Målrik seger i insnöade matchen

Årets - förhoppningsvis - konstigaste match blev en målrik affär. Toppmötet mot Sundsvall som inleddes på söndagen och avbröts efter en dryg kvart på grund av snöoväder återupptogs på måndageftermiddagen med en snabb kvittering av hemmalaget. Därefter var det dock mest Öster, och det var bara lite trubbighet kombinerat med hög effektivitet av Giffarna som gjorde att matchen fortsatte vara spännande in i det sista.

Kozica, Bonnah, Magnusson, Ljung, Kusu, Lundahl Persson, Varmanen

71' Kusu (Herdonsson)
85' Bonnah (Rodic)
90+1' Kozica (Bergmark Wiberg)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"Det känns lite konstigt såhär i efterhand, vi kom in så bra i matchen igår och att sedan behöva börja om, det är en ny upplevelse för oss (förutom för Månz Berg och Jesper Westermark- då i Ljungskile - (samt Fredrik Lundgren, nu i Sundsvall)  som upplevde samma sak borta mot Ljungskile 2020, red:s anm) men det är väldigt skönt för oss att förlänga vår segerrad.

Vi kunde bo kvar på samma hotell, Frisken (lagledare Thomas Frisk, red:s anm) fixade det, så vi försökte utnyttja tiden att starta om och köra lite team building. Jag tycker killarna visar bra professionalitet och gör det bra trots omständigheterna, vi är på rätt spår här.

Sundsvall har många spelare med mycket erfarenhet och gjorde det helt rätt när matchen startade om, men vi hittar lösningen på det ganska snabbt.

Jag tycker det visar på våra spelares karaktär att vi kan få ett snabbt mål mot oss men resa oss och ha flera bra chanser att ta tillbaka ledningen före paus och sedan gå ut och fortsätta likadant i andra halvlek och då även få in målen.

Vår insats blir lite upp och ner. Vi började inte lika bra idag som vi gjorde igår, det blev ju en lite konstig situation för oss. Sundsvall börjar bra idag, lite hetare och kvitterar rättvist.

Sedan tycker jag vi tar tillbaka matchen och spelar riktigt bra resten av första och stora delar av andra halvlek. Vi skapar bra chanser och spelar oss genom deras press på ett bra sätt.

Vi har gjort det bra så här långt, men den här gruppen är hungriga och det är ändå bara fyra matcher spelade. Nu måste vi hem och ladda om snabbt för en tuff match på lördag.

Vi är ett stabilare, mer moget lag nu [jämfört med förra året], vi har förbättrat vårt spel ordentligt sedan vi drog igång i januari. Poängen visar också att vi är på rätt väg och kan ta med oss mycket från varje match, men det är ännu bara väldigt tidigt i säsongen.

Jag har lärt mig genom åren att du måste stå med båda fötter på jorden även när du vinner och måste fortsätta jobba stenhårt, och det är den här gruppen med på.

Om vi fortsätter spela så här och ta jobbet, försvara tillsammans och anfalla tillsammans så tror jag vi kan fortsätta vinna."

FÖRSTA HALVLEK - DAG 1

Trots ett mycket svårspelat underlag redan från start - bollen tappade fart ruskigt snabbt i snön som började lägga sig - både ville och i stor mån lyckades Öster få igång sitt rappa kortpassningsspel. Bara minuten hade gått när Adam Bergmark Wiberg la ut bollen åt vänster till Runar Sigurgeirsson, som sökte Jesper Westermark framför mål men fick sen inlägget nickas (tydligen via någon Österspelare då det blev inspark) undan över kortlinjen.

Två minuter senare försökte vi ändå en längre boll och det kunde blivit riktigt bra när Adam Herdonsson lyfte bollen upp på Vladimir Rodic som hade fritt spår mot mål men hade hunitt några decimeter för djupt och blev avvinkad för offside.

I femte minuten hade Öster sedan lite tur med vädret, då Jajic rullade en bra boll upp på en perfekt löpande Hallenius, men bollen tappade så mycket fart att Sundsvallsanfallaren fick vända om i löpningen och hämta upp den och Öster kunde samla sitt försvar.

Tio minuter in i matchen kom sedan ett bra exempel på Östers vilja att spela bollen längs marken. ABW vann boll 30 meter ner på egen planhalva, väggade med Sebastian Starke Hedlund, skickade vidare upp på Niklas Söderberg som avancerade fem meter innan han spelade Westermark, som klackade boleln till Rodic, tog löpningen in mot mål och fick en fin passning i steget, men sedan tyvärr inte fick till avslutet i snön. På hela anfallet var bollen inte över - om ens i - knähöjd trots underlaget.

På hörnan började underlaget sedan verkligen visa sig Bergmark Wibergs låga hörna studsade lurigt förbi nästan alla mot bortre stolpen där Månz Berg fanns, men Andersson kunde precis rensa ut till ny hörna innan Österkaptenen nådde bollen.

Berg visade sedan sin förmåga att läsa spelet minuten senare när Simba lyfte en riktigt bra boll fram mot Hallenius, som hade haft jätteyta fram mot mål men Berg hann mellan och kunde göra en snygg nedtagning istället.

I 17e minuten small det sedan till. Alex Hauksson lyfte in bollen framför mål, där den nickades ner av en försvarare men snappades upp av Söderberg. Söderbergs skott täcktes men bollen hamnade hos Bergmark Wiverg, som skickade ett hårt lågt skott som målvakten inte kunde hålla, och på returen rundade Westermark sin mittback och kunde trycka in ledningmålet bakom Molin.

Det blev också det sista som hände under söndagen, domaren valde att avvakta med att blåsa igång matchen på grund av det tilltagande snöandet som både dolde linjer och ökade skaderisken. Tappra försök att skotta - bland annat av Sundsvalls sportchef - snöade snabbt över, och kort därefter kom också beskedet att matchen skulle spelas klart under måndagen.

FÖRSTA HALVLEK - DAG 2

När matchen blåstes igång igen nästan dygnet senare bjöds vi inledningsvis på en helt annan matchbild. Sundsvall hade utnyttjat sin jätte-timeout väl och kom ut betydligt rappare.

Öster skapade ändå ett jätteläge att utöka sin ledning i 21a minuten efter bollvinst på mittplan. Söderberg avancerade, och såg ut att hålla i bollen väl länge men hade uppenbarligen en plan, för när passningen ut på Westermark blev han helt fri, men fick bollen lite förbi sig och avslutade i burgaveln.

Istället kom kvitteringen fem minuter senare. Brann-lånet Simba jobbade fram en högerhörna, som lyftes mot bortre där Engblom nickade ner den. Ett par pass senare landade bollen tillbaka hos hörnläggare Andersson, som avslutade via ett Österben, något som helt ställde målvakt Prekovic som redan var på väg dit bollen var på väg när den istället slank in nere vid högra stolpen.

Dessbättre ruskade baklängesmålet mest liv i de rödblå och nu tog gästerna grepp om matchen igen. Bergmark Wibergs avlut från dryga 30 meter minuten efter målet var kanske lite optimistiskt men tvingade målvakten att styra ut bollen till hörna, och satte tonen.

Bergmark Wiberg var sedan med och jobbade fram ett riktigt bra läge i 36e minuten, när han sprang förbi Lundström och vann boll innan han spelade bak till Sigurgeirsson, som prickade ännu ett av sina branta inlägg mot bortre stolpen där Westermark hann ikapp bollen nära kortlinjen och nickade ner den till Rodic. Högeryttern fick  bra fart men inte bra riktning på sitt avslut (som faktiskt skruvade sig ända ut till inkast snarare än inspark) men var nära att få en assistpoäng då skottet strök precis förbi för att Söderberg skulle nå det.

Mot slutet av halvleken kom en radda chanser i snabb följd. I 42a minuten stack Giffarna upp efter mycket Österpress och var mycket nära att ta ledningen. Öster tappade boll i ett uppspel och Pichkah slog en mycket bra boll in framför mål där Engblom styrde, men Prekovic stod för en jätteräddning på avslutet från nära håll.

Minuten senare var det nära åt andra hållet, när Söderberg spelade ut bollen på ABW, som försökte placera in den i höger burgavel men bollen styrde på ett ben strax utanför stolpen till hörna. På hörnan nickades bollen till slut ut mot Berg som inte riktigt fick träff ppå ett svårt volleyavslut och bollen studsade i famnen på målvakten.

Sekunderna före 45 minuter var vi sedan nära att få se en riktig delikatess. Bergmark Wiberg lyfte en boll från mittplan fram mot straffområdeslinjen, där Rodic hoppskarvade direkt vidare in framför mål mot Westermark, som var centimeter från att nå den men Blomqvist nådde precis före och kunde styra undan.

Direkt efter paus lade Sundsvall en stenhård press mot Östers straffområde, men förutom ett läge där Simba lyckades tråckla in bollen men Öster kunde rensa kom man sällan genom första man i försvarsboxen.

Öster var sedan mycket nära att kunna dra nytta av ett högre stående Sundsvall i 51a minuten när Söderberg spelade fram en helt fri Rodic, som nästan fick för mycket tid på sig och ville göra det väl snyggt när han chippade bollen tätt tätt utanför högra stolpen i ett läge där det nog inte varit omöjligt att runda målvakten istället.

Nu var det istället Öster som lade stenhård press och i 52a minuten var Westermark ytterst nära att frispela Söderberg men en vältimad glidtackling fick ut bollen till hörna. I inläggskavalkaden som sedan följde kunde det mycket väl blivit straff när en hemmaspelare nickade ner bollen på egen arm men domaren kände att det var styrning från nära håll och släppte det.

Fem minuter senare kom så utdelningen på Östers stora spelövertag. Rodic slog en låg hörna, fick tillbaka bollen och slog en perfekt hård boll in framför mål där Westermark fick helt öppen kasse och kunde trycka in sitt andra mål på två dagar.

Öster fortsatte kontrollera spelet och lånade knappt ut bollen till hemmalaget förrän det i 64e minuten var dags igen. Öster växlade sida och med många hemmaspelare kvar på sin vänstra flank fick Sigurgeirsson mycket yta, och såg ut att prickskjuta in bollen på Söderberg strax framför straffpunkten som "bara" behövde sätta foten till och trycka in 1-3.

Dessvärre kunde hemmalaget sätta spänning i matchen bara tre minuter senare, när målskytten Andersson lyfte en bra boll upp på Engblom, som visade gamla takter när han nickade ner den på foten för Pichkah, som väl är mer känd för sin löpvilja än målfarlighet, men nu visade prickskytte när han placerade in boillen precis innanför vänstra stolpen.

Östers replik kunde kommit redan i 69e minuten när Söderberg ånyo hittade en bra boll fram på Rodic, men denna gång blev passningen för brant och en påpassligt utrusande Molin kunde rensa innan Rodic hann fram.

I 77e minuten blev det farligt igen efter ett lågt inlägg från Sigurgeirsson. Denna gång gick bollen bakom två anfallare men försvarets rensning gick rakt ut på inbytte Manasse Kusu som avslutade hårt på armen på en försvarare. Den resulterande frisparken slog Bergmark Wiberg hårt och lågt genom muren men Molin kunde efter vissa bekymmer få fatt på den.

Nio minuter före full tid kom så Sundsvalls bästa kvitteringschans, när Prekovic gick omkull på en högerhörna och Pichkah  nickade bollen mot mål, men en välplacerad Hauksson kunde nicka undan en bit framför mål.

Nu spelade Öster i mycket av matchen och vad som tidigare borde blivit en riktigt farlig omställning när Westermark vann boll en bit in på egen planhaöva såg ut att rinna ut i spel runt hörnflaggorna. Inhoppade Ahmed Bonnah hade dock mycket spring i benen och gjorde det riktigt snyggt i andra stopptidsminuten när han tog sig in längs med kortlinjen förbi ett par försvarare innan han serverade Kozica, som försökte nå in med bollen på Söderberg framför mål men den studsade på rumpan på Andersson och undan.