Målrikt inför storpubliken

Vi fick en bra start på försäsongen när över 1500 åskådare hade sökt sig till Tipshallen för att se matchen mot Länslaget. Efter en lite jämnare första halvlek, dä Öster matchade många yngre spelare, lossnade det rejält efter paus.

Rodic - Aliev - Bergmark Wiberg

63' Fälth (Aliev)
81' Roström (Bladh Pijaca)

Foyston om matchen:

"Vi har haft tre veckor där vi har jobbat mycket på det offensiva spelet och det tycker jag sken igenom idag. Vi såg den hastighet på bollen vi vill ha, men också förståelse för spelet. Vi rullar inte snabbt för sakens skull utan spelarna vet var de ska vara, vilket tillåter oss att spela snabbt.
Jag är väldigt nöjd med snabbheten i vårt agerande och med killarnas attityd. Vi vill förstås vinna men vi vill också få med oss något från matchen.
Riktigt kul att få inleda inför så här mycket publik, och all cred till Länslaget som gör det bra med sitt sammansatta lag. När vi möter mer etablerade lag kommer vi att sättas på helt andra prov och se med vad vi behöver jobba på, men idag tycker jag vi kan glädjas åt anfallsspelet.
Vi lyckades ge många spelare tid idag, det är målet mot Falkenberg på lördag också. Då har vi lite andra spelare som förhoppningsvis kan få tid, men vi är i tidigt i försäsongen och kär hög belastning nu så vi kommer nog gå runt på många spelare även om det är ett stot steg upp i motstånd.
"

Uppställningar och trupp för Länslaget finns längst ned.

Öster inledde med en relativt ung startelva denna tidiga försäsongsmatch, men visade tidigt att man ville ta för sig. Inte ens minuten hade gått när Nikola Radojcic lyfte en fin lång boll upp mot Länslagets straffområde, där André Gustafson störtade fram och tog ned bollen, men en bra utrusande Victor Stulic i gästernas mål kunde precis undanstyra vad som annars blivit ett dubbelt friläge för Öster då Alibek Aliev kom smygande bakom Gustafson.

Gustafson låg sedan bakom nästa farlighet i 3e minuten när han bröt in från sin högerkant men fälldes och fick frispark, som Albin Mörfelt lyfte mot bortre delen av straffområdet är en försvarare kunde nicka ner den och Stulic kunde plocka den.

I sjunde minuten var försäsongs-sandfärgade Öster ytterst nära att ta ledningen efter mycket snyggt förarnete. Gustafson tog ner en hödjboll, höll i och petade sedan den förbi backlinjen till snabbe provspelaren Raymond Adjei, som hann ikapp bollen precis före kortlinjen och skickade den stenhårt inåt. Stulic kunde inte hålla bollen och Aliev hann fram och lyfte bollen med en vänster utsida tätt förbi hela det vidöppna målet längs med mållinjen.

Efter en Österhörna i åttonde minuten skapade Länslaget sedan sin första riktiga chans. Khazbiev lyfte en lång cross upp på högerkanten där Bolin och Wibrån samarbetade och fick in bollen i mitten som styrdes vidare till Khazbiev som dock satte avslutet rakt på Carl Lundahl Persson. Khazbiev kom sedan till ett bra läge fyra minuter senare, framspelad av Sjöströöm men avslutade en bra bit över.

I 16e minuten var vi sedan nog många som trodde det blev 1-0. Mörfelt styrde ett inlägg från nära håll, Stulic räddade men Mörfelt vann tillbalka bollen och spelade utåt till Max Högberg som slog ett fint inlägg som Gustafson nickskarvade centimeter över ribban, så när bollen fastnade i bollnätet bakom plan såg det ut som den hade gått in.

I 19e minuten kom sedan gästernas kanske bästa läge i matchen när Sjäöström vann en nickduell vid mittlinjen och skarvade fram en boll som ställde Östers backlinje, och hela Länslaget offensiva mittfält Bolin, Magnusson och Khazbiev var på väg fria. Bolins petning fram mot Khazbiev blev dock på tok för brant och Lundahl Persson behövde knappt rusa för att hinna först på den.

Åtta minuter senare fick vi se bra insatser från båda sidor. Mörfelt gick på skott från distans och satte det tungt och lågt mot högra burgaveln, men Stulic hann ner med näven och stoppade bollen. Den förre Östermålvakten hann sedan även med att stoppa Gustafsons påpassliga avslut på returen och fick ut bollen till hörna.

Halvtimmen in i matchen borde vi sedan fått se ett ledningsmål för Öster när Gustafson hittade en perfekt djupledsboll in genom gästernas backlinje mot Aliev, som dock kom helt fel till bollen och skarvade den långt till vänster.

Två minuter senare kom så äntligen försäsongens första mål. Adjei jobbade fram en frispark i bra läge, sex-sju meter utanför straffområdet och Mörfelt knorrade in bollen över muren i högra krysset.

Det gick sedan bara några minuter innan Länslaget skaffade sig en jättechans att kvittera. Khazbiev  vann boll på egen planhalva och spelade upp den på Sjöström som sprang sig fri, men kom lite ur vinkel och när han väl tog avslutet kunde Lundahl Persson rädda.

Det blev ändå Öster som skulle göra nästa mål. I 37e minuten rullade Adjei in en låg boll till Gustafson som blev nedriven av Croby Edh, och domaren signalerdde direkt för straff. Efter viss diskussion tog Aliev den och placerade med ett lågt avslut vid högra stolpen in sitt första mål i Östertröjan.

Efter nio byten i Öster i paus kunde amn tänka sig att det skulle ta en stund för spelarna att hitta varndra, men mindre än en miut gått hade vi fått se rappt kortpassningsspel på mittfältet följt av en lång boll från dam Bergmark Wiberg ut på Vladimir Rodic, som bara tog emot, vände inåt och sedan elegant placerade in bollen i bortre burgaveln.

Med tanke på att Östers uppställning efter paus innehöll betydligt fler spelare som kan antas bli ordinarie i serien såg spelet också ut därefter. Länslaget tilläts hålla i bollen lite mer, men kändes ofarligare och kunde helt enkelt inte skapa mycket.

Med halvtimmen kvar såg det också ut som Öster skulle utöka ledningen. Ljung tog sig runt och rullade in en bra boll på David Seger i jätteläge framför mål men nyförvärvet från Örebro avslutade - förvisso på ett svårt avslut med vänsterfoten - centimeter utanför högra stolpen.

Fem minuter senare var det istället Ljungs tur att klippa till, efter att nyss inhoppade Gustav Fälth jobbat in bollen från kortlinjen in framför mål där Ljung kunde trycka in den i högra burgaveln.

I 66e minuten fick nye Östermålvakten Robin Walliner sträcka ut ordentligt när Melvin Andersson fick bra träff från distans och knorrade bollen mot bortre krysset men Wallinder kunde plocka den.

Även om matchen såklart var avgjord visade spelarna bra inställning, bara de följande minutrarna fick vi se riktigt bra slit av bland annat Seger för att kämpa till sig en boll nere vid kortlinjen och ett flertal andra spelare visade också att de inte kliver undan bara för att det är uppvisningsmatch.

Precis som klockan tickat över till 69 fick vi se ett nytt snyggt mål. Bladh Pijaca sköt på en försvarare, bollen studsade ut till Rodic som klippte till stenhårt och borrade upp bollen i vänstra krysset.

Det dröjde sedan bara två minuter till nästa drömmål. Ljung fick gå oattackerad strax utanför straffområdeslinjen och kunde placera upp bollen hårt i högra krysset.

I 77e minuten var det nära att bli mer. Johansson slog en bra boll in parallellt med mållinjen mot Fälth vid bortre stolpen men den unge anfallaren var någon bråkdel av en sekund sen och hann inte peta in bollen utan föll själv in i målet av sin satsning.

Därefter tappade matchen lite i intensitet men elva minuter före full tid fick vi se ett bra läge när Brauer fick en boll att springa på, men han saktade in och kom lite ur vinkel när Adolfsson ahnn emellan, och satte avslutet i burgavelns utsida.

Tre minuter före full tid var Bergmark Wiberg nere en bit på egen planhalva och hämtade boll innan han lyfte en boll upp mot straffområdeslinjen som Rodic bröstade ner och fann sig fri, men Schwab i Länslagets mål gjorde sig stor och plockade chippen så Rodic inte fick bli hattrickskytt.

Schwab gjorde det sedan bra sekunderna före slutsignalen när Ljung frispelade Fälth som försökte placera in bollen till höger men målvakten ahnn ner och plockade avslutet.