Sirius pressade Öster

Öster nådde inte upp till samma nivå som i tidigare cupmatcher, men kunde ändå säkra en semifinalplats efter mål av Johan Persson och Freddy Söderberg.

ÖSTERS IF - IK SIRIUS 2-1 (1-0)
16' 1-0 Persson
76' 2-0 Söderberg
78' 2-1 Björkebaum

Publik: 1267

Öster vilade Denis Velic och Stefan Karlsson helt, och bjöd även på ett par andra omkastningar i startelvan:
Nadj
Wihlborg - Karlsson - Robledo - Bojent
Henningsson - Persson (K) - Bergholtz - Zlojutro
Söderberg - Piñones-Arce

54' Elvby (Bergholtz)
68' Pavey (Piñones-Arce)
72' Bojanic (Henningsson)

Öster var nära en farlighet prick minuten in i matchen, när ett inlägg från höger sånär nådde PPA, men Siriusmålvakten Jonas Bylund hann först på bollen. Redan i anfallet efter var det gästernas tur att oroa, när en kort tillbakanick höll på att ställa till det, men Björkebaum kom ur vinkel och anfallet rann ut i sanden.

Därefter följde en period av ofokuserat spel, innan Zlojutro i åttonde minuten kom fri efter förarbete av Wihlborg och Söderberg, men kunde ur dålig vinkel inte få volleyn på mål. Kvarten in i matchen etablerade Öster åter ett visst tryck mot Sirius mål, och det lönade sig nästan omgående. Kapten för dagen Johan Persson klippte utan förvarning till ur sin favoritposition en bit utanför straffområdet och borrade bollen otagbart in i vänster burgavel.

Sirius ville inte vara sämre och jobbade minuten senare fram matchens första hörna, som - efter att Söderberg sånär skapat en farlig omställning men inte riktigt fått med sig bollen - till slut mynnade ut i ett avslut nere vid Nadjs högra stolpen, men inget som direkt hotade göteborgaren. Två minuter senare fick Nadj det svettigare när Björkebaum högg på en alltför kort bakåtpass från Robledo, men östermålvakten tog det säkra före det osäkra och rensade upp bollen på läktaren.

Efter en fjärdedel av matchen kunde det blivit nytt Östermål, när Bergholtz fick på en bra träff utifrån, men Bylund stod väl placerad och kunde stöta iväg det hårda skottet. Minuten senare kom så gästernas farligaste chans, när Björkebaum nickade ett inlägg från den alltid farliga Siriushögerkanten strax utanför Nadjs högra stolpe. Med dryga tio minuter kvar till halvtid visade Johan Arneng att han fortfarande håller. Synbart enkelt bröt han in från högerkanten och kunde tråckla sig fram till ett lågt skott, som ändå inte oroade Nadj alltför mycket. Sirius fortsatte trumma på och tre minuter senare var det Ian Sirelius tur att utmana. Sirelius - som med sin snabbhet var ett ständigt hot tills han strax före paus tvingades kliva av - lyckades till slut ta sig förbi Bojent och få in bollen till Björkebaum, som dock inte fick någon träff alls på bollen.

Halvlekens sista chans tillföll ändå hemmalaget, när Bergholtz i 45 minuten lyfte in en boll som strök precis framför pannan på en välplacerad Henningsson. Sirius var mycket nära att få en drömstart på andra halvlek när ännu en kort bakåtpass höll på att ställa till det. Björkebaum var som så ofta framme och högg och lyckades stressa fram en hörna av Nadj.

Visa av lektionerna från tidigare höjdbollar rullade Sirius in denna längs marken, och var nära att få utdelning men ingen av de två upplänningar som var på bollen lyckades rikta den mot mål.

Fem minuter in i andra kom händelsen som borde avgjort matchen. Elliot Käck kom in sent mot en Henningsson som var på väg genom och fick sitt andra gula kort, något som borde omöjliggjort en upphämtning för gästerna.

Trots det tog det en stund innan Öster kunde skapa något anmärkningsvärt läge. Fyra minuter senare var det ändå mycket nära, när Henningsson spelade fram Söderberg, som tyvärr kom lite för nära målvakten och inte kunde få avslutet förbi honom. Söderberg fortsatte jobba sig allt närmre, och i 57 minuten var det ånyo nära efter en fin framspelning från Elvby, men skottet gick en bra bit över.

Öster var, uppmuntrade av sitt numerära överläge, inne i ett stim och bara minuten senare var det Pablos tur att få ett bra läge. Framspelad av Söderberg ville han dock för mycket och fick aldrig iväg något riktigt avslut från sin bra position inne i straffområdet. Två minuter senare klippte han istället till direkt på Zlojutros inlägg, men volleyn drog iväg i höjden.

Tjugo minuter in i halvleken såg det ut som Öster äntligen skulle utöka ledningen. Både Piñones-Arce och Henningsson hamnade öppna i straffområdet på en lång boll från Robledo, men Bylund kunde med lika delar tur och skicklighet styra Henningssons avslut i stolpen och ut.

Med en fjärdedel kvar av matchen ersatte Kenny Pavey PPA, och engelsmannen ville sätta avtryck direkt. På frisparken som slogs direkt efter bytet klippte han till med en cykelspark som dock gick högt över mål. Minuterna senare var det ytterst nära en kvittering. Efter eminent förarbete av inbytte Moses Ogbu var bollen mycket nära att nå Björkebaum, men en Österfot kunde styra bollen precis över ribban till en högerhörna, som nickades strax till vänster om mål.

Trots detta var det hemmalaget som skulle göra nästa mål. Bojent jobbade stenhårt i en omställning och spelade fram Söderberg, som tog ordentlig tid på sig men prickade in 2-0 nere till vänster om Bylund. Målet fick Öster att slappna av lite, och det höll på att straffa sig direkt. Bara sekunder efter avspark slank Christer Gustafsson genom hemmaförsvaret och avslutade bara centimeter över ribban.

Minuten efter skulle reduceringen ändå komma. Arneng lyfte in en frispark som Björkebaum enkelt kunde nicka in. Målen ingöt nytt liv i matchen och med tio minuter kvar visade Pavey prov på snabbhet när han hann upp en brant passning från Elvby och fick in den framför mål, men tyvärr fick den ende Österanfallaren på plats inte dit foten.

Minuten senare var Ogbu, denna gång från högerkanten, nära att lura Nadj efter att ha ryckt sig fri, men lyftningen mot första stolpen var inte tillräckligt knepig. Nigerianen gav sig inte, och i 84 minuten borde det nog blivit mål när han frispelade Björkebaum framför mål, men denne lyfte bara upp bollen rakt i famnen på Nadj.

Istället höll den andre målkungen på plan på att få sista ordet, när Bojanic i anfallet efter spelade fram Söderberg i vidöppet läge. Freddy avslutade bra strax över Bylunds högeraxel, men Siriusmålvakten han flaxa upp med armen och kunde i en makalös parad styra ut bollen till en resultatlös högerhörna.

Sirius pressade högt mot slutet, och det höll på att straffa sig i sista ordinarie minuten. Söderberg var på väg mot en lång boll, men Bylund lyckades nästan ute vid mittlinjen få bollen förbi anfallaren ut till inkast.

Ingen helt genom övertygande match från Östers sida, men starkt att gå vidare till semifinal ändå. Dessutom ska man minnas att Sirius är ett mycket starkt division ett-lag.