Målglatt mot Kalmarjuniorerna

Öster visade ingen pardon mot det förstärkta U19-lag (två-tre A-lagsspelare) som Kalmar skickade till tisdagens träningsmatch i Tipshallen. Bortsett från något bra läge för Lumala Abdu hade gästerna inte mycket farligt medan hemmalagets fyra mål var i underkant.

Berglund

61' Hjalmarsson (Shaze), Hafizovic (Berglund), Rajalakso (Östlind)
77' Örnblom (Strömberg)

På artikelbilden försöker Björn Berglund runda Kalmarmålvakten och göra sitt andra mål för kvällen men görs ner och får straffen som Strömberg slår in till 3-0.
Alla bilder och video: Andreas Nilelind/bilderna.it

Öster var till en början avvaktande och såg ut att vilja bedöma på vilken nivå motståndarna faktiskt låg. När man efter fem spelade minuter gjort det och vågade spela ut såg allt genast mycket bättre ut. I sjunde minuten jagade Shaze och Strömberg hårt mot gästernas målvakt Lukas Hägg-Johansson (som förra året var utlånad till Oskarshamn och mötte Öster två gånger) och stressade fram en rensning som målvakten la rakt till sin förre lagkamrat Robin Östlind, som avslutade hårt men ganska rakt på målvakten. Bara minuten senare var det Denis Velic som var uppe och stressade motståndarna, vann boll högt och höll i innan han levererade bollen till Shaze, för dagen högerytter, som hittade ut till Fritiof Björkén. Bollen nådde till slut in till Björn Berglund, som försökte knorra in den i vänstra krysset men fick se Hägg göra en bra räddning när denne lyckades styra bollen strax över ribban.

Öster fortsatte jaga högt, i trettonde minuten nickade Strömberg över efter att som det såg ut skallat ihop med Berglund som dessbättre kunde ruska av sig smärtan. Två minuter senare bröt Velic en passning halvvägs in på offensiv planhalva, gick själv och avslutade stenhårt men på Hägg Johansson som inte hann undan.

Minuter senare utmanade gästerna för första gången när Mjällbyvärvningen Lumala Abdu satte full fart på vänsterkanten och var på väg genom, men en resolut höfttackling från Jonathan Drott satte stopp för utflykten till priset av ett på alla sätt korrekt gult kort.

Därefter var det bara Öster igen och i nästa läge samarbetade Strömberg och Shaze bra när skåningen spelade fram en fri Shaze, men målvakten nådde precis fram och kunde norpa bollen framför tårna på högeryttern.

Efter ett antal småchanser stack Berglund i 28e minuten fram och kunde fri med Hägg-Johansson göra sitt första mål i Östertröjan när han lyfta bollen över denne i nät.

Bara minuten senare var det dags igen, nu från högerkanten. Strömberg spelade fram till Shaze som väldigt uppoffrande kastade sig fram och stötte upp bollen från nära håll i vänster kryss i hård duell mot Hägg-Johansson.

Nu spelade Öster ut hela registret och i 32a minuten rullade man runt snyggt igen, innan Berglund försökte sig på en cykelspark som stack en bit utanför mål. Minuterna senare visade Berglund upp sig som framspelare när han hittade fram med bollen till Björkén, som var nära att ta sig ända fram men en Kalmarförsvarare kunde till slut rensa till hörna. Hörnan skruvade Nurkic mot bortre burgaveln och målvakten fick sträcka ut ordentligt för att kunna fösa den över ribban.

Fem minuter före paus fick Kalmar så till et avslut mot mål när Svante Ingelsson fick bollen i bra läge precis utanför straffområdet, men avslutet rullade närmast i famnen på Rasmus Rydén. Strax därefter kunde Abdu hota igen, men ett bra samarbete av Vasilj och Shaze avväpnade honom och ett par snabba bollar över till vänsterkanten senare var istället Öster nära en farlig omställning, men Östlinds passning mot Strömberg fastnade tyvärr på Kalmars rutinerade mittback Stefan Larsson.

Efter paus såg gästerna lite piggare ut, och redan minuten in fick Herman Hallberg iväg lagets första avslut på mål, som Rydén dock utan bekymmer kunde plocka. Någon minut senare stack långe Pontus Fredriksson på vänsterkanten och hann sånär runt, men en hårt jobbande Shaze nådde ner och kunde blockera inlägget till hörna. I efterdyningarna av denna kom så Kalmars första riktiga målchans, när Hallberg lyfte in ett välplacerat inlägg på Adel Ziarat som dessbättre inte lyckades hålla sitt nickavslut på mål.

Tio minuter in i halvleken hade hemmalaget återtagit sitt spelövertag och bjöd på ett snyggt anfall. Först lyftes bollen in på Robin Strömberg som sprungit genom backlinjen men inte riktigt fick kontroll över bollen. I nästa moment bjöd Berglund på en åktur när han tråcklade sig genom försvaret och gjorde bort även Hägg-Johansson, som valde att riva ner anfallaren hellre än att låta honom avsluta uppvisningen med att låta honom rulla in bollen. Den resulterande solklara straffen rullade Strömberg kyligt in nere till höger.

Med halvtimmen kvar kunde gästerna mycket väl ha reducerat, när Hallberg slog en frispark från bra läge precis utanför högra stolpen. Tre minuter senare jobbade de två nyss inbytta Österspelarna fram ett farligt läge. Hafizovic slog en löpboll som Rajalakso var mycket nära att hinna först på efter att ha sprungit sig fri, men Hägg-Johansson var långt ute och kunde med nöd och näppe peta undan bollen.

Hafizovic testade minuterna senare på egen hand Kalmarmålvakten när han tryckte iväg ett lågt tungt avslut från höger mot vänstra stolpen, men målvakten kunde med viss möda styra ut skottet till hörna.

I 69e minuten kom så Kalmars bästa chans i matchen, när en boll lyftes in i Östers straffområde efter en frispark och Abdu kunde trycka sig fram och avsluta stenhårt men klockrent i vänstra stolpen.

Trots att tempot avtog hann Drott med att knorra ett avslut metern utanför högra stolpen innan matchens sista mål till slut kom i 83e minuten. Då var det Björkén som fick en bra boll förbi backlinjen, vek utåt och samtidigt lyfte bollen snyggt över Hägg-Johansson till 4-0.

Utöver ett läge på stopptid där Hafizovic sprang sig fri och sånär lyckades ta ner en svår boll hände därefter inte så mycket mer innan det var dags att blåsa av matchen.