Onödig förlust i toppmötet

Vi fick se en förvånansvärt ojämn matchbild i toppmötet mot Utsikten. Gästerna, som annars bjudit på bra fotboll i år, föll djupt och lät Öster dominera matchbilden. Det var ändå inte strategin som fällde avgörandet, utan ett individuellt misstag när målvakt Prekovic missade en rensning långt ut och Hedlund kunde rulla in bollen i tom kasse. Tränare Srdjan Tufegdzic vill ändå inte hänga ut målvakten.
- Olyckor händer, och idag drabbade det oss. Livet och fotbollen är inte alltid rättvis men det enda vi kan göra är att jobba hårt och vinna tillbaka det i slutet av säsongen.

Lundahl Persson, Söderberg,  Magnusson, Herdonsson, Ljung, Rodic, Johansson

68' Söderberg (Kozica), Rodic (Bonnah)
71' Herdonsson (Varmanen), Ljung (Hauksson)
83' Magnusson (Berg)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag tycker vi kom bättre och bättre in i matchen under första halvlek och skapade också ett par avslut där deras målvakt gjorde det riktigt bra.

De föll djupt och försvarade sig väl, och vi hade svårt att komma till klara lägen, men vi borde kunnat få med oss ett ledningsmål i halvtid.

Likadant efter paus, vi tryckte ner dem på ett sätt jag inte tror de mött i år, efter de matcherna jag har sett - de är mer vana att styra matcherna.

Den här sortens förluster, de händer som väl är inte så ofta men sån är fotbollen. Vi gör i stort sett allt rätt, men snubblar i slutändan.

(Om målet) Olyckor händer, och idag drabbade det oss. Livet och fotbollen är inte alltid rättvis men det enda vi kan göra är att jobba hårt och vinna tillbaka det i slutet av säsongen.

Det är inte första gången jag tycker vi förtjänat mer sett till hela matchen, men vi brister i precision, gör något enkelt misstag eller tappar fokus och får inte med oss något. Vi kan bara fortsätta jobba stenhårt och lita på att det jämnar ut sig i slutändan."

Efter en lite trevande matchinledning - naturligt mellan två topplag som vill känna in sig - jobbade Öster fram  matchens första hörna i fjärde minuten, och även om den till slut rann ut i en boll över linjen känns det ändå som Öster tog greppet om matchen där.

Trots att Öster tog över matchen kom gästerna till ett riktigt bra läge i nionde minuten när Starke Hedlund - annars Östers bäste spelare de senaste matcherna bredvid Bergmark Wiberg - slog en riktig indianare i famnen på Bohm, som hade gott om yta men lyfte bollen över på vänsterkanten en Stenafärja för djupt för Hedlund.

I ärlighetens namn stod kiken även för nästa målchans, även om Hedlund var tre-fyra meter offside på Randelovics djupledsboll och blev avvinkad därefter.

Öster hade, trots bitvis bra spel, ändå inte kommit nära mål förrän i 19e minuten när Runar Sigurgeirsson tempoväxlade på sin vänsterkant och lyfte in en bra boll som nickskarvades ut på högerkanten, men Varmanens avslut stack en bra bit över.

I 23e minuten jobbade Öster så fram ett riktigt bra läge, men Kozica höll i bollen ett moment för länge och slog passningen i en andratouch där Adam Bergmark Wiberg kan ha hunnit offside innan han skickade bollen inåt.

Dryga tio minuter senare kom sedan matchens första riktigt högkaratiga chans, när Bonnah lyfte en lång boll upp på Kozica, som höll i bollen och spelade tillbaka på en offensivt löpande Bonnah, som hittade ut med en bra boll till Sigurgeirsson vars inlägg studsade lite, men var centimeter från att nå en fri Bergmark Wiberg framför mål.

Elva minuter före paus kunde Utsikten mycket väl skapat ett jätteläge när veteranen Faltsetas skickade en boll upp från högerkanten på Hedlund, men kikenanfallaren var för het i sin löpning och fick bollen på hälen och Östers mittförsvar kunde utan bekymmer ta kontroll över läget.

I 37e minuten kom så matchens bästa målchans när Sigurgeirsson skickade en snabb boll upp på Bergmark Wiberg, som hade ett par spelare med sig, men gick på eget avslut stenhårt i nedre vänstra burgaveln, men Hadaya kunde precis styra bollen utanför stolpen.

Fyra minuter före halvtid spelade Öster runt bollen fint strax utanför Utsiktens straffområde innan Bonnah hittade en öppning och sökte samma nätmaska som i torsdags men Hadaya var med bra och plockade skottet.

Efter paus skapade gästerna matchens kanske bästa chans efter bara en minut. Storebror Westermark styrde en bra boll fram för Bohm, som dessbättre kom lite ur vinkel och rullade avslutet parallellt med kortlinjen ända ut till inkast.

Sedan visade båda lag prov på den sorts rappa passningsspel som man faktiskt vill se från lag som toppar svenska andraligan, men utan resultat innan det i 53e minuten blev riktigt farligt efter en Österhörna. Sigurgeirsson fick tillbaka bollen efter hörnan och skickade en flack bol in framför mål som hotade ordentligt, men Hauksson stod i offsideposition och bedömdes störa spelet fast han inte sökte bollen.

I 55e minuten skickade Sigurgeirsson in en boll och blev, tillsammans med klacken, väldigt upprörd då han tyckte bollen tog på handen på en bortaspelare, vilket ur vår vinkel inte såg sannolikt ut.  På andrabollen skickade islänningen dock in ett lågt inlägg som kunde ställt till det, men ingen rödblå hann fram och Hadaya kunde skopa upp bollen.

Tre minuter senare bollade sig Öster fram bra och spelade runt innan Sigurgeirsson avslutade stenhårt från sin vänsterkant, ett skott som Hadaya precis kunde styra undan från Jesper Westermark som var framme och högg.

Halvvägs in i anda halvlek kom så två matchavgörande moment omedelbart efter varandra. Först nickade Stenberg ner en vänsterhörna framför mål som Westermark inte kan ha varit många centimetrar från att styra, men målvakten kunde plocka den.

Direkt på uppspelet kom sedan avgörandet, när Nilsson lyfte en lång boll upp från sin vänsterbacksposition och Prekovic läste bollen helt fel, gick ut för att nicka undan den men missade helt och Hedlund kunde runda målvakten och rulla in 0-1 i öppen kasse.

I 74e minuten kom sedan ett av de där domsluten - eller avsaknad av dem - vi kan diskutera för evigt. Ljung lyfte in bollen från höger i efterdyningarna av en vänsterhörna, och storebror Westermark slet väldigt tydligt ner Jeppe. Det skedde utanför själva spelet, men rent tekniskt sett borde nedrivningen resulterat i en bestraffning ute på plan, och därmed en straff, men domaren lät spelet gå och Hadaya kunde plocka ner bollen.

Istället kunde Utsikten ha utökat i 78e minuten, när Öster slarvade med ett uppspel och Bohm sprang sig fri och skickade ett riktigt bra avslut mot första krysset, men Prekovic visade att det fick vara nog nu och gjorde en makalös enhandsräddning ut till hörna.

I 81a minuten kunde kvitteringen så mycket väl ha kommit, när Sigurgeirsson skickade en låg boll mot första stolpen där Söderberg mötte med pannan, men satte nicken precis i överkant av ribban.

Tre minuter före full tid etablerade Öster så det där trycket vi vill se i jakten på en kvittering. Sigurgeirsson lyfte in en bra boll framför mål men Westermark åkte på en höfttackling och kunde inte nå den. Herdonsson snappade upp bollen innan den hann ut och lyfte en bra boll in från höger, men JW missade ett ganska optimistiskt cykelsparksförsök och Rodics avslut täcktes ut till hörna.

Minuten före full tid bröt sedan inhoppade Isak Magnusson in från vänsterkanten och skickade ett lurigt studsande lågt skott som gick i vänstra stolpen ut.

I tredje stopptidsminuten var vi sedan nära att få se årets vackraste självmål när Herdonsson lyfte in bollen från höger och Lagerlund gjorde allt för att Bergmark Wiberg inte skulle nå den, men nickade stenhårt decimetern utanför högra krysset.