Ny trygg seger mot TFF

Vi gick in med en haltande form mot ett Trelleborg som hade fyra segrar de fem senaste seriematcherna, men visade ingen osäkerhet. Trots att skåningarna kvitterade ganska snart efter Kricaks ledningsmål kändes det idag tryggare än på länge och vi malde allt mer ner TFF, och till slut var årets andra 4-1 seger mot dem nästan i underkant.

Adjei, Rodic, Johansson, Hoel Andersen

46' Söderberg (Mörfelt)
70' Adjei (Varmanen), Hoel Andersen (Aliev)
82' Hedlund (Adolfsson)
89' Johansson (Bergquist)

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay/superettan.se.

Se matchen i efterhand på Max/Discovery+

FOYSTON OM MATCHEN:

"Vi gjorde lite ändringar inför denna matchen, vi visste sedan senast att de hade lite problem med Daniel (Ljung) och han öppnade ytor för  Lukas Bergquist. Sedan kastade vi om lite och spelade Albin (Mörfelt) som tia/åtta och det var riktigt roligt att han satte en boll.

Vi startar matchen bra och kontrollerar boll som vi ville, men halvvägs in i första börjar vi tappa kontrollen, slarvar lite i både passningsspelet och i andralägena. Efter paus tycker jag vi tar över och gör målen vi förtjänar, och jag är glad att de spelarna som kommer in bidrar bra i spelet.

Trelleborg hade mycket att spela för idag, och vi har ju haft mycket att spela för sedan första matchen. Idag tycker jag vi hanterar det bra mot ett bra lag som hittat sin form.

Superettan är en konstig serie, en del av de matcher där vi känt att vi tappat poäng har visat sig vara viktiga poäng i efterhand och kryssen mot bra lag har satt oss i den sits vi är nu.

Kvällar som den här är alltid speciella. Strålkastarljuset, det våta gräset, då vill vi vi ställa upp för show men det är också viktigt att ta tre poäng. Idag vill jag särskilt nämna supportrarna för stödet både senast och idag, men framför allt  lyfta Frisk, idag var för honom och hans familj. Det var fint att vi kunde ge honom något att le över idag."

Trelleborg är ett helt annat lag än när vi promenerade över dem i somras, och det var tydligt att de ville visa det redan från start. Ett smart offensivt kortpassningsspel hade ställt till det för en osäkrare motståndare men Östers defensiva mittrio i Kricak - Adolfsson - Wallinder, tillsammans med rena hockeytäck av flera andra spelare - gjorde att skåningarna blev frustrerade.

Det dröjde nästan tio minuter innan Öster etablerade sig klart runt TFF:s mål, men då visade man också vilka hot man har offensivt. I tionde minuten var det nära när Alibek Aliev sög in bollen men passningen mot David Seger blev halvmetern för brant. Minuten senare tog sig Daniel Ljung in från vänster och fick bollen via Aliev till Seger, vars avslut från bra läge styrdes till hörna.

I trettonde minuten fick vi se ett nytt snyggt samarbete på vänsterkanten när Ljung spelade fram Seger vars låga inlägg styrdes ut till hörna. Denna slogs av Seger på en stenhård Ivan Kricak som bara skulle vara först på bollen och styrde in 1-0.

Fyra minuter senare fick vi sedan se en mycket besynnerlig frispark när Mattis Adolfsson var på väg genom i bra läge, sparkades ner - men fick frispark mot sig.

I 22a minuten kom sedan två händelser som kunde fått stor påverkan på matchen. Första anföll Öster på bredd med flera man men Kevin Höög Jansson åkte på en rejäl tryckare utan åtgärd och skåningarna kunde vända spelet. Halvminuten senare fick Filip Bohman bollen fem meter utanför Öster straffområde och klippte till med en drömträff upp i högra krysset och helt plötsligt var det utjämnat igen.

Efter målet blev vi lite oroliga och i 26e minuten kunde det blivit riktigt farligt när Larsen och Salama stack på en långboll och hade mycket yta, men Adolfsson visade både snabbhet och pondus när han hann in först och avvärjde utan att riskera något.

Minuten innan vi hade spelat en halvtimme bjöds vi så på ett av de där lägena man så ofta ser delade på sociala medier och undrar varför ingen nånsin gör dem mot oss, när gästernas lagkapten Weberg slog en riktig indianare i eget straffområde och Albin Mörfelt var iskall när han placerade in 2-1.

Bara sekunder efter avspark tog sig sedan Bohman fram och försökte igen, men den här gången var avslutet mer av mänsklig klass och Wallinder plockade det säkert.

Nu var det öppna spjäll och bara minuten senare spelade Ljung in en boll från sin högerkant som Aliev bröstade strax utanför.

Robin Wallinder är en av de tryggaste målvakter vi har haft på länge men i 33e minuten dubblerade han nog pulsen på många på läktaren, med en halvpetning av ett inlägg följt av en vild jakt på bollen runt straffpunkten innan han till slut kunde slänga sig på den.

Sju minuter före paus fick sedan TFF frispark halvmetern utanför Östers straffområde, och Karim skickade den hårt men ganska mitt på så Wallinder kunde styra ut till hörna. Denna slogs bra och styrdes av Wallinder över, innan nästa täcktes undan av Höög Jansson och den sista slogs över kortlinjen och vi fick lite respit.

När båda lagen sedan verkade inställda på pausvila ville sedan Adolfsson annat och tvingade med sitt tunga avslut i 45e minuten TFFs målmand Beck Larsen att göra en riktigt bra räddning och på den svåra studsen på returen drog Bergmark Wiberg avslutet över.

Den som - inte helt orimligt - hade väntat sig frenetisk jakt av Trelleborg efter paus blev nog besviken. Istället fick vi se ett Öster som lugnt och systematiskt tog över matchen och styrde den. Redan i 49e minuten kunde man utökat ledningen när Kricak åter nådde högst på en hörna men den här gången styrde nicken några decimeter över ribban.

I 54e minuten kunde gästerna fått ett bra omställningsläge när Hörberg sökte Bohman som hade haft mycket yta, men en påpasslig brytning av Kricak höll bollen kvar på södra planhalvan. Tiotalet sekunder senare ledde detta till en bra bollvinst av Bergmark Wiberg som sedan iskallt spelade fram Aliev som kunde trycka in 3-1.

Aliev kunde sedan blivit tvåmålsskytt bara havannan minut senare när Beck Larsen halkade på en hemåtpassning och Österanfallaren rusade, men målvakten kunde precis få undan bollen.

Nu var skåningarna synligt skakade och i 58e minuten fick vi se ett veritabelt bombardemang. Först lyfte ABW in bollen mot en helt fri Aliev framför mål, men bollen gick strax bakom anfallaren.

Sedan hade Ljung och Bergmark Wiberg avslut som täcktes innan Seger klackpassade fram sig själv till ett friläge och tvingade målvakten att göra en jätteräddning.

Efter att Varmanen vunnit tillbaka bollen spelade ABW in till Seger vars avslut tydligt täcktes av Ogwuches utsträckta armbåge men till Österspelarnas tydliga frustration blåste domaren bara hörna.

Efter fem minuters respit för skåningarna var vi nog många som i 64e minuten trodde att Aliev skulle rulla in sitt andra mål för kvällen helt fri med Beck Larsen, men assisterande höjde tyvärr helt korrekt flaggan efter att anfallaren som man såg på reprisen hunnit offside när passningen kom.

Istället kunde gästerna reducerat minuten senare när Larsens inlägg turligt styrdes på en försvarare perfekt till Salama som fick bra träff i nicken från straffpunkten men oturligt nog hade en gulklädd Wallinder mellan sig och mållinjen som hann ner och petade undan bollen innan Mattis kunde rensa.

Nu såg det mest ut som Öster övade anfallsspel och Ljung hade två bra avslut, ett i 71 som Beck Larsen räddade och försvaret rensade till hörna och en riktigt svettig nickstyrning i 75e minuten som Ogwuche precis fick undan innan den nådde bortre där både ABW och Höög Jansson fanns.

Elva minuter före full tid såg sedan inbytte Hoel Andersen ut att stänga matchen när han rullade in bollen på en fin passning från Söderberg, men norrmannen hade axeln på fel sida när passningen gick och fick målet bortdömt.

Minuten senare höll sig så Andersen på rätt sida när han fick bollen från Bergmark Wiberg, vek inåt och drog med sig försvaret innan han petade en fin boll fram till en helt fri ABW som kunde spika resultatet 4-1.

Efter att ha spelat av de sista tio minuterna av matchen kunde laget så till slut fira framför klacken ledda av mångårige lagledaren/materialaren Tomas Frisk, som under hösten missat sina första matcher på länge av personliga skäl men nu fick ta megafonen framför klacken.