Ny seger i hemmapremiären

stark vändning mot Trelleborg

Årets hemmapremiär blev en betydligt händelserikare historia än säsongsinledningen i Ljungskile. Tre mål, två utvisningar, en straff och massor av nära missar - samt förstås tre nya poäng och serieledning - bjöds den fåtaliga publiken på Värendsvallen på.

88 Blomqvist-Zampi - Söderberg

Trots att Öster bytte sida för att spela med vinden i ryggen i första halvlek var det gästerna Trelleborg som hade det mesta av spelet åtminstone under de första 35 minuterna av matchen. Redan i andra minuten fick Nadj ligga högt uppe i plan och rensa undan en boll för att inte Trelleborgarna skulle kunna skapa en farlighet.
I sjunde minuten var Andreas Wihlborg nära att näta mot sina tidigare lagkamrater. En snygg vrickning friställde skåningen, men Fredrik Persson i TFF-kassen var ute bra och kunde sno åt sig bollen precis framför tåspetsen på Wihlborg.
Efter hand förflyttades spelet mer ner mot Alexander Nadj, och knappa kvarten in skapade gästerna ett par bra lägen. Först var det lagkapten Haynes som drog på ett skott som blivit farligt om inte Bojent styrt ut det till hörna, och på hörnan som kom näst därefter sköt Adelstam stenhårt men ur så obefintlig vinkel att han inte gärna kunde träffa annat än målramen.
Minuterna senare upprördes publiken (förutom True Blues-kontingenten) å det grövsta av domarens inkonsekvens. Först valde han att inte ingripa alls när Yosef Fahkrou kom fullkomligt handlöst inflygande sent i en tackling med dobbarna före  och träffade Velic (som blev liggande en bra stund) rakt över vristen  bara för att momentet senare blåsa av mot Öster för en betydligt lindrigare tackling. Frisparken lyfte Adelstam lyckligtvis rakt ut över kortlinjen.
Öster hade problem med Trelleborgs snabba omställningar, och efter en frispark ner mot skåningarnas mål kom en snabb dylik. Haynes försökte hitta Adelstam, men Johan Persson var med bra hemåt och kunde lugnt spela sig ur situationen.
Två minuter senare såg det åter farligt ut när Nadj var ute och rensade, men inte bättre än att bollen returnerades mot eget mål till hörna. Trelleborg fortsatte ösa hårda hörnor mot närmsta stolpen och även denna gång mynnade det ut i ett skott som inte gick långt utanför. Minuterna senare fick Nadj visa sin snabbhet när Fredrik Jensen bjöds på ett friläge, men östermålvakten kunde styra ut hans låga hårda skott till hörna. Även denna blev resultatlös, men nästa, TFFs femte, skulle löna sig - på ett lite oväntat vis. Freddy Söderberg kom upp fel i en nickduell mot Magnus Andersson, och stoppade bollen klart och tydligt med armen. Den solklara straffen rullade Kristian Haynes kallt in efter att ha väntat ut Nadj.
Efter målet tappade båda lagen fokus - hemmalaget mer än gästerna. De kommande tio minuterna hände inte mycket, Öster antecknades för ett par hörnor men ett hårt men okontrollerat Bojentskott var allt som vaskades fram ur dessa. Med tre minuter kvar till paus glimrade Östers högerkant till. Karlsson spelade fram Henningsson, som tog en bra löpning innan han placerade ett inlägg precis vid bortre stolpen, där Söderberg kom stormande men inte nådde bollen. Henningsson låg också bakom hemmalagets sista chans innan pausvilan, när han slet sig till en hörna, som dock inte mynnade ut i annat än en ny, även den resultatlös vänsterhörna.

Fem minuter in i andra halvlek började det hända saker. Först fick Öster en bra möjlighet när Fredrik Persson gick i backen efter en Österhörna, men ingen rödblå fanns på plats för att pricka in bollen. Minuten senare revs Freddy Söderberg ner på väg genom efter en bra nickskarv från Henningsson, och domaren valde att skicka ut förövaren Turunen för en målchansutvisning. Den följande frisparken halvannan meter utanför straffområdet seglade dock skyhögt över.
Att Turunen är viktig för TFF märktes omgående, skåningarna blev betydligt oroligare och om Öster börjat ta över spelet innan så blev det nu i stort sett spel på en planhalva. Skärpan i avsluten saknades fortfarande, Persson hade ett skott ganska långt utanför och Vasilj en fin nicktouch som styrdes ut till hörna innan reduceringen kom nästan precis timmen in i matchen.
Bojent drev upp bollen längs högerkanten, slog ett lågt inlägg som Söderberg släppte förbi sig till Denis Velic, som kunde styra in bollen i högra burgaveln.
Målet tände om möjligt Öster än mer, och bara minuten senare kom en ny chans, när Söderberg rullade bollen snett inåt bakåt till Bojent, som än en gång drog till på kraft och en bit över. Några minuter senare ropade många i publiken på straff, när Vidarsson trycktes ner hårt i en nicksituation framför gästernas mål, men islänningen fick bara en hörna med sig. Några minuter senare drog Wihlborg med sig stora delar av TFF-försvaret ut till vänster och frispelade Velic, men bollen måste ha studsat på en tuva för kaptenen fick bollen långt över.
Öster fortsatte trycka på, och med tjugo minuter kvar var det än en gång ytterst nära. Ett inlägg från vänster slank tätt framför både Söderberg och Velic utan att någon kunde nå det. Minuterna senare fick Trelleborg frispark djupt ner på Östers planhalva, och med så många TFFare högt uppe i banan kunde Öster snabbt men metodiskt jobba sig över plan, för att slutligen ha fem man inne i gästernas straffområde när Henningssons inlägg knorrade sig snett bakåt mot David Vidarsson som med full kraft språngnickade in 2-1 via stolpen. Vidarsson bjöd efter målet även på en fascinerande segerdans tillsammans med dan förste målskytten Velic.
Med dryga tio minuter kvar var det dags för ett nytt publikutbrott. Johan Nilsson Guiomar retade upp sig på att han blivit avblåst och sparkade till Vidarsson långt efter signalen, men trots att assisterande stod två meter bort var det islänningen som fick en tillsägelse för sin tillrättavisning av trelleborgaren.
Öster valde i det här läget att mest spela runt bollen säkert, och inte mycket hände förrän Nilsson Guiomar med fem minuter kvar valde att riva omkull inbytte Kevin Amuneke och därmed få det gula kort han redan förtjänat. Detta verkade sätta ny fart på Öster, och i det följande anfallet lyfte Velic in bollen till en fri Freddy Söderberg som styrde bollen precis utanför bortre stolpen.
Strax därefter bytte Öster in Jonas Hellgren istället för Velic, och denne höll på att få en riktig drömstart på sin första match på Värendsvallen. I vad som bör ha varit hans första bollkontakt styrde han från nära håll bollen, men Fredrik Persson lyckades styra bollen i stolpen istället för i nätmaskorna. Hemmalaget ville verkligen säkra segern. På den följande hörnan var Vasilj nära att göra mål - med foten för ovanlighetens skull. Persson fick anstränga sig rejält för att hålla Super-Marios vänsterkanon ute ur mål. I väntan på den resulterande hörnan byttes Matteo Blomqvist-Zampi in, och han var direkt framme och oroade i stöket framför mål, men bollen studsade retfullt runt och sedan iväg.
I ordinarie matchtids sista minut tyckte Guiomar Nilsson det var för kallt, sparkade ner Blomqvist-Zampi och lyckades slutligen uppnå sitt mål att bli nedskickad i omklädningsrummet. Förutom en möjlighet när Henningsson tyvärr fick bollen alldeles för sent, när han fått sakta ner och kom för nära målvakten - men ändå fick med sig hörna efter ett bra avslut - hände inte så mycket mer, Öster såg till att trygga matchen de sista tilläggsminuterna.

Lätt att påstå att Östers seger berodde på utvisningen, men hemmalaget hade börjat nöta ner gästerna redan innan dess och vann fullt rättvist trots en lång svacka i första halvlek.

Text: Support1930