Östers IF startar upp Futsal

Östers IF startar upp en futsalverksamhet från och med år 2018. En oerhört rolig och spännande satsning från föreningen. Vi har stolpat ner lite frågor och svar gällande Östers satsning på futsal, något som ni kan läsa om här nedan. 

 

Varför startar Östers IF upp en futsalverksamhet?

Att Östers IF startar futsal är en konsekvens av den utveckling som sker nationellt när det kommer till futsal. Sporten är idag en utav Sveriges och världens snabbast växande sporter och det finns i Sverige över 155 000 registrerade futsalspelare vilket gör att det blir svårt framöver att inte ta sig an detta. Vi vill leda den här utvecklingen i Småland då vi tror att futsal kan bidra med mycket positivt till vår nuvarande verksamhet. Många andra elitklubbar går i samma riktning och det känns extra kul att Östers IF kan vara först med att göra en omfattande futsalsatsning i Småland. Svenska Fotbollförbundet har också sedan ett par år tillbaka tagit in futsal under sin organisation och gjort en del riktade satsningar när det kommer till att utveckla futsal samtidigt som SEF numer också har uppdraget att stärka Svenska Futsalligan vilket är mycket positivt.

Hur skiljer sig futsal mot fotboll?

Först och främst är det regelverket som är annorlunda. Sporten utövas på en inomhusplan fem mot fem där maximalt antal avbytare är nio stycken men med tillåtelse till fria byten. Den största skillnaden är egentligen bollen där man i futsal använder sig av en boll med dämpning som gör att den inte studsar lika mycket som en ”vanlig” fotboll. Sedan är det många likheter i själva spelet vilket gör att det finns mycket positiva egenskaper att hämta med sig från futsal till fotboll och faktiskt vice versa.

Vilka positiva aspekter ser ni att futsal kan bidra med?

Det finns oerhört många faktorer som är bra om vi framförallt tittar på hur vi utvecklar fotbollsspelare och hur fotbollsspelare kan dra nytta av futsal. Många utav de stora världsstjärnorna inom fotboll startade sina karriärer med att spela just futsal när de var unga som t.ex. Messi, Christiano Ronaldo, Iniesta, Neymar, listan kan göras längre än så. Futsal erbjuder många bollkontakter, ett snabbt tempo som kräver kvickare beslut och ständig rörelse samtidigt som sporten är mycket teknisk och gynnar skicklighet. I Futsal rörs bollen över 200% om vi jämför med vanlig fotboll och med en minimerad yta med konstant press på bollhållaren ökas många utav de färdigheter som vi eftersträvar när vi utvecklar barn och ungdomar i fotboll. Utanför själva planen hoppas vi att futsal i framtiden kan bidra till att vi fångar upp individer som kanske har slutat spela fotboll av olika anledningar och istället kanske attraheras mer av att spela futsal. Vi hoppas även kunna nå ut till nya målgrupper och på så sätt involvera fler barn- och ungdomar i ett längre perspektiv.

Vad är tanken med en uppstart av futsalverksamhet i Östers IF?

Det som är aktuellt för tillfället är först och främst att starta upp ett representationslag som kan vara med och spela seriespel och i framtiden klättra hela vägen till SFL, vilket är ambitionen. Småland har än så länge varit ganska anonyma i futsal Sverige men vi tror och hoppas i och med den här satsningen att detta kan komma att ändras. Vi  tror att detta kan bidra till att marknadsföra sporten på ett annat sätt än tidigare både i Växjö men även i Småland. Starten av representationslaget i futsal ser vi som ett första steg på en långsiktig satsning där vi längre fram vill kunna integrera futsal även i barn- och ungdomsverksamheten hos Östers IF som ett komplement till fotbollen samt erbjuda möjligheter till spontana spel och träningar för ungdomar i närområdet och på så sätt engagera fler och få dem att stanna i idrotten längre.

Representationslaget i Östers IF futsal, hur kommer det att organiseras?

Som det ser ut nu har vi precis gjort klart med en huvudtränare som kommer att presenteras inom kort. Därefter kommer vi under våren att anordna öppna provträningar för alla som vill vara med i truppen och representera Östers IF futsal när vi kör igång säsongen under hösten och vintern 2018/2019. Det blir ett något annorlunda upplägg i och med att vi i nuläget inte har någon trupp eller spelare utan vi tror att det kommer att finnas ett intresse.

Hur kommer futsal att förhålla sig till övriga inomhusidrotter?

Här gäller det att från vårt håll vara ödmjuka mot andra inomhusidrotter. Det finns för tillfället få möjligheter till halltider och här kommer futsal få anpassa sig till en början. Det kommer att vara lika viktigt att det sker en dialog mellan idrotterna så att vi inte plockar varandras spelare eller konkurrerar med varandra på ett sätt som inte är hållbart. Det är också viktigt att inte futsal förväxlas med ”five a side” eller ”inomhusfotboll” då futsal är en inomhussport och inte fotboll som spelas inomhus.

Är futsal någonting som man tror kan locka publik?

Futsal är en fantastisk folkfest och har en kanske större möjligheter än fotboll när det kommer till paketering av evenemanget. Eftersom det är inomhus används det mycket ljud och musik, vilket skapar ungefär samma atmosfär som att gå på ishockey. Det sker flera mål än i fotboll och klockan stannas vid avbrott. Vi tror starkt på sporten och hoppas att det kvicka tekniska spelet kan locka till sig mycket publik i framtiden.

Hur kommer organisationen kring Östers IF futsalsatsning att fungera?

Vi är för tillfället fyra personer som driver den här satsningen och som ingår i Östers IF futsalgrupp där vi har olika ansvarsområden. Oliver Gustavsson Borronha ansvarar för organisationen i sin helhet, Eric Dernegård är sportsligt ansvarig samt Peter Wibrån som är representant från Östers IF verksamhet. Den fjärde personen kommer att vara huvudtränaren för representationslaget och som också kommer att vara delaktig i våra satsningar längre fram när det kommer till barn- och ungdomar. Vi alla brinner för sporten och hoppas verkligen att denna satsning kan få positiva effekter på alla plan.

 

Planerade try-outs för representationslaget:

  • 22/4    10.00-12.00        Araby Park Arena
  • 29/4    10.00-12.00        Teleborgshallen
  • 6/5      10.00-12.00        Araby Park Arena   

 

Kontaktpersoner:

Peter Wibrån, peter.wibran@ostersif.se 
Eric Dernegård, eric.dernegaard@hotmail.com
Oliver Gustavsson Borronha, oliver_agb@hotmail.com