Östers försvar åter tätast

ny nolla mot Hammarby

0-0 mot Hammarby i sista omgången innebar att Öster precis som förra året släppte in minst antal mål i Superettan. Framåt blev det däremot 17 mål fler i år, vilket gör att Öster förutom att vinna serien med fem poäng även slutade på seriens bästa målskillnad.

89 Bojanic - Lundgren

7240 tappra själar - varav en hel del grönvita - hade trotsat det bistra novembervädret för att se den sista Superettanmatchen på (förhoppningsvis) lång tid på Myran. Inledningsvis var det också gästerna som värmdes mest av spelet, då Hammarby redan i tredje minuten bjöds på en hörna efter ett misstag i Österförsvaret. Hörnan slogs dock alltför optimistiskt och hamnade rakt i burgavelns utsida.
Två minuter senare var det åter nära, när Nadj tvingades styra en välslagen frispark till ny hörna. Hörnan slogs bakåt i plan för skott, men innan Nadj hann plocka det låga skottet hade domaren av oklar anledning blåst frispark för Öster.
I 13 minuten kom Öster äntligen för första gången till avslut, men Hopf behövde inte direkt svettas då Velic trots bra läge nästan lyckades få skottet över norra läktaren.
Minuten senare skulle Öster nog ha haft ledningen. Wihlborg prickade in bollen bakom Hopf efter att i stort sett hela Östers offensiv varit med och rullat runt bollen, men målet dömdes bort för vad som på reprisen såg ut som en icke existerande offside. Fem minuter därefter var det åter nära. Velic revs ner, och knorrade själv den följande frisparken tätt tätt utanför Hopfs vänstra kryss.
Freddy Söderberg fick utstå mycket glåpord från Bajenklacken, men gjorde sitt bästa för att tysta dem. I 21 minuten slet han sig genom backlinjen men avslutade rakt på Hopf, och sju minuter senare slank han ånyo genom på en djupledsboll, men fick se en alert Hopf hinna ut och glidtackla undan bollen.
Efter 33 spelade minuter sattes Superettan-debutanten Johan Andersson på prov när Erik Sundin var på väg genom, men Österynglingen satte in en resolut brytning och avvärjde kallt farligheten.
Tio minuter före paus skapade Hammarby-kaptenen gästernas bästa chans ur näst intill ingenting, när han klippte till från långt håll och sånär ställde Nadj, men trots att två anfallare rusade på returen kunde Österförsvaret till slut reda upp situationen.
På några sekunders stopptid lyckades Hopf sånär ställa till det. Först totalmissade han en rensning på en bakåtpassning, stressad av en forcerande Söderberg, bara för att i momentet efter plocka upp bollen och ge hemmalaget en indirekt frispark i halvlekens slutsekunder. Frisparken var dock ur svår vinkel, och Johan Persson drog Velic petning stenhårt men en bra bit till höger om mål.

Andra halvlek hann inte bli många sekunder gammal innan domare Nyman plockade av båda lagen av plan efter intensivt bengalbrännande från bortaklackens sida. När spelet drog igång igen några minuter senare var Öster nära att kunna utnyttja gästernas tveksamhet. Wihlborg och Hellgren rann genom, men skåningens framspelning blev aningen brant och för dagen mycket påpasslige Hopf hann ut framför fötterna på Hellgren och kunde sno åt sig bollen.
Kvarten in i andra var förre Trelleborgaren Mattias Adelstam nära att ställa till det för Österförsvaret, men en sen brytning räddade till en resultatlös hörna. Tio minuter senare skapade Öster en bra farlighet på en omställning,där Wihlborg och Söderberg samarbetade bra, men när det var dags för avslut slog Wihlborg bollen alldeles för enkelt på Hopf. Bara minuterna senare var Söderberg nära att spela fram en fri Velic, men en Bajentå kunde styra undan passningen i sista sekund.
Med kvarten kvar ryckte Stefan Karlsson sig förbi på sin högerkant och lyfte in bollen mot Wihlborg. Denne endera missade nicken eller försökte nickpassa fram Henningsson, som dock inte fick någon riktig träff på bollen utan rullade den i burgavelns utsida. Fem minuter senare fick Johan Andersson än en gång visa framfötterna, när Erik Sundin var på väg genom men Österförsvararen satte till rejält och tryckte undan sin nästan dubbelt så gamle opponent.
Med dryga fem minuter kvar fick Fredrik Lundgren ett gyllene läge att avgöra matchen, när en rullare framifrån nådde honom vid straffområdeslinjen, men Lunkan valde att lägga upp bollen istället för att klippa till på förstaläget, och en Hammarbyförsvarare hann kasta sig och täcka skottet.
Inbytte Andreas Birgersson sprang mycket på slutet, men bortsett från en något för brant boll i ordinarie tids sista minut fick han inte mycket att jobba på, och Öster andra mållösa match för året var till slut ett faktum.
Text: Support 1930