Övertygande seger mot AFC

Även om gästerna från Eskilstuna hade sina chanser kändes dagens seger som en av de tryggaste på länge. Även innan Westermarks ledningsmål låg det hela tiden i luften och tremålsssegern kändes välförtjänt. Tränare Tufegdzic såg ändå förbättringspotential efter matchen, även om han förstås var nöjd med mycket.
- I andra halvlek dör matchen av lite efter vårt tredje mål, det ser ut som vi blir nöjda och mest försöker spela av matchen. Där måste vi förbättra oss, inte bli mätta utan fortsätta ligga på.

Kozica, Bonnah, Magnusson, Ljung, Kusu, Johansson, Gustafson, Lundahl Persson

67' Kusu (Berg)
72' Kozica (Söderberg), Ljung (Hauksson)
80' Bonnah (Bergmark Wiberg), Gustafson (Westermark)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"Eskilstuna  är ju lite speciella, alltid stora förändringar i truppen men tränarna lyckas ofta få till det bra ändå och är alltid svårspelade.

Jag är väldigt nöjd med första halvlek, särskilt hur vi kommer in i matchen. Vi går in med stor intensitet i pressen både offensivt och defensivt, och skapar den del chanser även om det tar en stund innan målet kommer. Då sätter vi ju oss i en bättre position att kunna spela ännu mer som vi vill. Samtidigt ligger de på och hotar oss när vi saktar ner och har nån riktig chans.

I andra halvlek dör matchen av lite efter vårt tredje mål, det ser ut som vi blir nöjda och mest försöker spela av matchen. Där måste vi förbättra oss, inte bli mätta utan fortsätta ligga på. Samtidigt har det varit en lite ryckig vecka träningsmässigt med skadesituationen vi har, och det var nog lite därför vi inte hade samma intensitet i andra.

På det stora hela mycket nöjd med dagens insats, vi håller nollan och tar tre nya poäng. Nu tar vi ledigt över helgen och så börjar vi jobba hårt igen på måndag och kämpar vidare. Nu väntar en mycket tuff match i Sundsvall, så jag är glad att vi har hela veckan på oss att träna och förbereda oss.

Jag måste tacka publiken, det var mycket annat som lockade idag men ändå kommer över 3000 och stöttar på ett fantastiskt sätt, det är jätteviktigt för oss."

Öster gick in stenhårt direkt från start, occh redan i andra minuten kunde en höga pressen ha lönat sig. Jesper Westermark stressade Suljic som halvmissade en hemåtnick på egen straffområdeslinje, men Modig hann dit och kunde rensa.

Även om Öster hade mest boll var det på en kontring dagens första riktiga målchans skulle komma. Niklas Söderberg såg ut att slå bollen i ansiktet på Adam Bergmark Wiberg, som fortsatte springa efter styrningen och lyckades runda en förvånad försvarare innan han sprang sig fri med AFC-målvakten Wolters, som precis hann få ner vänsterbäven och kunde parera när ABW försökte placera in bollen bredvid honom.

Bara minuten senare var det nära igen när Vladimir Rodic lurade bort sin gubbe på kanten och skickade in bollen framför mål där tre rödblå fanns, men Alexander Hauksson fick inte träff på bollen i bra läge.

Knappa kvarten in i matchen var det nära igen, när Rodic satte fart igen, denna gång på vänsterkanten, och rullade in bollen på Söderberg nära straffpunkten, men en resolut insats av Österlånet Adolfsson satte - trots en snygg snurrfint - stopp på anfallet.

Öster fortsatte kontrollera spelet men förutom en frispark tätt utanför högra stolpen i 19e minuten som Westermark inte riktigt hann fram för att styra var det sedan tunnt med chanser åt båda håll ett tag. En sulfint av Miloje Prekovic mot Maarouf framför egen kasse som såg livsfarlig ut live, men ganska kontrollerad ut när man ser repriserna, var det mest anmärkningsvärda.

Halvtimmen in i matchen, när det böjade kännas lite som den gått i stå, small det sedan till ordentligt. Först vann Öster boll högt efter att Sebastian Starke Hedlund - för dagen sittande innermitt - stressade AFC i uppspelet så att Westermark kunde sno åt sig bollen, gå själv och kallt rulla in 1-0 i bortre burgaveln.

Efter att knappt åstadkommit något på 30 minuter glimrade sedan AFC till, och inte ens tjugo sekunder hade gått från avspark efter målet förrän man skapade en högkaratig kvitteringschans. Palomino drog till från strax utanför straffområdet och satte - en boll som Preka ändå såg ut att ha kunnat nå om den gått innanför ramen - bollen hårt i ribban. På andraläget lyfte Adolfsson ett riktigt bra inlägg mot bortre stolpen där Duah trots att han fick mycket utrymme dessbättre inte kunde få nicken på mål.

Nu hade matchen ett helt annat liv och i 33e minuten hann båda lag med något som kunde blivit riktigt farligt. Först tog sig Robin Sundgren (son till Gary, lillebror till Daniel) in i Östers straffområde från höger och hade flera medspelare i bra lägen, men Alex Hauksson täckte inspelet bra och Öster kunde spela undan bollen.

Moment senare drog Rodic upp bollen på högerkanten, men inlägget mot Söderberg blev lite snålt och denne valde att klacka vidare bollen mot Bergmark Wiberg som var på väg att bli helt fri, men Adolfsson satte in en välplacerad brytning och fick undan bollen.

Tio minuter före paus kunde Öster sedan utöka. Rodic prickskjöt ett inlägg på Söderberg som tog sig genom och avslutade, men Wolters kunde rädda. Som så ofta i år fanns det dock gott om rödblå i boxen på returen och Bergmark Wiberg kunde klippa in sitt första mål för dagen och fjärde för säsongen.

Westermark kunde sedan blivit tvåmålsskytt minuterna före paus, när Hauksson lyfte en fin lång boll från högerkanten som Jeppe var nära att kunna plocka ner framför mål, men en touch från försvararen störde och han tappade den svåra bollen så målvkten kunde plocka den.

Öster fortsatte vilja mest och i 49e minuten var det åter nära, när Bergmark Wiberg snappade upp en boll strax utanför offensivt straffområde och spelade Tatu Varmanen, som var ytterst nära att hitta rätt med passningen tillbaka när ABW hunnit in till straffpunkten men Suljic kunde precis täcka undan bollen.

När Öster sedan utökade ledningen kom det ändå väldigt plötsligt. Hauksson lyfte långt, Westermark sprang bra och drog till på halvvolley otagbart för AFC-målvakten.

Två minuter senare kunde det blivit mer. Bergmark Wiberg utnyttjade halvhjärtat försvarsspel från bortalaget och slet sig genom, men fastnade precis vid målvakten och de två nästkommande försöken kunde försvaret blockera.

I 61a minuten fick vi sedan se riktigt snyggt kortpassningsspel från Öster där man spelade sig runt en bra stund innan bollen gick in i mitten, men nu kändes det som spelarna ville lite för mycket och en klackstyrning senare kunde AFC sno bollen.

Även om matchen kändes avgjord hotade gästerna stundtals. Tjugo minuter före full tid vände Palomino runt fint strax utanför Östers straffområde och skickade iväg ett lågt avslut som Preka för säkerhets skull styrde ut till hörna.

Prekovic hade sedan huvudrollen i gäternas nästa läge i 77e minuten när Östermålvakten tog väl lång tid på sig med bollen efter en hemåtpassning och förssökte en ny sulfint, men hade inte räknat med att Karlsson Adjei helt sonika skulle springa ner honom. Preka höll sig ändå kall och kunde rensa ut bollen mot kanten där AFC-spelarna tog alldeles för lång tid på sig och inte fick ut något av läget.

Två minuter före full tid jobbade Öster fram vad som borde mynnat ut i ett bättre läge, när inbytte Ahmed Bonnah tog med sig bollen in framför mål och sökte Rodic med passningen, men fick den väl brant och en jagande Rodic kunde inte få till något annat än ett (förvisso bra) chipinlägg som Modig kunde nicka undan innan det nådde Kozica.

Matchens sista riktiga chans skulle även den tillfalla gästerna, när Mattis Adolfsson i sista ordinarie minuten drog till på distans och fick bra fart på bollen upp mot högra krysset, men Prekovic kunde styra ut den på rätt sida stolpen.