Skön derbyseger i störtregnet

Öster bjöd på riktigt bra spel i första halvlek mot Husqvarna, och Alexander Henningsson var stekhet. Efter hans två mål borde Öster kunnat stänga matchen men som så ofta blev det spännande in i det sista - den här gången dock med ett lyckligt slut.

ÖSTERS IF - HUSQVARNA FF  (2-0)
4' 1-0 Henningsson
28' 2-0 Henningsson
90' 2-1 Kapsevic

93 Lindblad (Gero)

På artikelbilden är Henningssons 1-0 på väg in i mål. Alla bilder: Andreas Nilsson/bilderna.it

Referat finns nedanför videoklippen, statistik finns på förbundets matchsida.

Se Alexander Henningsson berätta om sina två mål (all video av Mikael Bruér):

Se tränarnas åsikter från presskonferensen:

Öster startade månadens andra derby på bästa tänkbara sätt. Klockan hade precis passerat tre minuter när en lång boll via nickar från Gero och Velic damp ner hos Alexander Henningsson, som trots att han tvingades snurra runt i skottet lyckades dra in bollen mellan benen på Husqvarnamålvakten Akovic.
   Två minuter senare rullade Öster bollen fint på högerkanten och var nära att få utdelning. Velic stack fram bollen på Wihlborg som sökte en helt fri Henningsson på bortre stolpen men Husqvarnabacken Hansson hann få en fot mellan och kunde förstöra det roliga. Ännu två minuter senare var det nära igen när Velic fick bollen från höger, tog ett par steg in i plan och försökte knorra in bollen i bortre burgaveln men missade med någon halvmeter.
   Pressen fortsatte - i tionde minuten var det mitt på plan som, gällde men samma klapp-klappspel genom, och bara en akrobatisk slängboxning av Akovic hindrade Henningsson inlägg från att nå Gero. I tolfte minuten fick så Oscar Berglund göra sitt första ingripande för dagen. Gästernas Philip Bernholtz ryckte på sin kant och slog in en boll som styrdes på en fot men ändå damp ner tämligen komfortabelt hos Östermålvakten.
   Med dryga kvarten spelad var det klapp-klappdags igen. Ett bra anfall slutade med att Bergholtz väggade med Velic som lyfte returen fint, varpå skåningen direkt spelade in en volley mot Gero, men precis innan bollen nådde fram kunde en försvarare nicka undan den.
   Därefter dämpades tempot när Gero fick en armbåge i huvudet i en nickduell med Snarberg och såg ut att tvingas kliva av - men kunde lyckligen komma in några minuter senare med ett rejält bandage runt huvudet. Efter detta jobbade sig gästerna uppåt och lyckades oroa lite mer. Först spelade Bernholtz in en bra boll mot Candemir som Vasilj dessbättre kunde rensa. Någon minut senare jagade Mete effektivt och tvingade Vasilj att släppa till en vänsterhörna - som lyckligen inte resulterade i mer än ytterligare en resultatlös hörna.
   I 25e minuten vann Gero boll bra djupt på egen planhalva och drog upp en omställning, där Bergholtz bidrog med en fin väggning innan han sparkades ner av en Husqvarnaspelare, vilket lämnade Gero ensam och saktade ner anfallet tillräckligt mycket för att gästerna skulle hinna neutralisera det. Minuten senare var det riktigt nära 2-0 när Gero satte fart på högerkanten och skickade in en låg boll som Lindner missade men Bojent kom perfekt till och tvingade med ett lågt hårt avslut Akovic att göra en riktigt bra räddning.
   I 28e minuten skulle till slut nästa mål komma. Velic lyfte fram en boll som Gero gjorde ett jättejobb för att nå och kunde peta undan precis framför fötterna på Akovic fram till Henningsson som kunde forcera in 2-0. Tre minuter senare kunde snyggt spel mycket väl lett till ännu ett Östermål. Gero direktstyrde en boll fram till Bergholtz som la en lös passning bakåt som Wihlborg fick rejäl träff på men tyvärr fick se Cederberg rumpa styra precis de centimetrar som behövdes för att den skulle gå i burgavelns utsida istället för i mål.
   Med dryga tio minuter kvar till paus fick gästerna sin bästa chans dittills, när Bernholtz tilläts nå först på en lång lyftning, men inte nådde tillräckligt högt och bara styrde bollen ut över kortlinjen. Minuten senare blev det farligt igen när Mete sånär  lyckades tråckla sig genom men i sistadribblingen fick se Joza distinkt smälla undan bollen. Öster mäktade med en hyfsad chans till fem minuter före paus, men då kunde Akovic nå bollen precis framför fötterna på Gero och avstyra.

Tre minuter efter paus var Henningsson nära att bli tremålsskytt när han vände bort sin försvarare och tog avslut själv från sin kant, men Akovic täckte förstastolpen bra och kunde plocka bollen. Bara några ögonblick senare var det Lindners tur att försöka, men mittfältaren träffade dessvärre lagkapten Velic med sitt rejält hårda avslut.
   Direkt när spelet vände blev det spännande åt andra hållet Bernholtz sköt Joza på axeln och bortalaget ville förstås ha straff men fick korrekt bara hörna. Nu svängde spelet ordentligt och i 51a minuten såg Gero ut att vara på väg genom, men fick trots tuff uppvaktning bara en frispark i ett tidigt läge med sig.
   Minuten senare spelade Bergholtz ut bollen till Gero, som med hjälp av vätan i gräset fintade omkull båda sina bevakare innan han skickade in bollen till Lindner som hade jätteläge men fick bollen långt utanför mål. Anfallet återspelades bara minuten senare men då gick Geros passning bak till Elvby som fick bättre träff men fick se sitt avslut bromsas av ett försvararben innan Akovic kunde suga åt sig det.
   Fem minuter senare drog Gero åter på sig bevakning och stod för en fin framspelning, denna gång till Elvby som via en glidtackling sköt bollen förbi Akovic men strax utanför vänstra stolpen. Med 25 minuter kvar slank Mete genom och tvingade Berglund att göra en bra fotparad som gästerna bara fick inkast av.
   Nu var det gästerna som hade mest boll men Öster som stack mellan med farligheter. Fem minuter senare kunde Öster utökat när Bojent lyfte in en boll i boxen men Gero, som hann före Bergholtz i en situation där de båda höll på att krocka, vinkades av för offside.Med åtta minuter kvar kom det en lång boll mot Gero, som var fri, men Akovic hann ut och rensade med en mäktig glidtackling. Minuten senare nådde Söderberg sånär in med en boll till likaledes inhoppade Birgersson, och när bollen fastnade på en försvarare var Gero framme och var på väg genom när han fick en rejäl axel från Cederberg och gick i backen.
   Som om matchen inte var spännande nog skulle reduceringen komma i sista ordinarie minuten. Ibrahim lyfte in en frispark som Kapcevic nickskarvade in i bortre krysset. Därmed blev stopptiden en riktig nagelbitare och i den andra av tre tilläggsminuter blev det jobbigt spännande när Nilsson lyfte in en boll som Berglund boxade ner i marken, men försvararna kunde rensa undan.

Gero fick spela stora delar av matchen med förband runt huvudet men lät sig inte skrämmas - här kämpar han fram läget till Henningssons 2-0.