Skön seger i snöyran

Vi var nog många som var oroliga för en ny "Sundsvallsmatch" när vi såg väderprognoserna, men Östersund gjorde ett bra jobb och höll planen förvånansvärt spelbar i snöovädret. Två välslagna hörnor av Lukas Bergquist i första, inprickade av Ivan Kricak respektive Jesper Westermark, satte Öster i förarsätet. När man sedan missade någon chans att stänga matchen blev det lite onödigt spännande i slutet men en ny trepoängare gör att hoppet lever inför lördagens avslutande omgång.

Prekovic (MV), Berg , Hauksson, Söderberg, Magnusson, Ljung, Johansson

67' Magnusson (Mörfelt)
80' Ljung (Kozica)
88' Berg (Kusu)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand på Discovery+

TÚFA OM MATCHEN:

"Vi visade mycket hjärta idag mot ett bra lag som är väldigt starka hemma, jag tror bara de förlorat en eller två matcher hemma i år.
Svårt väder, svårspelad plan men jag tycker vi visar från start att vi är hungriga och ska ha de här tre poängen.
Jättepositivt att vi gör två fina mål på fasta situationer, sedan är det förstås lite synd att vi inte kan utnyttja chanserna vi har i slutet på första och början av andra att stänga matchen.
Vi visste att Östersund aldrig ger sig och de lyfte upp mer spelare, vi föll längre ner och de gjorde ett mål, men jag tycker vi hanterar slutet bra och det blir aldrig riktigt farligt.
Kozicas erfarenhet var nyttig i dag, han stöttade de yngre spelarna i mitten på ett bra sätt. Jag är mycket nöjd med hela lagets insats idag, vi visade att vi vill vara med in i slutet.
"

Det tog en stund för lagen att få grepp om spelet på Jämtkraft Arena. I tredje minuten testade Adam Bergmark Wiberg ett tungt avslut får distans, som ÖFK-målvakten Keita inte kunde hålla, men ingen rödblå var med på returen och försvaret kunde rensa.

I femte minuten kunde det blivit farligt åt andra hållet när Österholm lyfte en lång boll upp mot Musolitin, som såg ut att vara på väg förbi men en bra brytning av Thorri Mar Thórisson saktade ner anfallet och gavÖsters försvar tid att samla sig.

I elfte minuten lyfte Manasse Kusu en boll som såg väl lång ut, men Bergmark Wiberg fick upp benet och gjorde en högkaratig nedtagning och styrde bollen ut till Lukas Bergquist, som skickade ett rappt lågt inlägg in mot Jepser Westermark och Albin Mörfelt framför mål, men bollen blev lite väl nära mål och Keita kunde plocka den.

Ett högt pressande Öster vann  tillbaka bollen snabbt på uppspelet och bara halvminuten senare fick wi se ett riktigt bra läge när ABW lyfte in bollen från vänster mot bortre stolpen där Westermark fanns, men Mazur nådde högst och kunde nickskarva inlägget förbi Jeppe ut till hörna.

Efter en bra inledning av Öster tog hemmalaget lite tag om spelet och i 14e minuten tog sig Marklund in från vänster och skickade ett hårt avslut mot första stolpen, som Carl Lundahl Persson bara precis kunde få undan.

Öster tog sedan tillbaka initiativet igen och i 18e minuten tog sig Thorisson fram och slog en låg hård boll som styrdes ut till hörna. Denna prickades av Bergquist mot första stolpen där Ivan Kricak tämligen omarkerad fick gå upp och nicka in den. Målvakt Keita klagade högljutt - väldigt oklart varför, Kricak rörde inte honom utan träffade bara boll - men fick dessbättre inget gehör.

Fyra minuter senare hade Östersund - seriens starkaste lag på offensiva hörnor - en bra kvitteringschans när man slog en hörna som Lundahl Persson tvingades peta undan, men hemmalaget hann aldrig göra något av situationen, då Mazur gått in på tok för hårt i en av många dueller mot westermark och fick en rätt solklar frispark mot sig.

Istället hade Öster i 29e minuten lite flyt med sig när ÖFK:are solg bollen på varandra ut till hörna, men visade sedan klass när Bergquist serverade en ny macka på första stolpen där Westermark mötte och nickskarvade in 0-2, ett mål som tar honom upp i ensam ledning av Superettans skytteliga.

Med tiden blev planen allt mer svårspelad men sju minuter före paus skapade hemmalaget ändå ett hyfsat läge när bollen studsade ut till Musolitin efter en hörna men av de fem spelarna i vägen kunde Kusu täcka och Starke Hedlund rensa

Fem minuter senare var det Östersund som hade marginalerna med sig när Kusu vann boll djupt på egen planhalva, spelade Westermark som direktskarvade vidare på Bergmark Wiberg i bra läge. ABW drog på sig bevakning innan han rullade bollen in mot en helt fri Kozica framför mål, men bollen tappade fart i snön och en försvarare hann precis dit och kunde rensa.

Östersund var nära att få en drömstart på andra halvlek när Sporrong halvminuten efter paus vann boll strax ovanför mittlinjen och spelade fram nyss inbytte Stolt som var på väg att bli fri men tvingades ut lite åt höger och en distinkt utrusning av Lundahl Persson täckte av skottbanan helt.

Senare i samma minut bjöds Öster på en hörna när Kozicas inlägg strdes i en enkel båge mot mål där Keita helt oförklarligt tappade den ut över kortlinjen, tyvärr fem centimeter utanför stolpen.

I 51a minuten kom så hemmalagets bästa målchans hittills i matchen, när Mazur slängde isg och nickade en hörna med sidan av huvudet i en livsfarlig båge mot bortre burgaveln, men Lundahl Persson visade att han håller för den här nivån och fick dit näven och styrde avslutet över ribban.

Tre minuter senare kunde Östers höga press mycket väl gett utdelning när Bergmark Wiberg vann boll i offensivt straffområde efter en slarvigt slagen boll av hemmalaget. Keita kunde styra undan det låga avslutet och när det studsade retfullt framför mål hann Mörfelt inte riktigt dit.

I 62a minuten  kunde vi fått se ett riktigt konstmål när Adjoumani lyfte in bollen från vänster och Sporrong vräkte sig fram i en skorpionspark som faktiskt förtjänade ett bättre öde men nu stack ett par meter utanför högra stolpen.

Minuten senare var vi nära att utöka ledningen när Thorisson snodde bollen på mittplan och (med lite tur?) satte en perfekt boll fram på Bergmark Wiberg som försökte placera in bollen lågt till höger men Keita fick precis ut foten och kunde rädda.

Öster bet sig kvar runt Östersunds straffområde och minuten senare kunde Kricak mycket väl blivit tvåmålsskytt när han blev frispelad av Herdonsson, men Keita stod för en ny bra fotparad.

Efter en förvånansvärt avslagen period på nästan en kvart, hettade matchen till dryga tio minuter före slut. I 78e minuten sprang inbytte Isak Magnusson till sig ett bra läge till vänster, men passningen in mot Kozica framför mål blev för brant och Keita hade inga problem att skopa upp den.

I 80e minuten kom så reduceringen och satte ny spänning i matchen. En lycklig volleyrensning av Thorisson studsade in i eget straffområde där Stolt fick ett gratisläge och placerade in 1-2 i vänstra burgaveln.

Som tur var hade hemmalaget inte lika mycket att spela för som Öster och den där jättepressen för att nå kvittering kom aldrig. I andra stopptidsminuten var det ändå nära när Jablinski lyfte in en perfekt boll på Kabuye, men CLP hade läst situationen och var ute bra och täckte undan bollen.

Istället kunde vi spela av matchen och fira med en kullerbytta framför de tppra tillresta som trotsat snön och kylan, medvetna om att vi gett oss själva chansen att ta kvalplatsen in i sista omgången (om än inte i egna händer).