Övertygande seger mot tabelltvåan

Ett Öster som kunde varit stukat gick ut mot ett BP med åtta raka segrar i bagaget - och körde över Stockholmarna. Första målet kan diskuteras länge, men ingen kan ta ifrån oss att det här var en riktig maktdemonstration- och det utan en spelare som ABW på plan.

Westermark

61' Engqvist (Kusu)
70 Hauksson (Rochester)
78' Bonnah (Drott), Zahirovic  (Kozica), Gustafson (Westermark)

Mer statistik på förbundets matchsida

TÚFA OM MATCHEN:
"Jag är väldigt nöjd med vår insats och resultatet idag. Alla som sysslar med fotboll vet hur viktigt det är  när man kommit in i ett flow och BP hade åtta raka segrar (plus en i Cupen, red:s anm) och då tenderar allt att funka, självförtroendet är högt och bollen studsar med dig.

Men idag hade vi förberett oss väl och spelade precis som vi sagt. Fotbollsmässigt gjorde vi allt som ett lag, från målvakten fram till anfallaren. När vi låg högt i press gjorde vi det som ett lag, när vi försvarade gjorde vi det tillsammans och när vi föll längst ner, som i slutet av första försvarade vi tillsammans och när vi ställde om kom vi med många man.

Jag är väldigt stolt över killarna idag, det här är sinnebilden av hur jag vill att vi ska spela fotboll. Vi har sett det till och från tidigare, men jag hoppas att vi kan ta med oss det här och spela så här i fortsättningen, för då håller vi riktigt hög nivå.

Jag är stolt över killarna och glad över stämningen som var idag, men nu måste vi förbereda oss för en tuff match på lördag mot ett Landskrona som är i bra form. Jag hoppas att publiken vill komma tillbaka då och stötta oss."

Vi var nog fler än en som var lite oroliga inför mötet mot toppkonkurrenten BP. Bortalaget hade åtta raka segrar och Öster har haft svårt i omstarten efter speluppehåll men det märktes det inget av idag. Istället verkade man hunnit slicka såren efter bortaförlusten mot HBK och kom tillbaka rejält spelsugna.

Det tog inte en halvminut för Öster att jobba fram matchens första hörna, och även om denna korta variant inte går till historien var det ändå symptomatiskt - Öster ville helt enkelt mest idag. Minuten senare var Jesper Westermark genom men blåstes av efter att en BP-spelare ramlat, och i fjärde minuten nickade Westermark fram bollen till Kozica, men när bollen sökte sig in till Vladimir Rodic kunde yttern inte hålla avslutet på mål.

Strax därefter utmanade så gästerna, när Cosic tog sig runt Månz Berg och sökte Pettersson med en låg hård boll in framför mål, men en välplacerad Mattias Pavic kunde rensa innan det blev alltför farligt.

Efter hand tog Öster än mer grepp om spelet, och i 9e minuten kom också ledningsmålet, även om det lär bli omdiskuterat. Ett snyggt uppspel gick fram till Rodic, som såg ut att tappa bollen över kortlinjen men ändå chansade på att slå den inåt mot Jonathan Drott, som i sin tur nog stod för ett av sin karriärs mest artistiska mål när han nickskarvade in bollen i en båge via stolpen in i bortre hörnet.

Öster fortsatte sedan pressa BP hårt och i 13e minuten bjöd Rodic på en riktig godbit när han jagade ikapp bollen på kortlinjen, vände bort sin försvarare och skickade en låg boll på bortre som var ytterst nära att nå en fri Westermark.

Nu var det mesta förlagt till VISMAns norra planhalva och i 16e minuten gav det också utdeling. BP är näst sämst i Superettan på att försvara hörnor och det utnyttjade Westermark som nådde högst på Rodics hörna och nickstyrde in 2-0 i bortre burgaveln.

I 21a minuten fick vi sedan se ett klassexempel på bristande sjävinsikt, när Krusnell kastar sig in med sträckt ben i en tackling mot Westermarks vrist i en satsning som de flesta gånger gett rött, men hade mage att anklaga Jeppe för att dyka trots att påhoppet bara belönades med gult kort.

Andra delen av första halvlek jämnade spelet sedan ut sig, med viss fördel för gästerna. Det såg ut som att ett Öster som haft det tufft på sistone började bli mer oroliga över att tappa in ett mål än man vågade gå för nästa. Trots detta var man ändå aldrig riktigt nära att släppa tillbaka gästerna in i matchen målmässigt.

En frispark in på Nissen, som väl med sin ålder borde varit mer aktuell för morgondagens U21-semi, i 26e minuten där den unge BP-spelaren dessbättre inte alls fick till avslutet var bland det närmsta gästerna kom en reducering före paus.

Efterhand lyfte gästerna alltmer höga bollar in framför mål, vilket knappast var en vägvinnande strategi mot trion Nilsson - Berg - Stenberg som stängde ner alla dylika försök.

I 29e minuten var det istället nära ett jätteläge för Öster när Kozica högg på en snål bakåtpass och var halvmetern från att hinna först på bollen och springa till sig ett friläge.

Efter en period med mer bollinnehav för gästerna återtog Öster dryga tio minuter före paus initiativet och vi fick se ett par fina offensiva initiativ av Drott.

Efter paus dröjde det inte länge innan det smällde igen. Bara minuten hade gått när Nissen missade en långboll vilket lämnade Marc Rochester Sørensen helt fri, och dansken var iskall när han rullade in bollen till en soperen Westermark som kunde placera in bollen i en nästan tom bur.

Öster hade ett hyfsat halvläge minuten senare som rann ut i en offside, men sedan halkade matchen in i ett mittfätskrig ett tag.

Öster tog ändå gradvis tillbaka initiativet och i 55e minuten rullade man upp BP fint till vänster innan Kozica spelade fram Rochester som smekte in bollen mot Westermark framför mål. Målvakten hann dock precis mellan, men styrde undan bollen ut till Rodic, som chippade in den framför mål - svårt att säga om det var en lyftning mot bortre burgaveln eller en magisk passning - på huvudet på Westermark som fullbordade sitt hattrick för kvällen.

Nu hade Öster nästan lite väl roligt. I 57e minuten spelade Kusu fram Rodic som gick själv, vände bort sin försvarare och sedan snyggt spelade fram Westermark som inte riktigt hann fram utan fick se målvakten rensa ut till hörna.

Att matchen sedan tappade lite i tempo är kanske svårt att klaga på. I 70e minuten kunde vi ändå fått se mer när Westermark sprang sig fri, men blev avvinkad för en väldigt snäv offside.

Westermark var sedan nära igen i 73e minuten när han kom helt fri på en av Pavics patenterade långa frisparkar, men fick lite för lite båge på nicken och målvakten kunde plocka ner den på väg mot vänstra krysset.

Två minuter senare kunde det mycket väl kommit ett femte mål, när inbytte Alex Hauksson slog ett fint inlägg på Emil Engqvist som fick mycket yta framför mål men skickade nicken för hårt ner i backen och strax utanför. Öster bet sig kvar och knappa minuten senare spelade Rodic in bollen till Drott, som bara var en mycket uppoffrande täckning av en försvarare från att bli tvåmålsskytt.

I 84e minuten fick vi sedan se en av matchens mest dramatiska händelser framför Östers mål när Mathias Nilsson missade i en utboxning för att sedan vinna tillbaka bollen genom att helt sonika lägga sig över BP:s Omorowa, lyckligtvis utan att dra på sig domarens vrede.

På stopptid kunde sedan BP utnyttja ett av få tillfällen då Östers försvar släppte ner garden och jättetalangen Lucas Bergvall högg på storebrorsan Theos fina låga boll in framför mål och friserade siffrorna till 4-1.

Vi kunde sedan fått se ytterligare ett mål på stopptid, när Östers André Gustafson i sin seniordebut var på väg genom på en boll från Engqvist men blev nedriven av just lillebror Bergvall i ett läge som, med tanke på Gustafsons målkvot in P19 och U21, nog kunde motiverat en målchansutvisning men nu reulterade i gult plus en resultatlös frispark. Oavsett vilket kunde Öster imponera på den största hemmapubliken på många år och fira med en kullerbytta framför ett välfyllt södra stå.