Matteo sänkte Södra

Efter en medioker första halvlek blev det (för vilken gång i ordningen?) full fart på Öster i andra halvlek av derbyt mot Jsödra. Seger med 2-1 - efter två snygga nickmål av Matteo Blomqvist-Zampi - var till slut i underkant.

ÖSTERS IF - JÖNKÖPING SÖDRA IF 2-1 (0-1)

87 Bojanic - Blomqvist-Zampi

Trots regnet visade Växjöborna att de vill vara med på Östers resa mot böttre tider. 7153 åskådare slöt upp när det för andra matchen i rad var derbydags.
Matchens första farlighet kom efter att Bergholtz i tredje matchminuten rivits ner på mittplan. Den efterföljande frisparken lyfte Velic in mot Vasilj, som nickade stenhårt - men tyvärr i burgavelns utsida.
Tre minuter senare var det dags för gästernas första läge, när Corea snappade upp en snednick och sånär kunde ta sig genom, men täcktes ut effektivt av Nurkic som till och med fick med sig insparken. Ytterligare tre minuter senare var det nära igen, när Österförsvaret gav Bertilsson och Thelin alldeles för mycket utrymme, men hade tur när Thelin inte fick till avslutet alls utan rullade bollen sakta en meter utanför mål.
Trots en del bra spelidéer från Öster var det gästerna som fick även nästa riktiga chans när man dryga tjugo minuter in i matchen fick en billig frispark i bra läge, som Thelin slog hårt men i bakre delen av målställningen.
Det skulle dröja till dryga halvtimmen hade spelats innan någondera laget förmådde vaska fram någon ny chans, men då var det riktigt nära. Bojent fick med sig en hörna efter ett halvlyckat skott, och slog själv den låga hörnan mot Jocke Lantz, som nickstyrde i målställningen.
Två andra Bojent-avslut långt över mål var det närmsta Öster skulle komma innan Jönköping i 43 minuten kunde chocka. På en till synes bortslarvad hörna tog nye Corea ett avslut som såg ut att gå långt till vänster om mål, men styrdes på en försvarare och gick in perfekt i Nadj:s vänstra burgavel.

I andra halvlek var det ett helt annat Öster som steg in på plan, lämpligt illustrerat av Johan Perssons jätteskott i 49 minuten som Helgesson trots bra placering hade besvär med att styra ut till hörna.
Bara minuten senare skulle Matteo Blomqvist-Zampi sätta vad som garanterat kommer vara ett av årets mål på Myresjöhus Arena. Bojent slog ett perfekt inlägg från sin vänsterkant, och MBZ språngnickade in kvitteringen stenhårt i Helgessons högra burgavel.
Jönköping tänkte dock inte ge upp. Två minuter senare kom Thelin otäckt fri inne i Nadj:s straffområde, men kunde inte få med sig mer än en resultatlös hörna ur situationen.
Öster tryckte efterhand tillbaka gästerna alltmer, och spelade stundtals riktigt bra fotboll. Johan Persson och Marcus Bergholtz var stenhårda och förlorade inte många dueller. Med tjugo minuter kvar höll spelövertaget på att löna sig två gånger om. Först gled Henningsson fantastiskt snyggt mellan två försvarare men slog inlägget för långt bak. I anfallet efter var det ånyo Henningsson som låg bakom, men den här gången slog han en låg boll in till Velic, som serverade Johan Persson i bra läge. Sheriffen var dock lite för ivrig och drog skottet strax över ribban.
Målet skulle ändå komma. I 73 minuten var det Denis Velic tur att styra upp ett anfall på vänsterkanten, och än en gång tog Blomqvist-Zampi en väl avvägd löpning mellan försvararna och kunde med ännu en språngnick ge hemmalaget ledningen.
Fem minuter senare kunde Öster ha säkrat segern. Velic spelade fram Nurkic, som la en låg boll in till Alexander Henningsson - men denne lyckades styra upp bollen i ribbans underkant och ut. Dubbel otur var att Nurkic i samband med situationen fick krampkänningar och tvingades utgå.
Östers dominans fortsatte trots en man bredvid plan, och med tio minuter kvar var det Blomqvist-Zampis tur att sånär avgöra. Persson slog en perfekt löpboll, MBZ hann före sin försvarare och Helgesson, men fick felrotation på sin väg åt höger och träffade bara luft i sitt avslut.
Mot slutet av matchen mattades hemmapressen, och de gröna släpptes åter högre upp i banan. Detta kunde straffat sig med tre minuter kvar, när Vasilj föll över en Södrait som fick frispark strax utanför Östers straffområde. Förutom ett gult kort på Super-Mario ledde det sånär till kvittering när Smylie skruvade bollen mot bortre hörnet och var ytterst nära att sätta den.
Efter det bjöd Velic och inbytte Bojanic på lite show på vänsterkanten, men inget av lagen gjorde några större försök att ändra slutresultatet innan det var dags för domaren att blåsa av.

Text: Support1930