Seger i cupavrundningen

Öster slutar trea i Svenska Cupens grupp 5 efter seger i sista omgången mot Huddinge. I en match som bara handlade om äran var det ändå jämnt in i det sista - det var först i slutminuterna Öster kunde rycka från.

ÖSTERS IF - HUDDINGE IF 3-0 (1-0)
1-0 30' Söderberg (str)
2-0 89' Velic
3-0 93' Wihlborg

Publik: 340 (plus stundtals något dussin fler utanför staketet)

Öster ändrade om en del inför dagens match:
Sarajlic
E Andersson - Vasilj - Lindblad - Nurkic
Drott - Eriksson
Björkén - Strömberg - Hafizovic
Söderberg

51' Velic (Strömberg)
71' Wihlborg (Hafizovic)
79' Henningsson (Lindblad)

Artikelbild: Söderberg slår in straffen till 1-0.
Alla bilder: Andreas Nilsson/bilderna.it

Östers mål och några bra chanser:

Huddinge tog initiativet direkt i matchinledningen. I andra minuten jobbade Daniel Ålund fram matchens första hörna för gästerna, sen hörna som mynnade ut i en lyftning strax över Sulejmen Sarajlics ribba.

Därefter vände Öster upp mot den relativt kraftiga motvinden. I femte minuten skickade Freddy Söderberg in ett inlägg från högerkanten som passerade alla anfallare men prickade kryssribban och inte  kan ha varit många centimeter från ett drömmål. På returen fick Otto Eriksson bra träff men fick se sitt skott täckas undan av en Huddingeförsvarare. Minuten senare bröt Robin Strömberg ett uppspel och jobbade fram hemmalagets första hörna. Denna ledde till en ny hörna som Mehmed Hafizovic skickade mot Strömberg men där gästernas målvakt Matwiejew kunde norpa bollen precis innan den nådde Strömberg.

Runt tjugonde matchminuten flyttade gästerna upp spelet igen. Man inledde med en farlig hörna skruvad mot första krysset som Sarajlic stötte undan med handflatan, och etablerade därefter några minuters press, men utan att komma till några direkta lägen.

Istället skulle Söderberg skapa ett jätteläge i 23e minuten på väg genom revs han ner på straffområdeslinjen, i ett läge som nog kunde renderat en målchansutvisning på försvararen men nu bara mynnade ut i en frispark i bra läge - en frispark som Hafizovic försökte skruva in i vänstra krysset men skickade en bit över mål.

Halvtimmen in i matchen skulle domaren ändå blåsa åt Östers håll. Hafizovic väggspelade med Nurkic inne i Huddinges straffområde, och när han i andraläget revs omkull pekade mannen i svart efter lite funderande på straffpunkten. Med givne straffskytten Velic på bänken steg Söderberg fram till elvameterspunkten (som verkade saknas då domaren fick stega upp avståndet) och klippte distinkt in ledningsmålet till höger om Matwiejew.

Huddinge la ingen energi på att sörja målet utan satte full fart direkt på avspark, och var nära att skapa ett bra läge på högerkanten tills Eriksson klev in och täckte inlägget via anfallaren ut till inspark.

Åtta minuter före paus visade Fritiof Björkén prov på vilken nytta han kan göra även i anfallet. Ett snyggt väggspel med Strömberg hjälpte honom ta sig in i straffområdet, men avslutet gick tyvärr via ribban ut. Öster pressade på resten av tiden fram till paus och hotade i två situationer. Först en lång boll mot Björkén som gästernas målvakt läste bra och hann ut och kunde skicka bollen över sidlinjen, och minuterna senare ett inlägg där Strömberg vann bollen i en luftduell mot Matwiejew men fick frispark mot sig.

Huddinge tog inledningsvis initiativet även i andra halvlek och jobbade fram en hörna som mynnade ut i ett skott som lyckligen inte alls oroade Sarajlic. Minuten senare var det Öster som fick en hörna, som Nurkic skickade med ganska hård inåtskruv och en försvarare nickade modigt tätt över egna ribban.

Tio minuter efter pausvilan ryckte Hafizovic sig fri på sin vänsterkant och lyfte in bollen på Söderberg som såg ut att kunna låsa fast bollen men en försvarare precis nådde fram och kunde rensa undan. Två minuter senare spelade Björkén fram Velic (som kommit in strax efter paus då Strömberg kände av ljumsken efter sin duell mot målvakten i slutet av första halvlek), men dennes hårda avslut gick via en försvarare ut till högerhörna.

Fem minuter senare kom en av Huddinges bättre chanser att utjämna då det blev stökigt framför Östers mål. Bollen låg obehagligt fri innan Emil Andersson till slut kunde rensa iväg den. Backen blev liggande en stund efter rensningen men kunde till slut ta sig upp och fullfölja matchen.

Med 25 minuter kvar fortsatte Björkén att utmana. Först fick han bollen av Söderberg, gjorde en försvarare och tog sig in i straffområdet men höll i bollen lite för länge och Huddinge kunde nå bollen och rensa till inkast. På inkastet tog han sig även då runt sin försvarare men föll när han skulle runda backen på dennes (oavsiktliga) ben och nådde inte genom.

Några minuter senare var det mycket nära en kvittering när gästernas Mattias Folkesson kom otäckt fri på ett inlägg men dessbättre fick en båge på nicken och fick se bollen kurva sig en bit över ribban istället för in i nätet. Nu hade matchen piggnat till lite och bara minuten senare var Vasilj nära att istället utöka Östers ledning när han nådde högst på en hörna men satte nicken någon centimeter över mål.

Gästerna jagade på för en kvittering och med knappa kvarten kvar kom två bra möjligheter. Först fick Patrik Amoah ett bra läge men avslutade över från nära håll. Minuten senare kom två anfallare stormande i straffområdet till synes outmanade mot ett inlägg, men Vasilj visade att gammal är vig när han nådde upp med benet i axelhöjd och satte en perfekt nedtagning och istället kunde starta en omställning. Denna såg ut att bli riktigt farlig när Björkén slog en lång flack cross över på Velic, men mittfältsgeneralen missbedömde den hårda vinden och fick inte kontroll över bollen.

Med åtta minuter till full tid blev det farligt igen. Efter bra jobb från Henningsson fick Öster en högerhörna, som Nurkic slog hårt skruvad mot första stolpen där Matwiejew tappade bollen, men av oklar anledning fick frispark med sig.

Två minuter senare såg Ålund ut att vara på väg genom på högerkanten, men lyckligen hann Emil A - nu inflyttad som mittback - ikapp och kunde med viss fysisk hjälp täcka ut både boll och spelare över kortlinjen. Strax därefter uppstod förvirring i Östers straffområde och gästerna såg ut att få en jättechans innan Andersson kunde peta ut bollen över kortlinjen till en resultatlös hörna.

Minuten före full tid bjöd Öster så på lite fotbollsgodis. Björkén väggspelade sig med Velic in i straffområdet, och spelade sedan bak bollen en vända till till Velic som kontrollerat slog in målet i vänster burgavel.

Nu var Stockholmarna slagna medan Öster ville mer. Knappa minuten efter 2-0 nådde en lång boll Wihlborg på vänsterkanten, som snyggt gjorde sin sista försvarare men sedan föll på ett sätt som domaren inte uppskattade utan fick syna det gula kortet.

Wihlborg skulle ändå få sin revansch innan domaren hann blåsa av. I tredje stopptidsminuten jobbade Henningsson stenhårt och skickade bollen till Eriksson som lyfte ett högt inlägg över försvarslinjen där Wihlborg störtade fram och språngnickade in 3-0.