Oavgjort genrep mot Kalmar

Det blev mållöst men inte händelselöst i genrepet mot Kalmar på Guldfågeln Arena. Tränare Srdjan Tufegdzic känner att laget nu är väl förberedda för säsongspremiären.
- Vi är glada att vi fått ett par matcher på naturgräs i benen. De här båda matcherna och träningslägret har varit skönt att få. Både jag och killarna gillar att spela på gräs.

 

KALMAR FF - ÖSTERS IF 0-0

Publik: 700

 

Öster startade med:
Prekovic
Herdonsson - Berg - Starke Hedlund - Sigurgeirsson
Kusu - Hauksson
Rodic - Söderberg - Kozica
Bergmark Wiberg

Bänk:
Bonnah, Magnusson, Ljung, Johansson, Lundahl Persson, Gustafson, Varmanen

Byten:
69' Bonnah (Kozica), Magnusson (Rodic), Ljung (Söderberg)
75' Stenberg (Herdonsson)
87' Gustafson (Hauksson)
Mer statistik på förbundets matchsida.

 

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag tycker vi tar steg framåt mot Malmömatchen, vi gör en väldigt stabil insats idag, men behöver utnyttja våra chanser bättre. Men vi är väl förberedda inför premiären, känner jag.

 

Vi är glada att vi fått ett par matcher på naturgräs i benen. De här båda matcherna och träningslägret har varit skönt att få. Både jag och killarna gillar att spela på gräs men det finns ju inte så mycket hemma i Växjö tyvärr."

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Vi var ytterst nära att få se matchens första mål i genrepet mot Kalmar redan efter 72 sekunder, när Vladimir Rodic tog en perfekt löpning på en fin svepande långboll från Runar Sigurgeirsson (Adam Bergmark Wiberg var nog offside men försökte aldrig nå bollen så assisterandes beslut att låta spelet gå var helt rätt) och sprang sig helt fri med Kalmars målvakt Friedrich. Österyttern var dock otypiskt het i avslutet och lyfte lobben en bra bit över ribban.

Därefter hade hemmalaget mycket boll medan Öster slipade på sitt presspel. I 10e minuten jobbade Niklas Söderberg fram en brytning på mittplan, bollen hamnade hos Sigurgeirsson som lyfte en ny bra boll upp på ABW till vänster.  Yttern hade bra läge att gå själv men spelade in i mitten där det fyllt på och Söderberg hade en väldigt fri Rodic med sig till höger men precis snubblade i mottagningen och en Kalmarit kunde peta hem bollen till målvakten.

I 14e minuten kom sedan hemmalagets första riktiga chans, när självutlovade skyttekungen Rajovic sköt från distans och bollen styrde i det ojämna gräset och strök precis utanför vänstra stolpen.

Två minuter senare kunde det blivit ett riktigt bra läge för Kalmar efter att Öster lyft en frispark rakt i famnen på Friedrich, som snabbt spelade upp bollen på Netabay som var på väg genom, men Hauksson hann mellan och tog vad som i stunden såg ut som ett korrekt men strategiskt riktigt gult kort, men på repriserna ser ut som en ytterst marginell touch mot anfallarens ben.

I 19e minuten kunde det blivit riktigt farligt när Adam Herdonsson vann bollen från Netabay och slog en lång boll upp över Kalmars högt placerade backlinje, som Bergmark Wiberg fullföljde löpningen på och faktiskt vann bollen efter att målvakten rusat ut för att rensa, men Friedrich gjorde det sedan bra och bröt ABWs avslutsförsök ut till inkast.

Detta förvandlades ändå till en bra chans när Herdonsson fick tillbaka bollen efter ett kort inkast och lyfte bollen från kortlinjen (varpå han åkte på en propp av Netabay och gick i backen med historiens grymmaste gräsfläckar på ryggen som resultat) mot bortre där Bergmark Wiberg mötte och fick till ett helt okej nickavslut som dessvärre kunde nickas undan av en försvarare på vägen in mot mål.

I 34e minuten skapade hemmalaget så sitt dittills bästa läge när man ställde om med fyra man och hotade rejält, men lagkapten Månz Berg läste spelet bra och hockeytäckte Rajovics hårda avslut ända ut till inkast.

Efter några minuter med mycket press från Kalmar vände Öster bra i 37e minuten när Hauksson lyfte en boll från eget straffområde upp på Bergmark Wiberg som vann en tuff duell mot Sjöstedt på mittplan innan han stack ut en bra boll på högerkanten för Herdonsson att springa på. Högerbacken smet ifrån sin försvarare och slog en låg boll in framför mål på Rodic, som via en Kalmarfot fick tag på bollen men sedan blev osäker och försökte spela bakåt istället för att gå på eget avslut, och missade både Södeberg och ABW med bollen snett bakåt och en försvarare kunde rensa.

Fem minuter före paus var det så slutligen dags för nätrassel - om än bortdömt sådant. Öster missade fullständigt i ett uppspel och Gustafsson kunde spela Netabay som vände runt snyggt och placerade in bollen i högra burgaveln - men fick se målet bortdömt för (en hårfin) offside.

Minuten senare var det Östers tur att vara nära. Kusu spelade ut bollen på Herdonsson, vars lyftning mot bortre såg för långt ut men hittade precist till Sigurgeirsson som drog till på volley och fick bra kraft men satte avslutet metern utanför vänstra stolpen.

Precis som klockan tickade över 45 minuter kvitterade Öster även i bortdömda nätrassel, när Kozica sprang sig fri och rullade in bollen men hade hunnit bli avblåst för en ganska tydlig offside (det som kan - och bör - diskuteras är hur Lindahl inte fick gult för den hyfsat cyniska kapningen på ABW som domaren släppte fördel av boll för Öster i förarbetet) innan avslutet ens kom.

Öster hann sedan med en bra målchans på stopptid när Kusu vann boll på egen planhalva och spelade upp på Bergmark Wiberg, som hann upp bollen på sidlinjen och vek inåt innan han knorrade bollen mot högra krysset, men bollen seglade precis utanför.

 

ANDRA HALVLEK

Öster pressade väldigt högt i inledningen av andra och lät inte Kalmar få till något spel alls. I 53e minuten jobbade Hauksson fram en hörna och även om vi nog är många som blir iskalla när någon nämner korta hörnor fick vi se en riktigt vass variant. Sigurgeirsson fick tillbaka bollen och lyfte den mot bortre, där Herdonsson mötte och nicklobbade bollen i ribban, varpå inte mindre än tre Österspelare sparkade hål i luften efter bollen där den studsade framför mål innan en hemmaspelare slutligen kunde rensa.

Två minuter senare såg det lovande ut när Kozica tog sig runt till vänster och försökte lyfta bollen förbi sin försvarare men prickade dennes axel eller haka och inte nådde in med bollen på Söderberg eller ABW som fanns med inne i straffområdet.

Minuten senare fick vi se ett av matchens få (enda?) missar av unge högerbacken Herdonsson när han missade hur nära Jensen var och tappade bollen till denne i ett prekärt läge, men tog sitt ansvar och saktade ner dansken med ett rejält tag i tröjan och tog ett väldigt avsiktligt gult kort för att stoppa anfallet.

Jensen stod dock upp bra och tog sig fram till några meter utanför straffområdet innan han fick frispark med sig i ett riktigt bra läge. Denna skickades dock - trots rigorösa förberedelser på över en minut - högt över och inte ens särskilt hårt av Gustafsson.

Halvtimmen före full tid borde Öster kunnat ta ledningen. Sigurgeirsson hann upp en lång boll och knoppade in den i mitten där Rodic fick hoppa tämligen ostörd och nicka, men satte avslutet tätt över mål.

Efter en period med mer boll för hemmalaget stack Öster upp i 72a minuten när Sigurgeirsson tog sig fram och lyfte mot bortre delen av straffområdet där nyss inbytte Isak Magnusson fanns, men bollen dök snabbt och Magnusson fick inte träff.

Tolv minuter före full tid låg två inhoppare bakom Östers nästa chans. John Stenberg vann boll högt och efter en runda på vänsterkanten nådde bollen till Ahmed Bonnah, som tog sig in i straffområdet och försökte placera in bollen i bortre krysset men satte avslutet halvmetern för högt.

I 81a minuten kom så hemmalagets bästa chans när Skrabb direktskarvade fram Rajovic som slet sig fri, men Prekovic hann ut och styrde undan bollen. Östermålvakten fick sedan en smäll i huvudet av anfallarens knä - helt oavsiktligt och vad det såg ut oundvikligt efter Prekas utrusning - när denne landade och blev liggande en stund men kunde sedan fortsätta spela.

Prekovic verkade dessbättre inte störas av smällen utan gjorde bara minuten senare en riktigt bra räddning när KFF:s nyförvärv Jafarpour tryckte iväg ett lågt skott, och returen kunde Stenberg rensa iväg.

Öster kom sedan till ett sista farligt avslut på stopptid, när Bonnah fick bollen efter fint uppspel på högerkanten, men avslutet styrdes på en försvarare tätt utanför högra stolpen och den resulterande hörnan gav ingen utdelning.