Lite glädje mitt i all sorg

Östers IF Dam tog i och med matchen mot IFK Värnamo ett litet steg tillbaka mot vardagen efter förra helgens tragiska händelse. Och det var ett påverkat Österlag som gjorde sitt bästa för att hedra sin bortgångna lagkamrat Nitza Stafilidou. Matchen mot Värnamo slutade med vinst, 3-1.

Östers IF – IFK Värnamo 3-1 (3-0)
4' 1-0 Victoria Johansson (str.)
19' 2-0 Felicia Castro
33' 3-0 Camilla Ronström
75' 3-1

Östers startelva med en årsdebutant
S Åhlander
F Karlsson – E Karlsson – L Holmgren – M Bergstrand
C Brändström – A Hjälmkvist – V Johansson – A Sandell
F Castro – C Ronström

Byten
45' H Goodwin (M Bergstrand), E Andersson (A Hjälmkvist)

Östers Nellie Karlsson som gjort sex mål på de två senaste matcherna valde i samråd med lagledningen att avstå matchen på grund av en lättare känning i foten som upptäcktes på matchuppvärmningen. Detta gjorde att man fick möblera om lite i laget redan innan matchstart. Men det var ett fartfyllt Öster som inledde matchen och redan i den andra matchminuten kom första avslutet då Camilla Ronström fick utrymme att skjuta från en halvdålig vinkel en bit innanför straffområdet, ett skott som gick utanför. Två minuter senare spelar Öster sig fram på högersidan och Caroline Brändström får till slut bollen i straffområdet och petar bollen förbi en försvarare som går in lite för tufft i duellen varpå domaren blåser straff. En straffspark som Victoria Johansson förvaltar på bästa sätt och ger Öster ledningen med 1-0. Värnamo repar mod och skapar en riktig farlig chans i den 12:e minuten där bollen faktiskt letar sig in i mål men döms bort på grund av offside.

Första halvlek präglas annars av ett Öster med stort bollinnehav och med ett antal fina intentioner i anfallsspelet där en pigg Anna Hjälmkvist på mittfältet ser ut att vara på väg tillbaka på allvar. Tillsammans med Caroline Brändström är hon med och bygger upp det anfall som leder till nästa mål. Caroline som tagit sig in centralt från sin högersida slår en fin passning i djupled till Camilla som får ett bra läge, halvfri med Värnamos målvakt. Skottet räddas men returen går rakt ut och där är Felicia Castro påpassligt framme och slår in bollen i mål, 2-0. Öster fortsätter trumma på och bjuder på matchens finaste anfall i den 23:e minuten. Via ett bra kombinationsspel så får Anna H bollen centralt och hittar med en väl avvägd passning ut till Anna Sandell på vänsterkanten. Anna S tar ned bollen mot kortlinjen och spelar in bollen centralt till Camilla som kommer med full fart och möter bollen perfekt. Skottet räddas dock fint av Värnamos målvakt och målet uteblir. Öster fortsätter att skapa chanser och Victoria Johansson har ett skott utifrån som är nära att resultera, även det efter ett fint anfall där Frida Karlsson gjort en fin rush på högerkanten. Frida, som för dagen blivit placerad på den något ovana positionen som högerback, imponerade stort och bidrog starkt till det offensiva spelet.

Någon minut senare gör Öster 3-0 och det är Camilla som får lite revansch efter sina tidigare målchanser. Efter en hörna som rensas bort så vinner Öster tillbaka bollen. Anna S vänder ut bollen till höger där Camilla tar emot den och får en fin båge på lobbskottet som letar sig in i bortre delen av målet. Öster avslutar med ytterligare två avslut, Camilla har chansen att göra ännu ett mål men skottet går utanför och sedan är det Anna H som sliter sig loss men även hennes skott går utanför målramen. 3-0 i paus, med lite bättre effektivitet så kunde det har varit mer än så.

Andra halvlek är mindre händelserik. Tempot sjunker betydligt och Värnamo kommer in allt bättre i matchen. Under perioder lyckas man pressa tillbaka hemmalaget men saknar lite udd i anfallen. Målchanserna är inte lika klara för någon av lagen men inbytte Hanna Goodwin får en bra chans att utöka Östers ledning då Camilla kommer runt på högerkanten efter en kontring och spelar in bollen snett inåt bakåt. Hanna kommer dock lite för nära målvakten som genom en bra utrusning kan rädda avslutet och styra bort bollen. Istället är det Värnamo som får till en reducering. Detta efter en hög frispark där ett passivt Österförsvar inte alls hänger med i löpningarna i straffområdet. Bollen tar i ribban två gånger innan en Värnamospelare kan vinna duellen i målområdet med Sanna Åhlander och göra 3-1.

3-1 är ett resultat som står sig matchen ut och hade det varit en match om poäng så skulle man visst kunna vara nöjd med andra halvlek som Öster mest spelar av. Kanske hade man kunnat önska ännu mer fart och att man kunde bibehålla intensiteten matchen igenom, samtidigt går det att hitta flera ljusglimtar och framförallt uppspelsfasen har fått ännu en dimension efter lite träning. Victoria Johansson gjorde sin första match för året på mittfältet och gör det klart godkänt. Öster startade med en lite yngre backlinje (Matilda Bergstrand, 16, Elin Karlsson, 17, Linnea Holmgren, 19 och Frida Karlsson, 18) och denna kvartett skötte sina uppgifter med imponerande pondus och säkerhet. Önskemålet framöver är lite bättre effektivitet i anfallsspelet och tydligare idéer när man börjar närma sig motståndarnas straffområde. Defensivt så kan ett för dagen godkänt presspel utvecklas ytterligare ett snäpp. Första tävlingsmatchen för denna trupp är i mitten av april så lite tid finns det kvar att få bitarna på plats.

Innan matchstart hölls en tyst minut och spelarna i Öster bar svarta sorgband i samband med matchen till minne av Nitza.