Seger i ombytlig premiär

Öster stod för en övertygande första halvlek i träningsmatchpremiären mot Lunds BK, men tvingades ändra betydligt mer än önskat i andra och fick inte till samma spel. På pluskontot bjöds vi dock på ett flertal fina insatser av inhoppade ungdomar.

Alexandersson - Mortensen

45' Brenner Toris (Astvald)
61' Engqvist (Hauksson), Zahirovic (Mortensen)
69' Örnblom (Alexandersson)
78' Wolff (Johansson)
86' Eklund (Brenner Toris)

Utvisning:
55' Henningsson
Trupper m.m. finns på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Kul att vara igång med matchandet, det känns som man glömmer bort hur det är fast det inte var så länge sedan vi var igång. Varje nystart är lite speciell, man ska få allting på plats, både själv och runt laget. Kul att vara igång och kul att få vinna!

Prestationsmässigt tycker jag första halvlek är jättebra, efter 3-4 minuter tycker jag vi tar tag i matchen och dominerar den helt. Vi är väldigt trygga och jag tror inte vi släpper till nånting bakåt över huvud taget.

Vi gör två fina mål, bra att forwardsen får komma in och göra mål direkt, det är alltid bra. Nico har ett bra tillslag, jag har fått många frågor om (hur vi ska ersätta) Petars fot på fasta nu när han inte är kvar och den är jättebra men vi har flera som inte fick möjligheten förra året när Petar tog allt. Nico är en av dem och det känns tryggt.

Första är jättebra, två fina mål och Nico har bud på ett mål till vid friläget.

Sedan blir ju andra såklart... Själva straffsituationen är inte tillräckligt bra av oss, där måste vi agera bättre. Där märks  lite matchovana, vi kommer på efterkälken efter en frispark och det är inte så mycket att säga om det.

Sedan förstår jag inte regeln man ändrat på sistone att man inte får sätta in en annan spelare efter utvisning i träningsmatcher. Jag förstår inte vem som tjänar på det, det blir inte fair mot Lund heller. Visst de får ha mycket boll men ändå inte träna sitt spel fullt ut och vi får mest försvara oss. Där får de gärna fundera ett varv till. Båda lagen är här för att få så mycket matchträning som möjligt och nu blir det inte så. Att Alle får kliva av är helt okej, men att vi inte får ta in en annan spelare tycker jag är märkligt.

Det är klart andra blir lite rörig när vi får några skador också, men nu får vi se några unga killar som kommer in. Emil Wolff har otroligt fina egenskaper med sin snabbhet och sitt driv både med och utan boll.

Teos skada var att axeln tyvärr hoppade ur led och för Calle träffade han fel på en nick och fick lite flimmer för ögonen, vi vet inte riktigt vad det var."

Efter en osedvanligt kort inrullningsperiod på dryga fem minuter, där ringrosten lyste genom, började Öster få bra koll på spelet. I åttonde minuten vann nye islänningen Alex Thor Hauksson bollen vid mittlinjen och slog en snabb boll upp på Nicolas Mortensen som hade ett bra läge men inte fick riktig kraft i avslutet som gick på Lunds målvakt Emir Plakalo.

För att vara säsongens första träningsmatch satt passningsspelet riktigt bra, och i elfte minuten hittade Öster en snabb väg upp på vänsterkanten där senaste nyförvärvet Marcus Astvald avrundade med ett fint inlägg mot Mortensen på bortre stolpen, som Lunds målvakt endast med möda kunde peta ur denna bollbana.

Två minuter senare kom matchens dittills bästa målchans när Oliver Silverholt skickade en högerhörna mot första stolpen är John Stenberg, ny från Dalkurd, mötte upp och nickskarvade vidare mot bortre, men bollen blev några decimeter för hög för att en annars ren Mortensen skulle kunna nå den.

I 17e minuten sattes Österförsvaret på sitt första prov när Lunds högerytter skickade ett rappt inlägg som Mattis Adolfsson utan bekymmer kunde nicka undan varefter Öster kunde ställa om, och efter att Calle Johansson blivit nedsparkad några meter utanför gästernas straffområde bjöds vi på en riktig pärla.

Nicolas "Nicogol" Mortensen skickade bollen perfekt över muren upp i högra krysset, otagbart för målvakten.

Två minuter senare var det nära igen när Adolfsson visade bra spelsinne och slog en lång boll upp mot Lunds straffområde där Simon Alexandersson var ytterst nära att hinna runt sin mittback och nå bollen men tappade tillräckligt med fart för att målvakten skulle hinna på bollen.

Alexandersson skulle dock få näta tre minuter senare när han efter ett långt Österanfall hann först på ett inlägg från Silverholt, bröstade ner bollen och petade in den retfullt under målvakten.

Därefter fortsatte Öster dominera bollinnehavet, men Lund jobbade sig in i matchen och Öster kom inte till många lägen. Det skulle dröja till två minuter före paus innan man hotade på allvar igen. Då kombinerade Silverholt och Astvald på sin vänsterkant innan den sistnämnde skickade ett flackt inlägg mot bortre, som tyvärr var halvmetern för optimistiskt för att Calle J skulle kunna nå det.

Efter paus fick vi direkt se ett annat nyförvärv, Teo Brenner Toris som kom in istället för Astvald, visa upp sig. Först vann han bollen i en tuff duell, innan han tog sig in bra i mitten och passade Mortensen, vars snabba boll tillbaka dessvärre ställde Brenner Toris som skickade avslutet metern utanför högra stolpen.

Tre minuter senare fick Damir Mehic göra ett rejält första ingripande när Lund slog en låg hörna som Eddie Tran klackade vidare mot första stolpen där Mehic precis hann ner och kunde förpassa den på rätt sida.

Nu hade gästerna fått igång sitt spel och kunde tio minuter efter paus också dra nytta av det när man lyfte en lång boll in på gamle Blackburn Rovers-ungdomsproffset Filip Pivkovski, som rann förbi högerbacksvikarierande Henningsson och föll när de krokade ihop, varpå Henningsson fick syna det röda kortet och Lund lägga upp bollen på straffpunkten.

Därifrån var Dardan Mustafa iskall och lurade ner Mehic innan han rullade in bollen i höger burgavel.

Efter utvisningen hade gästerna mer av bollen men Öster undvek att falla tillbaka. Inbytte Alen Zahirovic såg pigg ut och utmanade motståndarförsvaret direkt. I 65e minuten jagade han en lång boll från Mehic och vann boll till Alexandersson, vars tunga avslut tyvärr tog på Zahirovic och styrde undan i en båge.

Två minuter senare sig loss på en boll från Silverholt och rullade in bollen mot Alexandersson, som hårt ansatt av en försvarare inte kom åt bollen. Strax därefter tog sig Zahirovic genom själv och försökte placera in bollen lågt vid högra stolpen men målvakten hann ner. I 70e minuten kunde Zahirovic mycket väl fått straff när han trycktes ner av en försvarare, men kämpade tillbaka bollen, slank mellan två backar och hittade sånär in med en passning mot Rochester.

Nio minuter före full tid kom gästernas bästa kvitteringschans när holländske anfallaren Marcley Manuela kämpade till sig bollen halvvägs in på Östers planhalva och lyfte bollen med en utsida i en delikat båge över Mehic klockrent i ribban.

Strax därefter var det nästa Österinhoppares chans attvisa upp sig när Emil Wolff tog sig fram i mitten innan han smekte fram bollen till Brenner Toris, som dock smällde ihop med en försvarare så olyckligt att axeln hoppade ur led och han fick bytas ut.

Wolff gjorde det bra även i 87e minuten, när han tog sig in från vänsterkanten och sånär hittade fram med passningen till en fri Casper Eklund, men en försvarare kunde styra undan passningen. Eklund jagade dock vidare och fick tillbaka bollen vid högra målområdeslinjen varifrån han avslutade hårt men i stolpens utsida.

Lund skulle sedan skapa matchens sista målchans på stopptid när Manuela gick omkull 25 meter från mål och Burehed skickade en bra frispark mot vänstra burgaveln, men Mehic tryckte tryggt undan bollen.