Mållöst med mersmak

 


Östers naturgräspremiär mot Mjällby slutade mållöst, men Öster såg pigga ut, och Roberth Björknesjö var i stort sett nöjd efter matchen.
- Det var bra. Det såg nästan ut som konstgrässpel, vi har fint rörelsemönster och får upp yttrarna bra. Men sista tredjedelen måste bli bättre.
Björknesjö var mest nöjd med kollektivet, men kan inte låta bli att framhålla Otto Erikssons insats. 
- Vllken kille han är. Tappar inte en boll, och passar väldigt bra i vårt tremannamittfält.

 

MJÄLLBY AIF - ÖSTERS IF 0-0

 

Öster ställde upp med:
Kljajic
Wihlborg - Vasilj - J Andersson - Konate
Bergholtz - Eriksson - Elvby
Zlojutro - Birgersson - Henningsson

 

Byten:
57' Bojent (Konate)
62' Söderberg (Birgersson)
73' Gero (Henningsson)

 

På artikelbilden avslutar Alexander Henningsson på Wihlborgs inlägg i sjunde minuten. Foto: Andreas Nilsson/bilderna.it

 

Öster såg ut att trivas bra med att komma ut på naturgräs, och redan i fjärde minuten kunde man tagit ledningen. Henningsson slog ett lågt inlägg från sin vänsterkant och Vlado Zlojutro mötte bra på volley, men Mattias Asper (40 i torsdags, grattis i efterhand) visade att gammal är äldst med en kvalificerad räddning nere vid vänstra stolproten. Några minuter senare var det dags för hemmalagets första hyfsade läge när Kristian Haynes klippte till på ett inlägg men inte kunde hota. Istället kunde Öster i anfallet efter än en gång skapa ett riktigt bra läge när Wihlborg knoppade in ett väl avvägt inlägg på Henningsson, som dessvärre drog volleyn ur bra läge hårt men i burgavelns utsida.

 

   Öster hann skapa en bra chans till, där inlägget hamnade lite bakom Henningsson som inte kunde få med sig bollen in mot mål, innan det skulle komma en riktigt farlig chans åt andra hållet. Ett Mjällbyavslut i stolpen studsade ut i ryggen på Kljajic och vidare ut till en annan gulsvart, som dock hade snäv vinkel och avslutade i utsidan av burgaveln. I 17 minuten var Henningsson på väg genom när han gjordes ner av Arokoyo och fick en frispark strax utanför straffområdet med sig. Frisparken slog Wihlborg via muren till en högerhörna som i sin tur skulle bli en rejäl farlighet. Zlojutro prickade pannan på Vasilj, som fick en stenhård träff klockrent i stolpen men innan någon hann försöka sig på returen blåste domaren av för ruff mot Asper.

 

   Mjällby har ett ständigt hot i Marcus Ekenberg, och i tjugonde minuten var han nära att lyckas. Till synes lite på slump slank han genom Österförsvaret och kom fri med Kljajic, men Östermålvakten kunde göra en bra räddning och efter det kunde försvaret rensa. I 26 minuten hade Öster oflyt med avblåsningarna. Zlojutro stoppades tufft, men lyckades snubbla sig vidare och förbi en försvarare, men när han då hade två spelbara alternativ kom plötsligt avblåsningen för den första situationen. Minuterna senare slog Otto Eriksson - kanske den spelare som utmärkte sig allra mest i ett kollektiv där ingen underpresterade - en bra avvägd boll upp på Birgersson, som rundade sin försvarare och slog ett inlägg som var på raka spåret mot Henningsson innan Asper nådde ut med fingertopparna och styra bollen bakom den framstormande Österanfallaren.

 

   Tio minuter före paus var Ekenberg på hugget igen, och nickade ett inlägg bra lågt mot Kljajic, men en Österfot kunde styra bollen utanför stolpen till hörna. De två resterande farligheterna före halvtid skulle tillfalla gästerna. Först gjorde Eriksson ett jättejobb nere vid vänstra hörnflaggan innan han lyfte in ett inlägg tätt framför mål. Detta nickstyrdes ut av en Mjällbyskalle, men på andravågen slog Wihlborg ett nytt fint inlägg mot Henningsson, som hade mycket bevakning och inte kunde hålla nickavslutet på mål. I sista anfallet före paus borde definitivt ett ledningsmål för Öster kommit. Birgersson jagade en lyftning och Asper gick ut långt för att rensa - rakt på Zlojutro, som hade mycket fri yta men fick någon centimeter för lite höjd på lyftningen vilket gjorde att Asper kunde nå och bromsa den tillräckligt i luften för att den inte skulle hinna in i mål innan den hanns upp.

 

 

Öster inledde andra halvlek som man avslutade första, och kom runt mycket på kanterna. I 52 minuten rann Henningsson genom efter en vältimad passning från Eriksson, men fick inte till avslutet som dessutom bromsades av ett försvararben innan Asper kunde plocka upp bollen. Minuten efter upprepades nästan samma situation, men denna gång var det Birgersson som slank genom, och han fick en hörna med sig för besväret. I 57 minuten kom så hemmalagets första farliga anfall efter paus, men Konate la ut bollen till hörna, och på den nickade Arokoyo hårt men en hyfsad bit till höger om mål.

 

   Med tjugo minuter kvar låg inbytte Patrik Bojent bakom en farlighet. Efter bra jobb på vänsterkanten lirkade han in bollen till Söderberg som trots hård uppvaktning kunde få bollen bak till Henningsson. Denne såg inte alls ut att få träff på bollen, men trots det höll det studsande avslutet på att ställa Mjällbyförsvaret som inte riktigt var med när det stack bara någon centimeter till höger om mål. Minuten senare fick Henningsson bollen efter bra förarbete av Zlojutro och Eriksson, men denna gång gick avslutet alltför rakt på Asper för att irritera.

 

   Med drygt en kvart kvar såg det farligt ut. Haynes spelade fram Andreas Blomqvist som slog till direkt, men Kljajic var med bra och kunde styra ut räddningen till inkast. Minuten senare var det Östers tur. Gero jobbade stenhårt trots brysk behandling, och kunde till slut runda sin siste försvarare och lyfta in bollen till Bojent framför mål. Bojents hårda volleyavslut styrdes tämligen uppenbart av en MAIF-spelare ut till hörna, något som upprörde hemmalaget förvånansvärt mycket och ledde till kraftiga protester från flertalet spelare. Hörnan resulterade inte, men minuten senare var det dags för ett nytt bra inlägg från Gero - denna gång från vänsterkanten. Den hårda låga bollen fastnade dock på sista försvararen och nådde inte sitt mål.

 

   Därefter tog hemmalaget grepp om spelet i några minuter, och spelade runt bollen bra på offensiv planhalva. Trots vad som såg ut som ett flertal möjligheter till avslut mynnade anfallet till slut endast ut i ett hårt skott via Arokoyos ändalykt ut till inspark. Den följande perioden återtog Öster initiativet totalt, och lyfte in bollar mot mitten. Det bästa läget kom i 83 minuten, efter nytt starkt jobb av Gero till höger. Till sist lyfte han in bollen fint mot Eriksson, men denne fick ingen större kraft i sitt volleyavslut och Asper kunde plocka ner det utan att svettas. Till slut kunde Mjällby bryta Östers bollinnehav, och till och med kontra in ett ledningsmål med sex minuter kvar - men Anton Dahlström fick se sitt mål bortdömt för offside.

 

   Matchens avslutning blev händelserik. Med tre minuter kvar ville hemmaspelare och publik ha straff när Zlojutro såg ut (svårt att säga säkert från 80 meters avstånd) att nudda bollen med handen, men fick inte domslutet med sig. Minuten senare såg samme Zlojutro ut att missa en frispark totalt, men den studsande låga bollbanan blev väldigt lurig och bollen nådde ända fram till Johan Andersson vid bortre stolpen, men dennes styrning slank precis utanför Aspers vänstra stolpe. Efter det hann hemmalaget med två chanser på stopptid. Först fick Kljajic göra en bra räddning på en hård nick, och minuten senare spelade Dahlström in bollen till en obehagligt fri David Löfquist, men denne drog avslutet långt till höger om mål.

 

Bildspel från matchen, alla bilder: Andreas Nilsson/bilderna.it