fotbollsmatcher till ett publikstöd som inte går att jämföra med. 

Hur upplevde du din tid i respektive klubb? 

- Jag kom till HBK som 16-åring. Tiden gick ganska snabbt till det att jag var uppe i A.laget och jag upplevde att allt gick bra. Att sedan få vara med och både gå upp i Allsvenskan och åren efter hålla sig kvar är något jag är glad över att få ha varit med om. Min tid i HBK var väldigt bra för min del, att få möjligheten att komma fram som ung och ta en plats i startelvan. Där gjorde dåvarande coach Jens Gustafsson ett fantastiskt jobb med att utveckla mig som spelare och behandla mig på ett bra sätt. 

Åren i Hammarby som kom senare var kantade av skador (fyra muskelskador på två år). Första året spelade jag mycket, att få gå in i första premiären i Allsvenskan efter klubbens år i Superettan var fantastisk. Eller när vi slog publikrekordet i sista matchen mot Malmö! Ja det finns också väldigt mycket att ta med sig från dessa åren. Jag trivdes enormt bra i klubben och allt runtomkring. 

Sedan blev det utlåning till Varbergs BOIS och nästan flytt ”hem”, hur ser du på den sejouren? 

- Ja den blev väl sådär om jag ska vara helt ärlig. Laget hade två stycken femteplaceringar och jag kände att här kunde jag komma att bli frisk och få speltid. Visst gjorde jag båda sakerna, men rent spelmässigt hade vårt lag mer att hämta.

Varför blev Öster ett naturligt steg för din del? 

- Nu kanske jag avslöjar för mycket men Christian va på mig redan året innan om att komma till Värnamo (när jag istället gick till Varberg). Så redan där kom den tanken fram och jag fastnade redan då för Christians syn på både ledarskap och fotbollsfilosofi. Sen när det blev klart att han skulle ta över Öster så blev väl valet ganska naturligt när han ringde igen! 

Var det något särskilt du lockades av? 

- Framförallt att få spela för Christian och vårt spelsätt som jag tycker passar mig som fotbollsspelare.

Ett halvår in som Växjöbo, hur trivs du/ni i Växjö? 

- Bra, fick lägenhet tidigt vilket underlättade för oss och man slapp hotell i början. Dock saknar man ju havet och solen som man är uppvuxen med. Och när det väl regnar, ja då slutar det aldrig känns det som! Men som stad är här fint och trevligt.

Utöver fotbollen, vad mer är prioriterat och viktigt i Olivers Silverholts vardag?

- Oj, bra fråga. Jag är en sån person som är väldigt bra på att inte göra någonting. Men jag är med tjejen och tar det lugnt mestadels.

Hur skulle du vilja säga hur en typisk veckodag ser ut? 

- Ja den är ju såklart utpräglad av träning , och sen är jag väl inte rädd för att träna lite extra. Men måndag - torsdag är väl lite hårdare träning medans man sen tar det lite lugnare fredag-lördag för att ta tre poäng på söndagen. 

Hur upplever du säsongen hittills?

- För egen del är jag väl inte helt nöjd. Har vart lite som laget med lite upp och ner med prestationerna. Men jag känner att vårt spelsätt passar mig bra och ju fler träningar och matcher vi som lag får ihop desto bättre kommer det gå för samtliga, det är jag övertygad om. 

Trivs du i den roll som du har fått och känner du att förtroendet finns där? 

- Ja, pratade ganska tidigt med Christian om hur han såg på mig och min roll i laget. Att man kanske inte alltid ska vara den här utpräglade vänsterbacken. Folk som ser våra matcher kanske undrar ibland vad jag sysslar med när jag springer iväg in i mitten och är långt ifrån min vänsterbacksposition. Men det är (oftast) meningen! 

Hur ser du på höstsäsongen som stundar? 

- Tack vare vår fina avslutning på vårsäsongen har vi satt oss i ett väldigt mycket bättre läge! Så istället för att få slåss om en tråkig mittenplacering så kommer vi få en intressant andra halva av säsongen och jaga lagen ovanför oss. 

Ditt drömscenario under närmaste säsongerna? 

- Det är ju inte ett drömscenario utan mer ett mål att få gå upp i Allsvenskan, där Öster hör hemma! Men om man får göra ett drömscenario av det så är det att jag avgör i sista matchen hemma för att ta oss upp.

 

Faktarutan

Fullständigt namn: Oliver Montana Silverholt

Ålder: 24

Födelsestad: Halmstad

Uppvuxen: Oskarström/Halmstad

Civilstatus: Flickvän

Utbildning: Gymnasiet

Bästa fotbollsminne: Premiären med Hammarby i Allsvenskan. 

Enligt dig den bästa VM-krönikan: 2002 (stort Ronaldinho-fan) tätt följt av 2006! 

Favoritlag (förutom självklara Öster): Barcelona 

Om jag inte vore fotbollsspelare hade jag varit: Mäklare

Enligt dig skönast spelstil i laget: Mr Silka

Bästa spelare jag spelat med: Ivan Diaz (under HBKs spansksatsning)

Bästa spelaren jag spelat mot: Adrien Rabiot

Sitter jag helst bredvid i bussen till bortamatcherna: Sover oftast så säger mig själv där!