Oavgjort på Nya Studenternas

Öster såg lovande ut i sin första match på Studenternas IP efter arenans halvmiljardrenovering, och tog rättvist ledningen efter en trasslig hörnstuation. Snöpligt nog kom kvitteringen sekunderna före pausvilan och efter en svalare andra halvlek slutade det med en poäng.

Keene

66' Henningsson (Pavic)
68' Silka (Ahmed)
77' Nordström (Rochester Sörensen), Alexandersson (Keene)
Mer statistik på förbundets matchsida. Kort referat komer senare

Denis Velic om matchen:

"Vi är nöjda med att vi fortfarande är obesegrade, att vi har det i resultatkolumnen, men det är klart att det finns mer att ta av. Det är en tuff bortamatch och Dalkurd är ett bra fotbollslag, det visste vi om.

Vi får inte alls till det spelet vi vill (efter Dalkurds utvisning). Sedan är Dalkurd modiga, trots en man mindre är de jädrigt modiga i sitt spel och lockar upp oss. Jag önskar att vi hade kunnat spela av den sista kvarten lite bättre såklart, men vi får inte riktigt till det.

Jag vill att vi vänder på dem mer och försöker springa i sidled och skapa övertag på kanterna men vi fastnar för mycket på en och samma sida. Och Dalkurd gör det bra, det är bara att acceptera."

Hemmalaget såg inledningsvis väldigt sugna ut på att visa att de är bättre än sin tabellplacering och hade kart mest boll de fyra första minuterna, innan en dråplig situation där en bakåtpass av Dalkurds högerback höll på att ställa till men slutligen mynnade ut i en hörna för Öster.

Denna slutade i en nick av James Keene via en medspelare till inspark men resulterade ändå i ett spelmässigt skifte i matchen. I sjunde minuten jobbade Öster fram två bra möjligheter där det andra, en fin 40-metersboll från Marc Rochester Sörensen lade upp en perfekt löpning för en Calle Johansson på topphumör, som sprang sig fri men hade otur när avslutet förbi målvakten styrdes precis utanför högra stolpen.

Dryga kvarten in i matchen sattes Damir Mehic på sitt första - av vad som sedan skulle bli ett antal - prov när Hodzic slet sig in i straffområde från vänster och avslutade lågt.

I 23e minuten bjöds vi på en delikatess som förtjänade ett bättre öde när Mattias Pavic (för dagen till vänster i ett allt mer fritt flytande offensivt mittfält) hann ikapp en lång boll, vände bort en försvarare innan han bröt inåt och skickade iväg ett rungande skott - klockrent i ribban.

Båda lagen ville mycket framåt och tre minuter senare var hemmalaget nära att spräcka Östers fyra och en halv match långa målnolla när Djurgårdslånet Finndell klippte till hårt på volley någon meter utanför straffområdet men Mehic var nere bra vid vänstra stolproten och petade ut bollen till hörna.

I 32a minuten stod Öster åter för fint spel när Pavic fick en snygg väggchipp tillbaka från Rochester Sörensen och hårt ansatt vinklade bollen snett bakåt mot Keene som dessvärre var halvmetern kort från att nå bollen och en grönklädd kunde få iväg den.

Bara minuten senare fick Mehic göra en ny bra räddning när Junior tog sig in i bra skottläge och sköt hårt mot vänstra stolpen men inte lyckades överlista målvaktsgiganten.

Nu hängde mål i luften men sättet det kom på blev ändå lite överraskande. Calle J jobbade stenhårt för att få till en hörna, som Oliver Silverholt knorrade in framför mål där Dalkurds målvakt inte nådde den och Filip Örnblom kunde stöta in ledningsmålet. En försvarare rensade bollen, till synes efter att den passerat mållinjen men Keene fanns på plats och drämde upp bollen i nättaket - i skrivande stund oklart vem som faktiskt får målet.

Öster hade en chans efter en bra spelvändning i 41a minuten där Johansson gick själv och avslutade mot bortre men inte kunde överlista målvakten. Istället kom en riktig kalldusch 1:48 in på den två minuter långa stopptiden när Dalkurd satte fart på vänsterkanten och Hodzic hittade in med en perfekt boll på huvudet på Offia, vars nickavslut lämnade Mehic chanslös.

Fyra minuter in i andra halvlek fick vi se en inkastvariant från Öster som kunde gett utdelning, när Ammar Ahmed slank mellan backarna och lyfte bollen från kortlinjen in mot målområdet där Keene fanns, men inte kunde rå på sin mittback som kunde nicka iväg försöket.

I 53e minuten kom en ny bra chans när en lyftning in från vänster bröstades ner av Keene och var ytterst nära att ställa Calle Johansson fri med målvakten innan en hemmafot nådde fram och spolierade det roliga.

Några minuter senare samarbetade Pavic och Drott fint när Drott väggade fram Pavic vars låga inlägg blev precis för brant och målvakten kunde hugga bollen innan Calle J hann fram.

Efter mycket Öster kunde hemmalaget istället tagit grepp om matchen i 63e minuten när Kabashi mycket vackert spelade fram Offia till ett friläge men Nigerianen rullade bollen halvannan meter utanför högra stolpen.

Med dryga kvarten kvar skulle mycket hända snabbt. I 72a minuten bröstade Mehic ut en räddning till Silverholt som snabbt skickade bollen vidare mot Rochester Sörensen. Dansken vände bort en motståndare och satte från 20 meter in på egen planhalva upp en snabb omställning, lämnade en tröjhängande hemmaspelare bakom sig i gräset och spelade över till Keene för ett 2-mot-1 läge men britten sprang över bollen och fick inte alls till passningen tillbaka som styrdes på en försvarare i målvaktens trygga famn.

Minuten efter satte hemmalagets John Stenberg in en duktigt sen kapning på James Keene, men stor förvirring utbröt då domaren även gav bluesnamnskompatible Willie Clemons ett kort, dennes andra gula (efter ett duktigt brandgult i första halvlek på en sen stenhård satsning mot Silverholt). Kortet visade sig om än tufft vara korrekt då hemmaspelaren aggressivt skickat iväg bollen upp på läktaren klart efter domarens signal.

I vad som börjar bli en oroväckande trend förmådde Öster sedan inte omsätta det numerära övertaget i ett spelmässigt dylikt och ett nästanläge där bollen kunde nått inbytte Simon Alexandersson, ett inlägg mot bortre där likaledes inbytte Alexander Henningsson kanske tas lite väl bryskt samt en intressant frisparksvariant där det slutliga avslutet från Drott tyvärr sticker rakt på målvakten är i stort sett vad som vaskades fram, medan hemmalaget såg ut att vinna bollinnehavet denna period tämligen komfortabelt.