Massiv vändning gav andra segern

Efter en minst sagt tveksam första halvlek kom Öster ut som ett nytt lag efter paus. Trots en käftsmäll med ett ledningsmål för gästerna malde de rödblå på och vann till slut välförtjänt - med doft av mer.

Mortensen - Keene

63' Astvald (Pavic)
86' Westermark (Mortensen)
90+6 Örnblom (Keene)
Mer statistik på förbundets matchsida

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Det är en match med två ansikten, skulle jag säga. Första halvlek är det extremt tuft, jag tycker Falkenberg gör det bra. De gör det svårt för oss vilket gör att vi får ta många svåra beslut - och många märkliga beslut.

Vi är inte tillräckligt bra i vårt egna spel och de gör det bra, utmanar oss och vi hamnar i att vi inte kommer ur det. Det blir många inkast, hörnor och frisparkssituationer. Där har vi tur, första halvlek har vi flyt helt enkelt att vi är med i matchen.

Sen har vi ett ganska tydligt snack i halvtid och försöker rätta till ett par saker - framför allt vår mentala grej: vi ÄR bättre än såhär, vi ska inte vara så j-a rädda för Falkenberg.

Jag tycker vi gör en fantastisk mental resa i halvtid  och kommer ut ganska starkt, skapar ett hundraprocentigt läge med frisparken som James försöker stöta i mål där Viktor gör en fantastisk räddning.

Sen gör vi ett misstag, sånt händer i fotboll - individuella misstag kommer hända framöver också - men visar på ännu större styrka och sluter oss samman och presterar den fotboll vi gör. Sista trettio tycker jag vi har bra kontroll på Falkenberg rakt igenom, vi gör både 1-1 och 2-1 och skapar för två mål till och kunde stängt matchen. Drott har ju marginalerna mot sig just nu, insidan av stolpen igen - vi får hoppas att det kommer längre fram.

Första halvlek var tufft, andra tycker jag var bra från vår sida. Och det är ju alltid skönt att vinna."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Även om Falkenberg dominerade i första halvlek inledde Öster piggt. Bara 30 sekunder hade gått när Oliver Silverholt lyfte en av sina patenterade bollar från halvplan in i straffområdet där James Keene hade smugit sig mellan de kycklinggulas mittbackar och var någon skostorlek från att kunna peta ner bollen till en helt fri Mattias Pavic som tagit den parallella löpningen.

Öster hade även ett bra läge i femte minuten när Pavic spelade fram Tatu Varmanen som tog sig ner mot kortlinjen och sånär kunde tråckla in bollen framför mål där både Nicolas Mortensen och Keene fanns på plats, men FFF-målvakten Viktor Noring läste spelet bra och kunde plocka bollen.

Därefter tog gästerna över spelet nästan totalt. Redan i nästa anfall slet sig Sylisufaj loss och tvingade Damir Mehic att peta ut bollen till hörna. Denna blev närmast ironiskt lik Östers jättechans mot Landskrona senast, med skillnaden att Djurgårds-lånet Bergmark-Wiberg stod för nickskarven och Östers Silverholt frälste med en räddande nick på mållinjen.

Bergmark-Wiberg stod sedan för gästernas nästa bra chans i 21a minuten, när han även då nickade - denna gång halvmetern utanför högra stolpen.

Knappa halvtimmen in i matchen ryckte hemmalaget upp sig. I 27e minuten hade Jonathan Drott och Calle Johansson läge att dra upp en bra omställning men en strategisk kapning mot den förstnämnde gjorde att det bara resulterade i en frispark.

Tre minuter senare såg det mycket lovande ut när Öster spelade sig runt till vänster och Calle J efter ett fint väggspel med Pavic tog sig in i straffområdet där han föll i närkamp med en försvarare och åkte på gult kort.

Även om gästerna fortsatte dominera bollinnehavet skapade de inte mycket i chansväg och ett lättat Öster kunde gå till halvtid med 0-0 på tavlan.

ANDRA HALVLEK

Efter ett enligt Velic "ganska tydligt snack i halvtid" var det ett helt annat Öster som kom ut efter paus. Redan efter tre minuter kunde man tagit ledningen när Silverholt slog en lång frispark som Keene nådde fram med tån på och petade mot höger burgavel men en jätteräddning av Noring och rensning av en försvarare räddade gästerna denna gång.

Efter mycket bättre spel kom det därför som en käftsmäll när Öster i 53e minuten tappade boll på egen planhalva och Bergmark-Wiberg kunde spela fram en helt ren Sylisufaj som kallt placerade in bollen till höger om Mehic.

Öster vek dock inte ner sig och skapade två halvchanser innan vi i 58e minuten bjöds på dansk dynamit. Marc Rochester  Sörensen fick bollen strax utanför straffområdet och drog till med årets skott från 20 meter utåtskruvat stenhårt upp i högra krysset.

Därefter stärkte Öster bara sina positioner medan hallänningarna började darra. Med nitton minuter kvar jagade Varmanen ikapp en "omöjlig" boll på kortlinjen och serverade Mortensen, som hade rödblå i mitten men valde att ta eget avslut på målvakten.

Två minuter senare bjöds vi på nytt fotbollsgodis när Calle Johansson tog med sig bollen från mittplan, hittade ut till inbytte Markus Astvald som levererade bollen in i mitten till Rochester. Denne vände snabbt runt och passade vidare till Keene som fick helt öppen gata i mitten och gjorde det absolut bästa av det när han iskallt lurade målvakten åt vänster och rullade in bollen i tom kasse.

Därefter undvek Öster att gå i samma fälla som senast (då man föll hem) utan fortsatte bara att vrida upp trycket. Fem minuter efter ledningsmålet hamnade Keene ånyo helt fri med Noring, denna gång efter ett fint inlägg från Silverholt, men nu gjorde målvakten en tokräddning med högerfoten.

Det enda notabla gästerna presterade  de sista tio minuterna var när lagkapten Karlsson i 85e satte en ordentligt tuff armbåge i ansiktet på Astvald i en inläggssituation och hade tur som inte fick åtminstone gult.

Öster å sin sida hann med två högkaratiga chanser på resterande ordinarie speltid. I 87e minuten lyfte Silverholt en frispark in i straffområdet som lagkapten Månz Berg fick bra träff på med pannan men det hårda avslutet stack centimeter utanför vänstra stolpen.

Minuten senare kom nästa chans att stänga matchen när Calle Johansson jobbade stenhårt på kortlinjen och spelade in till Drott, som avslutade i högra stolpens insida och hade otur när returen stydsade till målvakten. Därefter stängde Öster effektivt matchen och kunde äntligen få avrunda med årets första segerkullerbytta hemma på Visma arena.

Mer om matchen:
P4 Kronoberg: Sörensens drömmål vände matchen för Öster: "Fantastisk projektil"

FFF: FFF tappade ledning och förlorade

P4 Halland: Förlust för Falkenberg

MinBoll: Dan Magnusson: Check på tio sanningar när Öster vände och vann

MinBoll: Rochester Sörensens kanon i krysset visade vägen till seger: ”Vi hade problem i stora delar av matchen”

MinBoll: Hårtork och gult kort för filmning när Johansson summerade matchen

HN: FFF föll ihop efter kvitteringen - ”Vi skiter ner oss”

HN: Viktor Noring räddade FFF från en större förlust