Oavgjort i premiären

Wihlborg förste målskytt på Myresjöhus Arena

Trots ett enormt spelövertag under första halvlek fick Öster bara med sig en poäng från premiären på Myresjöhus Arena, efter att Andreas Wihlborg gjort det historiska första målet men Värnamo varit ofina nog att kvittera mot slutet. Inramningen gjorde ändå att de flesta kommer minnas festen mer än resultatet från denna historiska dag. 

ÖSTERS IF - IFK VÄRNAMO 1-1 (0-0) 
1-0 62 Wihlborg 
1-1 83 Kozica 

Publik: 12173 

Öster ställde upp efter bekant modell: 
Nadj 
S Karlsson - Lantz - Vasilj - Bojent 
Bergholtz - Persson 
Henningsson - Velic - Wihlborg 
Söderberg 
Byten: 
42 Hellgren - Velic 
77 Lundgren - Bergholtz 
81 Blomqvist-Zampi - Söderberg 

Det märks att Växjöborna längtat efter sin nya fotbollsarena. En timme före matchstart var hemma-ståplats i princip fylld, och när det så småningom var dags att plocka fram flaggorna och visa färgerna till tonerna av Ola Salos "Stjärnorna i Öster" fanns det inte mycket tom yta i arenan. 
Öster visade direkt att man skulle göra allt för att inte göra storpubliken besvikna, och drog på full gas med en gång. I våg efter våg tryckte man på längs högerkanten, och redan lite drygt två minuter in i matchen var det nära att löna sig. Stefan Karlsson ryckte sig förbi sin försvarare och rullade bollen snett inåt bakåt, mot inte mindre än tre rättvända Österspelare - men vare sig Velic, Söderberg eller Wihlborg lyckades nå bollen. 
I sjätte minuten radade hemmalaget upp ännu ett par chanser. Först tvingade Henningsson Värnamomålvakten Bill Halvorsen till en bra räddning på ett lågt skott, och på det efterföljande anfallet var det Karlsson som prickade stolpen. 
Bara minuten senare hade stora delar av publiken redan börjat jubla i tron att första målet på "Myran" skulle sitta. Henningsson fick en suverän passning från Velic och kunde frispela Freddy Söderberg, men skyttekungen hamnade lite fel i steget och Halvorsen kunde med viss möda freda sitt mål. 
I nionde minuten fick gästerna en välbehövlig andningspaus i Österpressen när Denis Velic blev liggande i ett par minuter efter en närkamp med Johan Niklasson - något som skulle visa sig viktigt på flera sätt. Mest uppenbart genom att hemmalaget tappade en dimension i anfallet när lagkaptenen först fick sitta bredvid plan ytterligare några minuter, och även efter det inte kunde gå för fullt. 
Istället var det gästerna som kvarten in skulle skapa sitt första riktiga läge, när Elfsborgs-lånet Abdulraman var nära att få tag på bollen precis framför Nadj och tvingade Vasilj att rensa till Värnamos första hörna - där man dock lyckades bli avvinkade för offside efter en kort variant. 
Öster fortsatte ha mycket boll, men när man inte omsatte innehavet i lika farliga lägen började Värnamo sticka upp allt mer. Dryga fjärdedelen in i matchen kunde först ett avslut från Abdulraman ställt Nadj när det styrdes på en försvarare och knorrade sig mot bortre hörnet och minuten senare visade Zlojutro hur farlig han är med ett snabbt ryck på sin högerkant, men lyftningen gick en bit bortom mål. 
Halvtimmen in i matchen var det än en gång nära för hemmalaget, när Halvorsen missbedömde en hörna, och sedan valde att knuffa Vasilj stenhårt i ryggen så denne föll handlöst in i en Värnamoförsvarare för att styra upp situationen. 
Efter hand började derbykänslan tillta, spelet blev allt tuffare men dessvärre föll spelkvalitén i samma takt. Åtta minuter före paus bjöd lagen ändå på varsin bra chans. Först var det Söderberg som slog ett bra inlägg från vänsterkanten som dock Halvorsen kunde plocka framför två Österanfallare. I vändningen efter hamnade Zlojutro och Ring två mot två högt upp mot Nadj, men Zlojutro valde att avsluta själv istället för att spela en helt ren Ring och chansen rann ut i intet. 
Fem minuter senare var Halvorsen nära att antecknas för en målgivande passning när han rensade bollen rakt på Marcus Bergholtz, men revanscherade sig omedelbart med en enhandsräddning uppe i högra krysset. I samband med hörnan - som bara resulterade i ett högt skott utifrån från Bergholtz - tvingades en synbart besviken Denis Velic kliva av plan till förmån för Jonas Hellgren. 
Minuten senare var det dags för ännu en högerhörna från Bojent mot Bergholtz, men hårt attackerad kunde Örkelljungasonen inte få nicken på mål. 

Öster inledde även andra halvlek offensivt. Bara sekunder hade gått när Johan Persson slog ett hårt inlägg/skott från högerkanten, och returen gick ut till Henningsson som klippte till på volley från nära håll - men än en gång gjorde Halvorsen en kanonräddning. Minuterna senare var det Söderbergs tur att göra en räd längs högerkanten, men hans första inlägg fastnade på en effektivt täckande försvarare, och när Söderberg lyfte andra försöket mot Bergholtz kunde en försvarare nicka undan i sista sekund. 
Värnamos vassa kontringar började så småningom komma allt tätare, och allt mer av spelet förlades till Östers planhalva. Dryga fem minuter in i andra halvlek kunde det gett utdelning när Abdulraman drog på sig all uppvaktning och därefter klackade bollen till Jonatan Ring,som avslutade tätt ovanför ribban. Bara minuten senare avslutade Abdulraman över i bra läge på en bra boll från Claesson. 
Med knappt en halvtimme kvar skulle hemmalaget glimra till. Hellgren vann bollen på högermittfältet och slog en lång cross ut till Söderberg, som istället för att avsluta hittade en perfekt lucka mellan försvararna där Andreas Wihlborg kom springande och touchade bollen förbi Halvorsen till det första historiska tävlingsmålet på Myresjöhus Arena. 
Fem minuter senare kunde Söderberg utökat ledningen, men tog löpningen en bråkdel för tidigt och blev fri med Halvorsen (korrekt, efter kontroll) avvinkad för offside. Minuten senare var han inte offside när Bojent levererade ett perfekt inlägg efter att ha haft cirkus ute på vänsterkanten, men lyckades från nära håll inte få avslutet på mål. 
Värnamo gav ändå inte tappt, och var med knappa tjugo minuter kvar centimeter från att kvittera. Freddy Winst fick kliva in i banan från sin vänsterkant och avlossade matchen skott i ribban bakom Nadj. På returen nådde inte Zlojutro bollen utan Bojent kunde rensa undan. Den nära missen blåste nytt liv i Värnamo samtidigt som Öster såg ut att bli lite nervösa. 
Med tio minuter kvar av matchen etablerade Öster åter lite tryck mot den södra målburen, och spelade runt bollen bra - bara för att minuterna senare få en rejäl kalldusch. Värnamo gjorde ett succébyte när Denis Kozica efter en inkastvariant fick en passning från Claesson och helt fri på sin första bollkontakt kunde slå in reduceringen. Målet ökade intensiteten igen. Knappa minuten senare var Abdulraman nära att rinna genom, men stoppades i sista sekund av Stefan Karlsson. I anfallet efter var Henningsson på väg att rinna genom men revs ner av Winst efter att ha lyft bollen över Värnamoförsvararen. 
Inhoppade Blomqvist-Zampi jobbade som vanligt hårt, och i 86 minuten borde han kunnat göra mer av en bra löpning än ett missriktat skott som Wihlborg till slut kunde jobba fram en hörna på. 
Slutminuterna blev händelserika. I ordinarie matchtids sista sekunder fick Öster en frispark när Claesson rivit ner Henningsson, men gästerna kunde med en smart rensning omvandla den till en omställning där Kozica mycket väl kunde sänkt Öster - om det inte varit för Sheriffen. Johan Persson tog en jättelöpning hemåt, tryckte snyggt undan anfallaren och vände uppåt igen - för att leverera en lång cross mot MBZ, vilket skulle bli matchens sista chans. Blomqvist-Zampi hamnade för långt ut mot vänstra hörnflaggan och valde att passa snett bakåt till Fredrik Lundgren, som tyvärr inte fick ordentlig träff utan drog avslutet en bit över. 

Snopen avslutning på en fantastisk fest, och skadorna på Velic och eventuellt även Bergholtz oroar - som tur är har spelarna elva dagar på sig att repa sig innan bortamatchen mot Ängelholm.