Nytt nesligt kryss i våravslutningen

Vårsäsongens sista match slutade med ännu ett kryss efter att Filip Örnblom gett Öster ledningen men Varberg kvitterat i slutet. Läs Christian Järdlers tankar om matchen och skadorna nedanför.

ÖSTERS IF - VARBERGS BOIS 1-0 (1-0)

1-0 31 Örnblom
1-1 84 Book
Publik: 1802

Öster startade med:
Andersson
S Karlsson - Lundgren - M Karlsson - Pavic
Johansson - Örnblom - Drott - Joao Pedro
Kapcevic - Johannesson

Byten:
32' Silverholt (S Karlsson)
61' Andreasson (Joao Pedro)
79' Ericsson (Kapcevic)

Mer statistik på förbundets matchsida

 

JÄRDLER OM MATCHEN:

"Det är talande för den här våren att vi inte reder ut det hela vägen. Dock är jag ödhmjuk och säger att de kunde absolut gjort mål innan, men då har vi ändå tagit oss dit och så lyckas vi inte reda ut det.

Men när vi då har släppt in det och är en man mindre skapar vi ändå ett friläge i 95e ensam med målvakten och kan inte sätta dit den och det behöver vi göra. Så har det varit och det är inga marginaler emot, det är inte tillräckligt bra.

Vi kommer ut med en helt annan matchplan än vi har gjort, vi får till en matchbild som ser nästan tvärtemot ut mot den vi brukar ha. Vi lämnade över mycket av initiativet, vi lade oss lägre, vi gav dem bollen och blev mer ett kontringslag själva.  Dels för att inte ge Varberg energin att sno bollen så högt av oss som de vill och dels för att vi trodde det var bästa ingången i den här matchen som det ser ut nu.

Vi gör en annan typ av match och jag tycker i efterhand att det var väldigt nära och jag är stolt över arbetet igen. Vi sliter som tusan där ute, vi springer och vi accepterar den matchen. Sen hamnar vi där igen, det är 'nära' och det är 'nästan' men det är inte tillräckligt bra för tre poäng.

Filip får vad som läkarna tror kan vara en spricka i revbenet i fallet, han får en tackling framifrån och faller bakåt.

De byten vi gjorde var vi tvungna att göra, Stefan fick en skada i knät, så det är inte mycket att göra åt. Vi vet inte vad det är bara att han har ont i knät."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Öster började avsiktligt försiktigt i mötet mot serieledarna Varberg och detta såg ut att skapa en del funderingar hos gästerna som inte fick till mycket i chansväg i inledningen. Istället såg planen att ligga lågt ut att fungera för Öster i 13e minuten när man ställde om snabbt genom ett uppspel från Filip Örnblom till Calle Johansson, som (vilket skulle vara ett mönster genom hela matchen) rycktes väldigt mycket i tröjan men fick iväg ett inlägg mot Dragan Kapcevic, som dessvärre fick lite mycket panna under nickskarven som gick i en båge över avsedda målet Joao Pedro.

 

Sju minuter senare var en lång högerhörna från Mattias Pavic nära att ställa till det för de grönsvarta när bollen damp ner hos Månz Karlsson, men påpassligt försvarsarbete stoppade mittbacken på vägen genom.

 

Dryga halvtimmen in i matchen drog David Johannesson till från distans och bollen styrdes via en försvarare (och eventuellt Kapcevic) fram till ett jätteläge för Örnblom, som trots att han fick avsluta med högern gjorde allt rätt och smekte in bollen i bortre burgaveln förbi Strömberg i Varbergs mål.

 

Två minuter senare såg Kapcevic ut att springa sig till ett bra läge men blev oförklarligt avblåst för att ha blivit knuffad i ryggen av en Varbergsspelare. Fyra minuter senare var Calle Johansson på väg genom men åkte på en rejäl tackling som bara resulterade i en frispark som Jocke Lindner kunde nicklobba tillbaka till sin målvakt.

 

Mot slutet av halvleken skapade gästerna en hel del men var slarviga i sistaläget och öppnade sig samtidigt bakåt. I 44e minuten skapade Filip Örnblom en ny bra chans när han slog en fin djupledsboll upp mot Johannesson, men Varbergs målvakt gick ut och språngnickade undan bollen.

 

I första tilläggsminuten blev det rejält svettigt när Robin Book efter ett missförstånd i Östers försvar fick en rensning rakt på fötterna och ett jätteläge men avslutet gick strax utanför vänstra stolpen.

 

ANDRA HALVLEK

Öster hade ett jätteläge att utöka sin ledning fem minuter efter paus när Kapcevic trots att han var hårt ansatt fick iväg en jättebra boll för Johannesson som rundade sin back och avslutade stenhårt men någon decimeter på fel sida om stolpen i burgavelns utsida vid krysset.

 

I 57e minuten spelade Varberg runt bollen bra och skapade ett jätteläge när Beqaj dök fram på ett lågt inlägg men Tobias Andersson dök ner framför fötterna och plockade bollen.

 

De kommande tio minuterna hade Varberg nästan all boll men Öster låg hela tiden och lurade och i 68e minuten ställde man om snabbt. Johannesson tappade fart efter en tuff tröjryckning men kunde ändå runda sin försvarare men när bollen in mot Anton Andreasson kom styrde den på ett ben i famnen på målvakten.

 

Tobias Andersson fick mer att göra varefter tiden gick. I 75e minuten drog Netabay iväg ett rappt skott i steget som Andersson tvingades styra ut till hörna. Fyra minuter senare gjorde han sig stor när Book elegant klackat fram sig själv och lurade anfallaren att avsluta över. I 82a minuten fick Netabay bollen strax väster om straffpunkten efter en höra och avslutade lågt men Andersson var med även denna gång.

 

Varberg är dock målgladast i serien och till slut kunde Öster inte stå emot anstormningen längre. Book stod för en soloprestation när han tråcklade sig mellan Östers backar och rullade in bollen nere vid vänstra stolpen.

 

Efter målet tog Öster tillbaka mer initiativ, men jakten kom av sig i 87e minuten när Örnblom stöp i backen efter en nickduell och landade så illa att han fick bäras ut på bår. Med alla byten gjorda fick Öster avsluta en man kort men skapade ändå en del. I 94e minuten rundade Calle Johansson en Varbergsspelare på högerkanten och satte fart uppåt, men åkte på en tackling av Ejupi som skickade honom långt över sidlinjen.

 

Minuten senare var David Johannesson ytterst nära att bli matchhjälte när han rann loss från sin försvarare och lyfte bollen förbi målvakten men centimeter utanför högra stolpen.

 

Se höjdpunkter på TV4 Play: