Petars baljor sänkte Sundsvall

Fotboll kan vara orättvist. När Giffarna från Sundsvall fick med sig en poäng från Växjö kändes det otroligt tungt, och när vi idag vinner borta mot de blåvita för första gången i mannaminne kändes det först nästan lika orättvist sett till spelbilden - tills man inser att det var taktisk triumf för det starka lagbygge Denis Velic hela året framhållt.

Foto: DPLAY/Skärmbild

GIF SUNDSVALL - ÖSTERS IF 1-2 (0-0)

0-1 59 Petrovic
0-2 85 Petrovic
1-2 90+5 Berg

Öster startade med:
Mehic
Karlsson - Örnblom - Berg - Silverholt
Johansson - Rochester Sörensen - Drott - Petrovic
Mortensen - Keene

Byten:
72' Alexandersson (Keene)
87' Nordström (Petrovic)
90+2' Zahirovic (Mortensen)

Mer statistik på förbundets matchsida.

 

Denis Velic om matchen:

"Vi har haft en uppåtgående kurva och försökt bygga vidare på det och med lite tur och lite skicklighet så...

Vi hade en gameplan men den håller ju bara så länge Sundsvall inte får hål på oss. Man får ju inte vara naiv i vårt läge och tro man ska åka upp till Sundsvall och vara extremt bollförande, för det är extremt få lag som är, om några.

Vi var oerhört noga med att vara kompakta centralt och skydda mittbackarna och ytan framför. Vi ville stoppa Hopcutt, Berg och Blomdahl och få ut dem på kanterna - vi visste att Dennis Olsson var borta och det är ett hot som försvinner med hans fina inläggsfot.

Damir är inte bara bra idag, han har varit magisk hela säsongen. Han är den som är mest f-b-ad av alla (över det sena reduceringsmålet), han är vansinnig och hade gärna velat hålla nollan. Det är klart att det känns otroligt bra.

Säsongen är fullt godkänd rent poängmässigt, men jag tycker den har varit riktigt bra fotbollsmässigt de fem-sex senaste matcherna, där jag inkluderar matcherna mot Akropolis och Halmstad där vi inte fick med oss poäng.

Idag är det tufft men i vissa matcher får man ändra om sitt eget, vara lite laglojal och offra sig för laget och det gör vi idag. Idag är det hatten av till grabbarna, i 94 minuter sliter de som djur därute. Vi möter ett bra fotbollslag och med lite tur och lite skicklighet, en bra målvakt och att vi tar vara på våra chanser så räcker det."

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Öster kom till NP3 Arena i Sundsvall med en tydlig matchplan: håll ihop laget, släpp inte till en centimeter i onödan och stick som  ett bi. Det sistnämnda fick vi nästan se exempel på redan i tredje matchminuten, när Oliver Silverholt smekte en av sina 60-meterscrossar på foten på Stefan Karlsson, som snabbt vände in i banan och serverade ett inlägg med vänstern för att hitta Nicolas Mortensen, men bollen var metern för brant och målvakten Andersson kunde snappa upp den innan Nicogol hann dit.

 

Därefter smög sig den förväntade matchbilden ändå på, och väldigt mycket handlade om giffarna. I tionde minuten skickade norrmannen Berg ett skott från 20 meter tätt utanför vänstra stolpen och bara minuten senare var det innermitten Hudus tur, denna gång tvingades Damir Mehic göra en riktigt bra räddning nere vid vänstra stolpen.

Den resulterande hörnan blev också den farlig när den skarvades mot bortre burgaveln där Calle Johansson dessbättre fanns stationerad och kunde rensa undan bollen.

25 minuter in i matchen var hemmalaget nära igen när Djurgårdslånet Johan Andersson stod för ett instick till ekonomisk krisande Sundsvalls dyra nyförvärv Hopcutt som gjorde ett bra jobb men när han försökte lägga in bollen framför öppet mål var Damir  Mehic i vägen även för detta.

Öster bidade sin tid och lägena skulle komma. I 28e minuten glänste Petar Petrovic på sin kant innan han skickade en snärtig boll in mot mitten där det gick två rödblå på varje giffare men en bra nick undan av Anton Eriksson räddade hemmalaget i det läget.

I 33e minuten fick Mehic briljera, när Öster tappade bollen i uppspelsfasen och Oliver Berg kunde spela in bollen till Hopcutt som nån meter bakom straffpunkten hade gott om tid att sikta in sig på högra krysset innan han fick se en jätteräddning från Östers målvakt.

Med ett mer utjämnat spel sista tio minuterna stod Öster också för de två chanser som var något att notera. I 38 minuten fick Calle Johansson bollen och var en tåspets från att nå in med bollen till en anfallare med öppet mål. Fem minuter senare skickade Petrovic ett av sina tunga avslut som målvakten inte kunde hålla, men denna gång tappade över linjen till en hörna Öster inte kunde dra nytta av.

 

ANDRA HALVLEK

Starten på andra blev händelserik. Redan i första minuten kom ett inlägg på Keene som tyvärr blev lite högt och nickförsöket seglade i en båge till målvakten. Knappa minuten senare var det Hopcutt som efter lite trassel i Österförsvaret var på väg genom men fick se sitt skott täckas (orkar inte tänka på hur många blåmärken efter täckta skott som just nu pysslas om i bussen hem mot Växjö) ut till hörna.

 

I 49e minuten ställde Öster om längs högerkanten och kunde faktiskt fått straff när ett fint samarbete med Calle Johansson gav Marc Rochester Sörensen (för övrigt mycket trygg och bollsäker idag i en ovan defensiv mittfältsposition) löpväg in i straffområdet där Hudu mötte upp med axeln utan en tanke om att gå på boll, men domaren lät spelet gå.

Nu vågade Öster stressa Sundsvall allt högre, och i 53e minuten snodde Mortensen bollen några meter in på egen planhalva, men fick inte lyft på bollen han försökte slå och den damp på hemmamålvakten. Istället kunde hemmalaget sticka upp och Oliver Berg åter testa Mehic men det låga skottet var inget större bekymmer.

Två minuter senare hade Öster marginalerna på sin sida när Hopcutt föll i straffområdet i duell med Jonathan Drott - även om engelsmannen sökte benet så var det kontakt och hade varit svårt att argumentera mot en straff.

Nu var matchen helt öppen och i 59e minuten bjöds vi på ett fantastiskt förarbete när Calle Johansson fick bollen en bit in på offensiv planhalva och i en rörelse vände bort båda sina försvarare och hade fritt fram mot straffområdet. Skottet han skickade iväg täcktes av en försvarare i en perfekt båge över till Petrovic som tryckte till direkt och satte ledningsmålet via målvakten.

Kvitteringen kunde dock kommit bara två minuter senare när ett lågt inlägg styrdes av en Österfot in i straffområdet där Hopcutt nickade vidare till Blomberg vars avslut stack strax utanför vänstra stolpen.

Efter hand tog Öster över mer av spelet och hemmalaget hade knappast hotat när Öster med 13 minuter kvar skapade ett jätteläge att utöka. Jonathan Drott vann bollen på egen planhalva, han upp till mitten för att få tillbaka den och lade sedan en perfekt boll fram i mitten för Mortensen, som försökte pricka in bollen lågt till vänster men lästes av målvakten som gjorde en högklassig räddning.

Nu kändes hemmalaget trötta och de lyckades inte åstadkomma mycket innan Öster istället kunde spika igen matchen i 85e minuten.  Mortensen fick bollen till höger och hade både inbytte Alexandersson och Petrovic med sig framför mål. Den sistnämnde gestikulerade tydligt att han ville ha bollen och fick det också, drog med sig sin försvarare i en diagonallöpning och skickade sedan in en otagbar boll låg vid första stolpen.

Efter att Öster effektivt spelat av tiden kunde Sundsvall så nesligt reducera i femte stopptidsminuten av fyra. En snabb inspark ur fel position från målvakten ledde till ett fint anfall längs vänsterkanten där Engblom kunde spela in till Berg som petade bollen över mållinjen.

Tråkigt för Damir att inte få hålla nollan efter en ny jätteinsats men tre tunga poäng bärgade och vi börjar kunna blicka uppåt i tabellen

Mer om matchen:

P4 Västernorrland: Trots mål i sista sekunden förlorade Gif Sundsvall

P4 Kronoberg: Viktig seger för Öster mot Sundsvall

FK: Petrovic sänkte Giffarna - Öster närmar sig toppen

MinBoll: Petrovic hyllar Velic: ”Det flyter på nu”

MinBoll: Mehic stod för jättematch – ändå inte helt nöjd

KvP: Öster jagar allsvensk plats – blytung trea i Sundsvall