Prekas nick räddade hoppet

Trots stundtals riktigt bra spel låg vi under med 1-2 fem minuter in på stopptid mot toppkonkurrenten Västerås, som såg ut att rycka mot en Allsvensk plats. En hörna och ett nickmål av målvakt Miloje Prekovic inför nästan tiotusen åskådare senare lever hoppet om en direktplats fortfarande.

Lundahl Persson, Thórisson, Hauksson, Magnusson, Yakoub, Mörfelt, Varmanen

72' Haukssoon (Kusu)
76' Yakoub (Söderberg)
83' Thorisson (Johansson), Mörfelt (Hauksson)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i repris på Discovery+.

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag vill tacka motståndet för en match jag tycker höll allsvensk nivå, vad gäller intensitet tempo och spelväxlingar.
Jag är stolt över spelarna idag, hur de står upp. Sån karaktär som vi visar idag tror jag inte jag sett sen jag kom till klubben. Västerås är vad jag ser seriens bästa lag efter oss, och jag har inte sett dem få så många chanser skapade mot sig i någon match i år.
Tyvärr gav vi dem ett rejält försprång idag, jag tycker inte de var bättre i den perioden de tog ledningen 0-2 utan vi hade minst lika bra chanser men satte inte bollen.
Vi jagade på ändå och visst är det skönt att ta en poäng i slutsekunderna, extra speciellt på ett målvaktsmål mot ett lag som släpper in så få mål.
Jag behöver se matchen igen men jag tycker egentligen vi skapar tillräckligt för att få med oss tre poäng idag.

Jag vill tacka publiken för stödet idag, både klacken och alla andra, det var fantastiskt. Jag hoppas bara vi förtjänat att de kommer fortsätta stötta oss under hösten för det blir viktigt för oss."

Det syntes att det var två lag med rejäl respekt förvarnadra som gick ut på VISMA Arena inför årets fjärde största publik i Superettan. Ingen ville släppa till något och när det väl kom en bra bolli femte minuten blev Vladimir Rodic som stod tvåmeter på rätt sida avblåst för offside i vad som borde blivit matchens första riktiga läge.

Fem minuter senare var vi ytterst nära hemmaledning närDaniel Ljung tog en djupledslöpning och klackade in bollen till Niklas Söderberg som direktskarvade varpå Adam Bergmark Wiberg avslutade centimeter utanför vänstra stolpen förbi en helt överraskad Fagerström i VSK-målet.

I elfte minuten kunde Västerås sedan skapat ett riktigt bra läge när Öster slog bort en hörnvariant och Larsson kunde kontra, men bra hemjobb av Ljung avstyrde farligheten.

Minuten senare kom så en situation somundertecknad missade live, men som förtjänar att granskas. rodic gjorde ett bra jobb som bollmottagare och styrde fram bollen för Westermark att springa på. Västerås mittback Nsabiyumva var uppenbarligen redan rejält trött på Jeppe efter att utan påföljd ha brottat ner honom två gånger och satte en stenhård armbågen i mellangärdet på Österanfallaren - varpå VSKK-målvakten hade mage att springa ut och skrika i örat på Jeppe för att han gick omkull.

Kvarten in i matchen var det så nära igen. Theo Johansson - som harfyllt saknaden efter Sigurgeirsson oförskämt väl - snodde bollen i ett VSK-uppspel och slog en snabb boll upp på ABW, som såg ut att bli lite väl bekväm med bollen men sedan hittade en fin boll in på Westermark framför mål, som skarvade precis utanför högra stolpen.

Efter ett nästan totalt övertag för Öster hade gästerna sedan ett par avlut relativt rakt på Miloje Prekovic halvvägs in i första.

Vi var nog många som undrade över valet att spela Kricak som högerback men i 26e minuten visade han återigen exempel på de lysande fötter vi hann se något bevis på redan i Skövde senast. Med fel fot svepte han in en boll som i den bästa av världar nått Månz Berg på bortre och i de flesta andra gett något för att EWestermark revs ner i jakten på att nå den.

Knappa halvtimmen in i matchen jobbade Västerås så fram sin första riktigt bra chans, när Kusu tappade boll en bit in på offensiv planhalva och Diabate kunde lura bort en försvarare innan han avslutade lågt mot vänstra burgaveln, men Prekovic kunde rädda.

Bara minuten senare kunde de grönvita så ta ledningen, när Larsson fick bollen på vänsterkanten och tog ett till synes optimistiskt avslut. men Prekovic hann inte ner utan styrde in bollen i bortre burgaveln.

Nio minuter före paus kunde kvitteringen så kommit när Rodic lyfte en boll mot bortre stolpen där Bergmark Wiberg mötte och nickade ner framför mål mot Söderberg. Nsabiyumva kunde få undan bollen men på Westermark, vars avslut dessvärre gick rakt på målvakten.

Tre minuter före paus fick Öster en frispark på högerkanten efter att Kricak blivit nedsprungen, och den föll sånär väl ut. Rodic lyfte in bollen framför mål där Starke Hedlund tryckte till med pannan men bollen gick väl rakt på Fagerström som kunde plocka den.

Öster hann sedan med en hörna före paus som hittade in på ABW i bra läge, men anfallaren avslutade över.

Vi hann knappt sätta oss efter paus innan nästa kalldusch kom. Ett misslyckat uppspel fastnade på Johansson, somtog sig fram bra innan han passade Diabate som avslutade kliniskt lågt vid vänstra stolpen.

Innan allt hann sätta sig hade Öster sedan ändå hunnit med en reducering. Västeråsförsvaret nickade undan ett bra inlägg från högerkanten,Johansson klippte till på volley och Söderberg (vars offside upphävdes av en släpande Douglas vad folk än vill) kunde styra in bollen till 1-2 i 51a minuten.

Runt 56e minuten hände sedan mycket. Första hade Västerås 0-1 skytt Larsson ett avslut i vänstra stolpens utsida, och dryga halvminuten senare hittade Ljung in med bollen från högerkantentill Bergmark Wiberg i jätteläge som avslutade förbi en överrumplad Fagerström men precis utanför högra krysset.

Därefter utspelade sig matchen som förväntat, Västerås lät Öster ha mycket boll men spelade sitt disciplinerade försvarsspel som tjänade dem så väl under första halvan av säsongen. Öster har ändå kompetens att nöta ner det och i 75e minuten var det mycket nära kvittering när Kricak rullade in bollen och Söderberg styrde mot första stolpen men Fagerström hann ner.

Nu hade gästerna sjunkit förrädiskt lågt i sitt försvar och i 79e minuten kunde det mycket väl ha straffat dem. Ett nytt bra inlägg från Kricak, denna gång på Rodic på andra kanten satt perfekt och Fagerström fick göra en riktigt bra räddning på avslutet mot vänstra stolpen.

Åtta minuter före full tid hade sedan Öster lite flyt, när Västerås ställde om tre mot två och hade ett jätteläge men Coulibaly valde att ställa sig på bollen och sedan skicka avslutet en meter utanför högra stolpen.

Två minuter före full tid var ett av sommarfönstrets många nya ansikten nära att presentera sig, när Rodic hittade en boll fram på Antonio Yakoub i bra läge, men en försvarare kunde täcka ut avslutet till hörna.

Samma duo jobbade sedan fram nästa hörna precis som klockan tickade över 90 och fjärdedomaren signalerade sju tillagda minuter. Hörnan lyftes högt men gick ut till Kricak, som knoppade in den framför mål där Yakoub nickade den decimetern utanför högra stolpen.

Två minuter in på stopptiden fick vi sedan seen ovanlig syn, när domaren sprang ikapp Magnusson, som åkt på sitt andra gula kort, och aktivt föste VSK-spelaren av plan. Den resulterande frisparken kunde slutat med ett drömmål när en bandagerad Kricak cykelsparkade men avslutet studsade nesligt strax utanför högra stolpen.

Till slut straffade Västerås låga spel ändå sig. I sjätte tilläggsminuten jobbade Öster fram en hörna, och när Miloje Prekovic också gick upp taggade hela arenan till, och Rodic prickade in bollen på den gulklädde målvakten som relativt ostörd kunde få jätteträff med pannan och trycka in sitt första mål i karriären.

Av bara farten kunde Öster sedan fått in även ett segermål i slutsekunderna när Rodic lyfte in en frispark men försvaret kunde styra ut bollen till inkast och närmre än så kom inte Östertrots att man hann få två hörnor innan slutsignalen gick.