Seger med smak på mer mot AFC

Öster avrundade inför sommaruppehållet på bästa vis, med seger efter stundtals väldigt bra spel mot Eskilstuna. Tränare Velic var inte helt nöjd med insatsen men berömde spelarna för andra halvlek.
- Jag tycker vi kontrollerar det bättre i andra halvlek, det är vi som har fler och längre anfall, vi skapar mer och har ett par jättebra lägen redan innan vi trycker dit 2-0.

Keene - Mortensen

51' Pavic (Varmanen)
71' Brenner Toris (Nordström)
74' Engqvist (Drott), Hauksson (Rochester), Zahirovic (Johansson)

Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Ser man till prestationen så är den okej, det är ingen topprestation. Framför allt första halvlek är ganska svajig, jag tycker det blir för mycket hawaiifotboll. Lite för mycket fram och tillbaka, vi kontrollerar inte matchen men det gör inte de heller.
Sen är det klart när vi gör 1-0 får vi ju mer energi och kraft och det är ganska positivt.

Men jag är ändå besviken i halvtid och vi försöker justera vissa saker i vårt eget spel. Våga ha längre anfall, våga hålla i bollen. Både med tanke på värmen och på det sätt AFC spelar fotboll, det går ganska snabbt.

Och jag tycker vi kontrollerar det bättre i andra halvlek, det är vi som har fler och längre anfall, vi skapar mer och har ett par jättebra lägen redan innan vi trycker dit 2-0.

Andra halvlek är jag jättenöjd med hur vi kontrollerar. Det är skönt att vara tillbsaka på vinnarspåret och nu har vi tagit fler poäng i år än vi hade vid den här tidpunkten förra året. Jag tror vi hade 14 poäng efter 12 matchher förra året, nu har vi 15 efter 11 spelade.

Vi har satt oss i en okej position, jag kan önska och tycker nog att vi är förtjänta av någon poäng mer den här våren men det får vi försöka ta igen i höst."

Spelet inledde lite avvaktande i den tryckande värmen på Visma Arena, och gästerna skapade faktiskt matchens första heta chans i fjärde minuten, när Linnér spelade fram Alsanati i bra läge precis utanför straffområde och denne försökte knorra in bollen i vänstra burgaveln, men Mathias Nilsson var med bra och styrde ut avslutet till hörna.

Gästerna hade sedan en chans i åttonde minuten när Ahl-Holmström lyfte in en boll i mitten där Alsanati inte alls fick träff på volley och bollen studsade ömkligt upp i Nilssons famn.

Därefter tog Öster över mer av spelet och i elfte minuten lyfte Billy Nordström in en frispark från högerkanten mot James Keene på bortre stolpen. Keene nickade in bollen mot Oliver Silverholt i mitten men en förmodligen offsidestående Månz Berg försökte nå den och blev avblåst.

Fyra minuter senare kunde vi fått se en riktig delikatess när Jonathan Drott mötte en retur och lyfte bollen in i mitten där Calle Johansson klippte till på volley med tyvärr skickade avslutet utanför vänstra stolpen.

I artonde minuten fick Öster frispark på högerkanten efter att Keene mejats ner, och denna gång var det ingen tvekan.  Inte mindre än tre rödblå spelare tog sig fram i läge och även om Silverholts hoppsparksförsök var imponerande värmde det att det var Mortensen som kunde sätta dit pannan och trycka in ledningsmålet.

Efter tjugo minuter av mittfältsbollande hettade spelet till igen sex minuter före paus när Sabah satte in en ruggig tackling på Drott några meter utanför AFC:s straffområde och fick ett välförtjänt gult kort. Den resulterande frisparken satt i muren men Öster vann kvar bollen och Varmanen kunde skicka en hög boll mot bortre stolpen där Mortensen nådde högst men inte kunde få nog kraft i nicken för att lura AFC-målvakten Josh Wicks.

Två minuter senare borde vi nog fått se nätrassel efter eminent förarbete av Calle Johansson som tog sig runt och in från vänster innan han rullade en fin boll in till en fri Drott i mitten, som försökte placera in bollen till vänster om Wicks men skickade avslutet halvmetern utanför vänstra stolpen.

Efter att inte haft mycket var det ändå gästerna som skapade halvlekens sista chans när Omeje fick bollen strax bakom straffpunkten och avslutade tätt utanför vänstra stolpen (även om reprisbilderna sedan visade att Mathias Nilsson verkade ha full koll på bollbanan).

Öster tog grepp om spelet rejält efter paus och spenderade långa stunder kamperande runt AFC:s straffområde. I 53e minuten såg det ut att kunna ge utdelning när nyss inbytte Mattias Pavic skickade ett rappt lågt inlägg in framför mål där Mortensen hade nått den om han inte fått en knuff i ryggen av Hartzell. Många trodde nog att domaren skulle peka på straffpunkten när signalen kom men istället vinkades Nico sv för en minimal men efter videogranskning nog korrekt offside.

Nu hade Öster känt vittring och öste på rejält. Inte ens minuten senare bröt Calle J in från vänster och avslutade stenhårt i ribban och på returen drog Pavic hårt mot första krysset där Wicks precis kunde styra ut bollen till hörna.

Öster hann sedan med en vända ner i eget straffområde innan man vände upp för nästa jättechans i 55e minuten när Nordström spelade in till Mortensen som var fri med Wicks men satte avslutet rakt på målvakten. Några moment och en hög bollvinst senare fick Pavic bollen 30 meter från mål, avancerade några meter och skickade sedan en missil lågt via stolpen in i vänstra burgaveln.

Efter målet tappade matchen tempo i hettan men i 65e minuten visade gästerna så exempel på den kvalitet som ändå finns i truppen när man spelade runt bollen runt och genom Östers straffområde, men till slut saknades självförtroendet och bollen passades ut till en försvarare utan ens ett försök till avslut.

Med kvarten kvar imponerade Öster, när man vid sitt sista bytestillfälle gjorde ett trippelbyte - vilket innebar fyra bytta spelare på tre minuter - men inte tappade takten i spelet ö.h.t. I 77e minuten var man istället nära att utöka men Brenner Toris och Mortensen krokade ihop, och sedan åkte dansken på en rejäl tröjryckning av en försvarare som sedan kunde rensa.

Gästerna fortsatte jaga in i det sista och i 83e minuten såg det farligt ut när Omeje kom med fart efter ett bolltapp av Öster på mittplan, men då visade Hauksson den där isländska hårdheten vi hoppats på när han stenhårt men korrekt gick in snett bakifrån och tog tillbaka bollen så Öster istället kunde ställa om.

Fem minuter före full tid visade en annan av inhopparna, Teo Brenner Toris, upp sig med en väl avvägd passning in i straffområdet till Keene, som föll i kamp med två försvarare men inte fick domslutet med sig. Trots sex tillagda minuter vaskade ingendera lag sedan fram mycket mer, och nöjda Österspelare kunde sedan slå sin första segerkullerbytta inför publik på mycket länge.

Mer om matchen:

MinBoll: Nicogol – en historia om revansch, smärta och mod: ”Riktiga målskyttar visar sin styrka genom att komma tillbaka”

MinBoll: Pavic hetast i värmen – se hans drömmål här