Ny Nicogol-dubbel bakom segern i Borås

Det saknades inte möjligheter mot Norrby men till slut behövdes det lite dansk dynamit i form av Nicolas Mortensen för att säkra tre nya poäng (och lyfta Öster till toppen av formkurvetabellen för de senaste tio omgångarna). För tredje gången på sina tolv matcher från start i rödblått blev dansken tvåmålsskytt.

 

NORRBY IF - ÖSTERS IF 0-2 (0-0)

0-1 78 Mortensen
0-2 87 Mortensen

 

Öster startade med:
Mehic
Lundgren - Örnblom - Berg - Nordström
Pavic - Rochester - Drott - Johansson
Mortensen - Keene

Byten:
72' Henningsson (Lundgren)
81' Persson (Drott)
88' Alexandersson (Mortensen), Adolfsson (Keene)
Mer statistik på förbundets matchsida

 

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Vi är jättenöjda med tre poäng. Det är tuff bortamatch mot ett fysiskt lag, vi visste på förhand att det skulle bli mycket kamp och dueller. Det är en jämn fotbollsmatch som svänger mycket fram och tillbaka och skapas halvchanser åt båda håll.

Inledningen på första halvlek - första femton-tjugo - är inte bra. Vi får inte fatt i bollen, vi vinner inga andrabollar. Sedan växer vi in i matchen och resten av halvleken är ganska jämn.

Jag tycker vi kontrollerar andra halvlek bättre, de skapar något riktigt bra läge men vi har också haft ett par lägen innan vi gör mål. Matchen står och väger och då gäller det att ha de här spetsspelarna som är i slag och Nicolas är det. En fin serve av Billy och en fantastisk nick på första målet och det är klart att sen måste Norrby chansa lite och då öppnar det upp ytor för oss i omställningsspelet och vi trycker dit tvåan.

Efter det tycker jag vi stänger ner matchen rejält, vi gör några byten och de som kommer in gör det bra. Över 90 minuter är jag nöjd med insatserna och de tre poängen.

Nu har vi hemmamatch på lördag mot seriens bästa lag Degerfors, det ska bli kul. De har gjort en fantastisk säsong och vi räckte inte till borta mot dem, nu ska vi försöka göra en bättre insats och så får vi se hur långt det räcker.

Det är åtta matcher kvar och vi ska fortsätta njuta av den position vi har och så får vi se var det tar oss."
 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

FÖRSTA HALVLEK

Borås Arena har blivit en van bortaresa för alla rödblå - faktum är att Öster spelat tävlingsmatch där varje år sedan 2013, ett facit ingen annan bortaarena kan matcha. Med minnena från förra årets debacle i bakhuvudet var vi nog mer än en som hann bli lite oroliga när Norrby redan innan femtio sekunder passerat tog sig upp på vänsterkanten och skickade ett inte alls oävet skott lågt mot första stolpen. Damir Mehic var dock med bra och kunde tryggt limma avslutet.

 

Åt andra hållet tog det i sin tur tre minuter till innan det hettade till, när Marc Rochester Sörensen täckte en rensning med bröstkorgen fram till ett bra läge för Calle Johansson som tryckte avslutet hårt men väl rakt på Norrbymålvakten Krasniqi.

Matchen pendlade mycket, något som illustrerades väl i elfte minuten när Norrby hade ett långt anfall där Öster inte lyckades få undan bollen och det flera gånger såg farligt ut (bland annat ville Norrbyspelarna ha straff för hands) vilket ett bolltapp senare följdes av ett snabbt uppspel ut på kanten till Mattias Pavic, vars långa boll fram mot Calle Johansson bara var en ytterst akrobatisk hoppklackspark av Pekalski från att hitta rätt och skapa ett jätteläge.

Fem minuter senare fick Johansson sitt friläge när James Keene rutinerat slank runt en distraherad Mammar och kunde spela in bollen men Calle kom lite sent till bollen och fick inte träff utan bollen stack ut över kortlinjen.

Prick tio minuter senare kom nästa jätteläge när bollen efter vackert förarbete hamnade ute hos Billy Nordström som rullade en hård boll in i höjd med straffpunkten där Pavic mötte och touchade bollen som stack metern utanför högra stolpen.

Marginalerna var inte på Matte Pavics sida denna söndag. Bara fyra minuter efter förra chansen mötte han ett fint inlägg vid bortre stolpen och satte nicken efter konstens alla regler förbi målvakten bara för att få se Azulay dyka upp på mållinjen och rensa undan bollen.

När Öster skapade så mycket utan att näta fattades det bara att någon skulle glimra till åt andra hållet och det var nära att hända i 36e minuten när Akpoveta tog sig loss från sin bevakning och skickade ett stenhårt avslut halvmetern utanför högra krysset.

På tal om tidigare nämnda marginaler var de inte stora i sista minuten före pausvilan. Calle Johansson blev fint framklackad av Pavic och slog en låg hård boll in framför mål där Nicolas Mortensen fläkte sig för att nå den och bara kan ha varit centimeter från att få till en styrning.

 

ANDRA HALVLEK

Efter paus fick vi se en helt annan matchbild med betydligt större bollinnehav för Norrby och mindre böljande spel. Första kvarten bjöds vi på ett enda farligt läge med det var desto farligare - och nära att ge Norrby ledningen. En låg boll in från vänster hittade Saidi som avslutade stenhårt i vänstra stolpen och på returen blev Akpoveta misstänkt fri men lyckades i vilket fall inte vinkla sitt avslut på mål.

 

I 63e minuten hettade det så äntligen till framför Krasniqi efter att Keene haft lite lekstuga nere vid vänstra hörnflaggan och passat Nordström, som hittade in med en hård boll till Pavic, men på något sätt hann målvakten ner på ytterns snabba avslut.

Två minuter senare var hemmalaget nära igen när nyss inbytte Montagna slank genom på en bra boll men återigen läste Mehic spelet bra och lämnade ingen yta för argentinaren att placera in bollen i.

Mehic fick glänsa igen med knappa kvarten kvar när förre Österspelaren Robin Strömberg var på väg att springa sig fri på en lyftning över Östers backlinje men en fullkomligt orädd utrusning av målvakten gjorde att han kunde nå bollen halvsekunden före Tollarps-sonen och säkert klistra den.

Under hela den här tiden hade Öster ändå fortsatt nöta på och i 78e minuten ledde ett bra samarbete med Pavic till ett fint inlägg från inbytte Alexander Henningsson. Hemmalaget nickade undan bollen men den hamnade hos Nordström som slog en precisionsboll in i mitten på Mortensen som dunkade in ledningsmålet med pannan.

Efter målet gick luften ur hemmalaget lite samtidigt som Östers självförtroende maximerades och det kändes aldrig riktigt oroligt. Tre minuter före full tid fick vi se en riktigt delikatess när Rochester smekte en utsida för en perfekt springande Keene att jobba på, och engelsmannen lyfte bollen över målvakten - men i ribban. På returen hade Mortensen dessbättre sprungit sig i läge och kunde kallt placera in sitt andra mål för dagen.

Minuten före full tid kunde hemmalaget fått en chans att sätta spänning i matchen när Krasnici gick omkull i Östers straffområde efter en armkrok med Nordström, men domaren (och reprisbilderna) tyckte att Norrbyspelaren var minst lika delaktig i den dragkampen och lät spelet gå vidare.

Nordström var sedan ytterst nära att göra sitt första mål i Superettan när han i stopptidens slutsekunder bröt ett uppspel, avancerade fram till några meter utanför straffområdet och sedan drog ett hårt avslut längs marken någon centimeter utanför vänstra stolpen.

Öster går därmed upp i topp i formkurvetabellen över de tio senaste omgångarna med raden 8-1-1 och möter på lördag andraplacerade Degerfors (7-2-1) hemma på Visma Arena.
 

 

Mer om matchen:

P4 Kronoberg: Vinst till Öster mot Norrby

P4 Sjuhärad: Formsvackan fortsätter för Norrby

MinBoll: Dan Magnusson: Östers ”Nicogol” visade att han är en äkta måltjuv

Se höjdpunkter från matchen: