Ny storseger säkrade kvalplatsen

Öster har bra självförtroende hemma på Myresjöhus Arena just nu och visade ingen pardon mot bottenkollegan Frej. Ett snabbt klassmål av Super-Dragan slog an tonen och efter ett befriande mål precis före paus kunde laget spela ut.

 

ÖSTERS IF - IK FREJ TÄBY 4-0 (2-0)

1-0 5  Kapcevic
2-0 45 Pavic
3-0 52 Helg
4-0 79 Kapcevic
Publik: 2780

Öster startade med:
Malmkvist
Karlsson - Örnblom - Berg - Silverholt
Drott - Persson
Pavic - Johansson - Helg 
Kapcevic

Byten:
75 Keene (Johansson), Vall (Helg)
82 Silka (Pavic)

Mer statistik på förbundets matchsida.

 

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Vi ska försöka rida på den här vågen. Jag satt efter Syrianska och sa att den här gruppen besitter en mental styrka och kvalitet som vi tyvärr inte fått se så mycket av tidigare  under säsongen men det börjar komma fram mer och mer nu. Jag tycker att rent mentalt, med tanke på förutsättningarna där vi visste att vi var tvungna att vinna för att behålal vår elitstatus, är det otroligt starkt av alla killarna som gör den hör prestationen.

Sedan får vi ju en matchbild som är ganska bra med ett tidigt ledningsmål, men gör vad jag tycker vår sämsta period kvarten efter målet. Vi blir kanske lite tagna av situationen och rädda att förlora ledningen men sedan tycker jag vi spelar av halvleken bra. Och så får vi det otroligt psykologiska målet precis före halvtid som förstås lugnar nerverna på våra killar lite.

Vi hade koll på läget i Jönköping i halvtid och visste att Frej skulle komma hårt och chansa lite. Det gällde för oss att behålla lugnet, balansera laget på ett bra sätt och vinna mycket andrabollar. Jag tycker vi gjorde det bra och så fick vi ju göra två mål också.

Otroligt nöjd med prestationen men den är historia redan nu för min del, nu är det full fokus framåt. Vi njuter kanske lite ikväll men sedan ska vi plocka med så mycket energi vi kan från den här matchen framåt.

(Om kvalet) Vi möter ett lag som har haft en bra säsong i Division ett södra och har en massa positiv energi. Det har väl alltid varit ganska tuffa bataljer mot Landskrona och kommer nog bli tufft, men vi kommer väl förberedda."
 

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Alla rödblå var på det klara med att seger mot Frej var ett måste, och agerade därefter. Redan i andra minuten skapade man två bra lägen varav det andra var ett jätteläge. Först spelade Simon Helg in bollen i straffområdet till Calle Johansson som vände runt och försökte knorra bollen mot bortre men fick skottet täckt av en försvarare.

 

Något tiotal sekunder senare fick Helg bollen och slog ett hårt lågt inlägg som strök förbi Johansson framför mål innan det nådde Dragan Kapcevic, som inte fick någon bra träff och styrde bollen över mål.

Bara två minuter senare revanscherade sig Super-Dragan rejält. På en sylvass Oliver Silverholt-boll från egen planhalva dök han upp på straffområdeslinjen, bröstade fram bollen och petade iskallt lyftningen precis över Magnusson i Frejs mål.

Öster fortsatte spela bra även minuterna efter målet, med bland annat varsitt bra inlägg av Helg och Silverholt som försvaret med möda kunde rensa, men därefter föll hemmalaget i sin press och gästerna släpptes upp mer eller tilläts i alla fall hålla bollen på mitten.

I den 18e minuten kom så gästerna ända fram till den södra änden av plan, och oroade faktiskt lite genom först ett lågt lurigt inlägg från Akpoveta och momentet senare ett skott utifrån, men båda gångerna fanns Månz Berg välplacerad och kunde trycka ut bollen ur farozonen.

Efter en lite svagare period tog Öster över allt mer av spelet igen.  I 25e minuten tog sig Mattias Pavic elegant in i straffområdet innan han dessvärre tappade självförtroendet och valde att spela ut på kanten. Två minuter senare slog Johansson en fin boll genom backlinjen för Helg som tog sig fram och slog ett hårt inlägg men Kapcevic hann inte ända fram.

Trots ett massivt spelövertag för Öster kunde det blivit farligt åt andra hållet i 24e minuten när ett inlägg mot Akpoveta passerade denne och nickades av Oliver Silverholt mot eget mål, men Malmkvist hann vända och kunde plocka ner bollen.

Kvarten senare skapade gästerna sin dittills  bästa chans när Ribeiro tryckte undan Silverholt tufft på en lång frispark och lyfte in bollen längs mållinjen mot bortre där två Frejspelare dök upp men inte förmådde bättre än att vaska fram en inspark.

Nu var matchen i fullt svaj och minuten senare stack Helg på vänsterkanten och var nära att nå in med bollen till Pavic i jätteläge, men en försvarare kunde rensa. Tre minuter senare kom en ny hård låg boll från Helg och denna gång var det endast en rejäl touch i ryggen som hindrade Pavic från att trycka in bollen.

Minuten före paus skulle Pavic ändå få näta, när han fick bollen efter en hörna och tryckte till på volley. Skottet såg ut att styra på en försvarare ner i marken, och skruvade sig så sakteliga in i en båge via vänstra stolpens insida in i nät.

 

ANDRA HALVLEK

Tre minuter efter paus kunde Öster förbättrat sitt läge ytterligare, när vänsterkanten briljerade igen. Helg spelade in på Calle Johansson, som tog med sig bollen ner mot kortlinjen innan han slog en stenhård boll mot första stolpen där Pavic satte till foten men styrde avslutet högt.

 

Minuten senare knoppade Helg en hörna mot Dragan Kapcevic, som trots tuff uppvaktning av två motståndare fick fram pannan men satte nicken precis utanför vänstra stolpen.

I 53e minuten gjorde Calle Johansson ett jättejobb när han efter att ha vunnit boll precis utanför eget straffområde trots två fula smällar tog med sig bollen en bit in på offensiv planhalva innan han spelade ut till Helg. Denne tog sig förbi två försvarare in i straffområdet innan han sköt ett lågt skott som Magnusson såg ut att ta, men tappade över sig in i mål.

Johansson gjorde det bra även fyra minuter senare när han med en petning tog sig förbi sin försvarare och sånär sprang sig fri, men i sista sekund hann en försvarare mellan och kunde bryta passningen över mot Kapcevic.

Med precis en fjärdedel av matchen kvar att spela fick Pavic bollen av Stefan Karlsson, och stack direkt mot mål innan han tämligen ohövligt sparkades ner decimetern utanför straffområdet. Frisparken togs av Helg som slog den via muren (försvarande arm?) ut till högerhörna.

I 75e minuten blev det upprört bland publiken när Frejs målvakt till synes tog bollen med händerna en rejäl bit utanför eget straffområde, men domaren valde att fria.

Fyra minuter senare spikade de rödblå definitivt igen locket när Stefan Karlsson tog sig fram bra och slog bollen mot bortre stolpen där Kapcevic mötte och tryckte in sitt andra mål för dagen.

Gästerna hann dock med att skapa en riktigt vass reduceringschans i 88e minuten när Gerbino-Polo klackade fram bollen till Bajenlånet Mawana som kom helt fri, men Robin Malmkvist stod för en jätteräddning och kunde freda sitt mål.

I sista ordinarie matchminut borde Öster haft ett jätteläge när Kapcevic sprang sig fri på en passning från inbytte James Keene, men blev avvinkad för vad som måste varit en väldigt snäv offside.

Till slut var det aldrig någon tvekan och laget kan nu gå in med bra självförtroende i kvalkamperna mot Landskrona på torsdag (borta) och söndag (hemma).

 

Se höjdpunkter på TV4 Play: