"Nottingham är favoritlaget"


Herrlagets chefstränare Andreas Thomsson.
Foto: Marcus Sjöholm


Östers nye chefstränare på herrsidan, Andreas Thomsson, har nu hunnit bekanta sig med sin nya klubb, han har hunnit presentera sin spelidé för laget och han har gjort sina första träningspass.
Därför bad vi om några minuter av Thomssons liv för en pratstund.


Hur har första tiden i Östers IF och Växjö varit?

- Staden har jag inte så bra koll på även om jag kommer från Småland. Jag bor i en liten lägenhet fram till sommaren när familjen också kommer ner. Jag vill att barnen ska gå terminen ut i skolan först.
- När det gäller klubben måste jag säga att det som slår mig är framåtandan som finns. Det är en oerhört positiv inställning och det är många som vill väldigt mycket. Alla ser möjligheterna med Östers IF och det är väldigt inspirerande för mig också.


Hur ska Öster spela 2013?

- Vi ska spela med en grund som ger oss stabilitet. Spelarna ska veta vad man ska göra i varje situation. Exakt vad det innebär är svårt att säga, men det handlar mycket om att ha ett passningsspel i offensiven som gör att, om vi tappar bollen, gör att vi snabbt kan återerövra bollen i defensiven.
Vi ska ha ett spel där det snabbt händer saker i djupled. 90% ska sitta i ryggraden, sen är det lite beroende på vem vi möter och hur matchen ser ut, som avgör sista 10%.


Hur är du som tränare?

- Lyhörd, engagerad, tydlig. Hoppas jag. Jag ställer krav men inte för kravens skull, utan för att nå dit vi alla vill. Bra fotboll och främst bra resultat.


Vi lämnar fotbollen lite grann. Hur är du som pappa till dina två döttrar?

- Ja du... jag är ensam med tre tjejer i familjen så det är tufft, haha. Nej men skämt åsido, jag försöker vara världens bästa pappa genom att vara en blandning av förebild, kravsättare, kompis och att alltid finnas där.


Hur var du i skolan?

- Jag hade ganska lätt för mig och hade 3,9 i betyg (max 5,0). Jag ville såklart som alla andra med mitt brinnande fotbollsintresse bli proffs. Men brandman stod också högt upp på listan, vilket jag faktiskt också jobbade som under en tid.
- Det var aldrig aktuellt med en akademisk bana då men jag kom på andra tankar och utbildade mig till lärare senare. Man kan uppenbarligen ändra sig.


Vad gör du när du inte är fotbollstränare?

- Jag ser faktiskt ganska mycket fotboll på TV. Ofta med ett anteckningsblock vid sidan på ett miljöskadat sätt men också bara för att njuta av matchen. Lite Tipsextra liksom, med en öl i handen. Mitt favoritlag är Nottingham Forest så jag kan vara stenhård supporter också.


Fyll i meningarna Andreas Thomsson


Världens bästa fotbollsspelare just nu är...

... Lionel Messi.


När jag kör bil...

...kopplar jag av och lyssnar på radio.


Om jag vore en låt, skulle det vara...

..."Gå ut och var glad" med Ulf Lundell.


Jag går igång på...

...folk som brinner för sin sak och står upp för det.


Jag är grym på att fixa...

...en weekend i Berlin. Haha. Jag är en grym reseledare.


Text: Marcus Sjöholm