Seger inför storpublik

Wihlborg avgjorde matchen


Öster fortsätter rada upp bra resultat utan att alltid imponera hundraprocentigt spelmässigt. Mot likaledes fyrfaldiga mästarna Halmstads BK blev det ny uddamålsseger och stundtals i andra halvlek började även det vackra spelet synas, såväl som publiken - dubbelt så stor som i någon av de föregående matcherna. 

ÖSTERS IF - HALMSTADS BK 2-1 (1-1) 
1-0 11 Söderberg 
1-1 24 Steindórsson 
2-1 61 Wihlborg 

Publik: 4793 

Öster kastade om en del i uppställningen från senast 
Nadj 
S Karlsson - Lindblad - M Karlsson - Bojent 
Persson - Vidarsson 
Wihlborg - Velic - Bojent 
Söderberg 
Byten: 
72 Alexander Henningsson - Nurkic 
91 Lundgren - Velic Med ett helt annat väder - och ingen TV på plats - än på årets två tidigare hemmamatcherna var det dags för en betydligt vassare publiksiffra än tidigare i år. Hela 4793 åskådare slöt upp för att se klassikermötet i den ljumna vårkvällen. Det var dock de tillresta supportrarna som kunde njuta mest i matchens absoluta inledning. Gästerna hade avspark och dröjde ett bra tag med att ens låna ut bollen till värdarna. När Öster i fjärde minuten väl kunde styra upp ett anfall var Söderberg flera meter offside när Velics passning kom. Minuten senare skapade en högt studsande boll viss oro i Österförsvaret som valde att rensa ut till en hörna som Nadj sedan enkelt kunde plocka ner. 
Halmstad fortsatte pressa på, och ytterligare två minuter senare var man ytterst nära att ta ledningen. Steindórsson drog bollen hårt i stolpen och ner inåt i banan. men Nadj kunde slingra sig runt och hugga bollen framför fötterna på två HBK-anfallare. 
Måhända gjorde den starka inledningen gästerna övermodiga, vilket passade Öster ypperligt. På en långboll i elfte minuten såg Denis Velic att HBK-försvaret hamnat högt, och direktskarvade bollen till ständigt springande Freddy Söderberg som tycks vara inne i ett stim och klippte in bollen strax under Kalle Johnssons högra arm, och helt plötsligt var det hemmalaget som hade ledningen. 
Målet satte fart på båda lagen, och bara minuten senare var Elmin Nurkic - i den lite ovana men inte alls opassande rollen som vänsterytter - nära att komma fri på en hög styrning, men den här gången var Johnsson på sin vakt och var påpassligt ute och högg bollen. På andra sidan plan fick även gästernas anfallare Boman och Baldvinsson fart, och kunde vid ett par tillfällen oroväckande enkelt nästla sig genom försvarslinjen, men saknade skärpan att avsluta det hela. För det fick de blåsvarta ta till sin andre islänning. Lite drygt en fjärdedel in i matchen kunde HBK utnyttja ett snabbt inkast, som rev upp en öppning i Östers centrala försvar där Steindórsson denna gång tog det lugnare och prickade in kvitteringen. 
I likhet med förra matchen lät Öster motståndarna ta över spelet lite efter att de gjort mål, och även denna gång kunde det kostat. Bara minuten efter målet hamnade Månz Karlsson som sista försvarare i hård kamp med Baldvinsson, som förvisso fick frisparken mot sig men ett enda misstag eller felbedömning från domaren kunde lett till en timme i numerärt underläge. Ännu någon minut senare fick gästerna en tveksam frispark på mittplan, som när den lyftes in mot mål blev ytterst farlig, och om inte Söderberg jobbat (på gränsen till för) hårt i eget straffområde kunde gästerna ha vänt matchen där. 
Öster tog sig så småningom samman, och knappa halvtimmen in i matchen var man nära att ta ledningen igen. Nurkic stal påpassligt bollen på mittfältet och spelade fram lagkapten Velic som tio meter utanför straffområdet drog iväg ett skott som Johnsson själv såg förvånad ut över att ha lyckats styra till hörna. 
Efter det fortsatte lagen utbyta halvchanser som resulterade i ett par hörnor, men inget som resulterade i några hetare chanser. 

Efter pausvilan satte Öster en helt annan fart på sitt spel, men det skulle dröja till 52 minuten innan någon farlighet uppstod. Då sprangs Denis Velic ner när han höll på att trixa sig genom gästernas straffområde, och på den förlupna bollen blåstes Öster av för offside - ett något förbryllande domslut. Minuten senare var det Nurkic tur att bli nedriven i straffområdet, denna gång helt utan påföljd. Strax innan timmen hade gått bjöds gästerna på ett bra läge, då en anfallare sprang in i en rensande Karl-Johan Lindblads fot, med såväl gult kort för KJ som en frispark i bra läge som belöning. Frisparken knoppade dock Johan Blomberg rakt i famnen på Alexander Nadj. 
Lindblad lät sig inte nedslås, utan bröt snyggt bollen bara minuten senare och utförde en balansakt längs Vallens östra långsida, följt av en djupledspassning till likaledes lindansande Elmin Nurkic, vars passning snett inåt bakåt fick lite för stor dos av det sistnämnda och inte nådde någon medspelare. 
Minuten senare var det ändå dags. Johan Persson slet sig förbi tre försvarare i mitten, rullade ut bollen till Söderberg som mycket osjälviskt såg till att dra på sig all bevakning innan han passade in till Andreas Wihlborg, som iskallt kunde placera in sitt första tävlingsmål för Öster. 
Halmstad skapade en hyfsad chans minuterna efter Östers ledningsmål, när Baldvinsson nickade ett inlägg ganska tätt utanför, men bortsett från det tog hemmalaget över matchen fullständigt efter målet. Plötsligt spelade i stort sett hela laget med ett självförtroende vi knappt sett sedan träningsmatchen mot Helsingborg, spelet satt och när man kostade på sig de där extra finesserna som en klackstyrning var det inte längre för sakens skull utan för att det fanns något att vinna på det. På bara några minuter runt 70-minutersstrecket var Wihlborg inblandad i tre lägen som kunde resulterat, två som avslutare och en som inläggare till Söderberg som inte lyckades få bollen med sig i sistaläget. 
Med dryga tio minuter kvar kunde Freddy Söderberg tagit klivet upp på skytteligans förstaplats, men han fick inte riktigt till timingen och fick ingen kraft bakom nicken på Bojents klockrena inlägg, utan Johnsson kunde enkelt fiska upp bollen. 
Även om Öster hade nästan all boll den kvarvarande tiden, la man inte särskild möda på att skapa fler lägen utan såg mest till att hålla ett tröttkört HBK ute ur matchen. De två tillfällen innan slutsignalen som förmådde hetsa upp publiken var när Ängelholms kvittering i Jönköping plingade upp på resultattavlan (ännu en toppkonkurrent tappar poäng) och när inbytte Alexander Henningsson med någon minut kvar av ordinarie matchtid ådrog sig en irriterad Kalle Johnssons vrede för att han inte teleporterade sig ur bollbanan när HBK-målvakten helt plötsligt hade bråttom att lägga insparkar igen. 
Slutsignalen efter tre långa tilläggsminuter innebar Östers nionde raka seger hemma på Värendsvallen - senaste poängförlusten kom i förlusten mot Degerfors i juli. Att spelet stundtals fungerade riktigt bra och att man nu går ur den på pappret stenhårda säsongsinledningen med bara två tappade poäng av femton gjorde det nog inte svårare för Roar Hansen att dra sin lilla segerdans efter spelarnas mer traditionstyngda segerkullerbytta.

 

Text: Support1930