Seger i svängig premiär

Vi bjöds på en svängig premiär i Landskrona. Efter en bra kontrollerad första halvlek där Rochester Sørensen petade in ledningsmålet släppte vi in hemmalaget i matchen efter paus och kvitteringen kom också. Mot slutet syntes det dock vilket lag som var starkast och i kombination med smarta byten tog matchen sedan rätt riktning igen. Inbytta Isak Magnusson och Adam Bergmark Wiberg blev en offensiv injektion och var inblandad i båda våra övriga mål, 1-2 spelade Adam fram Isak (efter otroligt snyggt spel genom halva elvan) som drog in bollen via ribban och 1-3 i uppbyggnadsfasen innan Isak kunde spela in till Dzenis Kozica som säkrade segern genom att dunka upp bollen tryggt i nättaket.

Westermark

61' Magnusson (Bonnah), 62' Bergmark Wiberg (Westermark)
74' Kozica (Rochester)
90+3 Engqvist (Rodic), Pavic (Silverholt)
Mer statistik på förbundets matchsida.

Vi var många som undrade hur Öster skulle klarar 90 minuter på dyngblött (men förvånansvärt väl ihopsittande även i slutet av matchen) naturgräs i Landskrona efter en försäsong uteslutande på konstgräs. Svaret blir väl efter matchen att timingen inte riktigt satt där i början, vi såg många fall av bollar som bromsade snabbare än de rödblå förväntat sig (även förarbetet till skåningarnas kvittering om man vill vara snäll) men orken verkade det inte vara något fel på. När skåningarna gick på knä fortsatte även de rödblå som spelat 94 minuter att springa in i det sista.

Öster började matchen väldigt piggt och lät knappt hemmalaget känna på bollen första fem minuterna. Vladimir Rodic visade direkt nivån med snygga framspelningar mot Marc Rochester Sørensen och Jesper Westermark (x2) i inledningen men i alla tre fall "dog" bollen snabbare än väntat och försvarare kunde nå före och rensa ut bollen upp på huvudläktaren.

Så småningom jämnade spelet ut sig men dussinet minuter in i matchen jobbade Öster fram dubbla bra lägen. Först en boll från Rodic som Oliver Silverholt var ett halvt steg från att vara först på inne i hemmalagets straffområde (men BoIS-kapten Andresson gjorde en högkaratig brytning på) och sedan omedelbart efter när Rodic vann tillbaka bollen och denna gång nådde Silverholt som spelade Rochester vid straffpunkten, men dansken valde att spela ut bollen på högerkanten istället för att ta avslut och anfallet kom av sig.

Efter en hel del kamp på mitten skapade Landskrona sin fösta riktigt bra chans i 21a minuten när man fick frispark metern utanför Östers straffområde och Ottoson fick hyfsad kraft och bra bana över muren på bollen, men Mathias Nilsson var sedan länge på plats och kunde lugnt plocka ner den.

När hemmalaget väl jobbat sig in i matchen hände det som så ofta sker och Öster hittade en öppning. John Stenberg slog en bra boll ut på vänsterkanten, Silverholt fick inte riktigt till inlägget men det hittade in framför mål där Rodic styrde/släppte/missade vilket lämnade helt öppet mål för Rochester på bortre stolpen som kunde trycka in säsongens första mål.

Landskrona spelade med väldigt offensiva ytterbackar och två minuter senare visade de varför när Albin Linnér ryckte på högerkanten och direktslog ett bra inlägg mot Pärsson men båda Östers mittbackar hade läst det och fanns ivägen varpå Stenberg nickrensade ut till hörna.

I 29e minuten kunde Öster mycket väl utökat sin ledning när Rochester långchippade bollen från mittcirkeln och ständigt utmanande Ahmed Bonnah sprang sig fri, men Kaddoura i hemmaburen stod för en lika vågad som briljant utrusning och glidtacklade undan bollen precis framför fötterna på Österyttern.

Nu hade Öster hemmalaget i gungning och de kommande minuterna jobbade man fram flera lägen, bland annat ett lurigt skott av Rodic som skruvade sig in mot högra burgaveln men en skymd Kaddoura gjore en bra räddning och minuten senare tog sig Bonnah in från kanten men avslutade i burgavelns utsida.

Bonnah var även inblandad i halvlekens sista chans när han blev framchippad av Rodic fem sekunder före halv tid och såg ut att snubbla på en försvarares fot men domaren valde att fria. I andraläget hade skåningarna tur när Rochesters studsande avslut gick på en försvarare istället för att nå mål.

Öster hann även skapa ett riktigt bra läge efter paus innan man tappade initiativet. Bara 20 sekunder hade gått när Rochester spelade in bollen till Bonnah i bra läge, men denne valde att försöka spela Westermark på bortre stolpen iställer för att chansa på eget avslut, och en försvarare kunde bryta och rensa.

Därefter tog de svartvitrandiga tag om matchen och stod för två riktigt bra lägen, båda framjobbade av Älmhultsfostrade Robin Dzabic. I 9e minuten gick han själv och tog avslut från distans tätt utanför högra stolpen - ett skott Nilsson såg ut att ha koll på men ändå hårt nog att oroa. Minuterna senare bröt samme Dzabic in från högerkanten och slog en boll in framför öppet mål, men dessbättre fanns ingen hemmaspelare i närhten för att peta in den.

Hemmalaget blev kanske lite övermodiga i sin jakt på kvittering, för när Rochester i 59e minuten lyfte bollen upp från strax utanför eget straffområde fanns oceaner av utrymme för Varmanen som rundade sin försvarare och sprang sig fri, men kom lite ut vinkel och Kaddoura kunde med viss möda styra hans hårda avslut på fel sida stolpen till högerhörna.

Bara dryga minuten senare kom istället en lång boll från Landskronas mittfält som stannade av såpass att Tkacz hann ikapp den och kunde servera en fin lyftning mot första stolpen där Pärsson elegant satte till pannan och nickstyrde in kvitteringen.

Om detta var skåningarnas sista ryckning eller om Túfas byten i samma avbrott gjorde chockerande bra nytta kan vi låta vara osagt, men faktum är att istället för att hänga med huvudena tog nu rödblått över matchen fullständigt. I 67e minuten lyfte Silverholt en boll mot bortre stolpen där nye Adam Bergmark Wiberg visade bra förmåga att komma bakifrån men ändå nå först på bollen, men ur väldigt svår vinkel styrde han volleyn i nätets utsida.

Nu kände Öster vittring och bara två minuter senare trodde vi nog alla att ledningen var återställd när likaledes nyinbytte Isak Magnusson tog sig fram till höger och rullade bollen genom straffområdet till Rodic, men Kaddoura stod för en tokräddning och kunde få ut bollen till hörna.

Öster var dock uppe i varv och spelade runt bollen i våg på våg. I 77e minuten var det nära igen när Silverholt lyfte in bollen och Bergmark Wiberg vred sig runt sin försvarare i luften och fick pannan på bollen, men nicken stack strax utanför vänstra stolpen.

Två minuter senare kunde så inte hemmalaget stå emot längre. I ett klassanfall spelade Öster runt bollen på vänsterkanten genom halva elvan innan Silverholt slog en boll genom straffområdet till Bergmark Wiberg som hade mycket utrymme, men spelade bollen över till en helt ren Magnusson vid vänstra stolpen som med hjälp av ribban tryckte in ledningsmålet.

Öster hade sedan ytterligare en boll i nät två minuter senare efter att Rodic knorrat in bollen från straffområdets utkant, men fick det avvinkat för vädligt svårhittad offside.

I 85e minuten var det nära igen när Rodic spelade fram Dzenis Kozica, som fick bra kraft i avslutet men fick se Kaddoura göra ytterligare en riktigt bra räddning.

Kozica skulle ändå få sin revansch i andra stopptidsminuten, när Öster fick stora ytor i hemmalagets kvitteringsjakt. Bergmark spelade ut bollen åt höger till Magnusson som serverade en helt ren Kozica inne framför mål som punkterade matchen med ett stenhårt avslut upp i nättaket. Vi räknar därmed in trettonde raka seriematchen utan förlust och hoppas på bra uppslutning på Visma Arena på söndag mot serieledande Brage.