Rickard Engström ny fystränare

29-åriga Rickard Engström blir ny fystränare för A-laget från och med starten av årets säsong. Rickard har tidigare bland annat varit assisterande tränare för vårt U17-lag, Teoriansvarig för vår Nationella Idrottsutbildning och ansvarig för akademiverskamhetens fysträning. 

 

Rickard om nya rollen:

- "Först och främst, för egen del, känns det väldigt spännande att föreningen väljer att satsa på det här konceptet och jag ser fram emot att bidra till ett högpresterande klimat. Ur föreningens perspektiv så är det ett viktigt steg att ta både för representationslag och för akademilagen. Det faktum att vi nu äger helheten gör oss flexibla och möjliggör att vi kan anpassa oss efter vad som är viktigast; att kunna prestera bra och ofta på planen. Det underlättar också i kommunikationen både inom respektive ledarstab, men också mellan lagen, då detta möjliggör en röd tråd gällande periodisering vilket gör att vi kan se helheten tydligare och i förlängningen fatta informerade beslut i vårt dagliga arbete. När det kommer till min roll så är det mitt jobb, på samma sätt som alla andra ledare och inte minst spelarna, att se till att var enskild spelare är bäst möjligt förberedd att spela match utifrån vårt arbetssätt, sin position och roll i det arbetssättet. Fysträningens primära syfte är att förbereda spelarna att hantera fotboll, det vill säga klara av att spela med hög intensitet och återhämta sig mellan träningar och matcher. Den träning vi genomför, både på och utanför planen, måste alltså utgå ifrån de specifika krav som fotbollen ställer och individuella behov hos spelarna. Fysträningen ska inte vara något som står utanför fotbollen utan ett medel mot samma mål som den taktiska träningen.

Sportchef Matías Concha:

-"Rickard har en gedigen bakgrund och kompetens som kommer passa oss perfekt. En klockren karaktär med en filosofi som vi tror på och som vi hoppas kommer göra oss ännu bättre."

 

Utbildning
Pågående masterexamen i idrottsvetenskap
Magisterexamen i idrottsmedicin
EXOS Performance Specialist Certification
FIFA Diploma in Football Medicine
UEFA B
Fristående universitetskurser inom träning/matchanalys, biomekanik, nutrition, rehabilitering mm. 

Tidigare tränaruppdrag: 
KIF Örebro, fystränare F19 2013-2015 
BK Forward, assisterande tränare U21, akademiansvarig fysträning 2015-2016
Östers IF, assisterande tränare U17, teoriansvarig NIU 2016-2017

Ålder: 29
Familj: Fru