Snöpligt poängtapp i hemmapremiären

Öster såg ut att gå mot en trepoängare i hemmapremiären sedan Marc Rochester satt ledningsmålet direkt efter halvtid, men Landskrona kunde snöpligt kvittera på stopptid.

Mortensen - Keene

68' Nordström (Varmanen)
73' Westermark (Keene)
79' Alexandersson (Mortensen), Astvald (Johansson)
Mer statistik på förbundets matchsida. Referat kommer senare.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Som jag sade i förväg, Landskrona med Billy i spetsen har jobbat med en process ganska länge. Vi har stött på varandra ett par gånger och de har studsat tillbaka, jag tycker det börjar bära frukt deras jobb som är ganska imponerande. Stor respekt för det.

Matchbilden blir väl ungefär som väntat, första halvlek är det ganska mycket kamp och det är mycket dueller och ganska jämnt. Vi har bästa chansen i slutet med insidan av stolpen på Jontes (Jonathan Drott) skott.

Sedan i andra halvlek gör vi målet väldigt tidigt och får en bra matchbild och jag tycker vi bör trycka dit en boll till. Vi har några situationer där vi får ganska bra betalt för vårt presspel där vi kanske skulle gjort det bättre.

Jag tycker matchen är ganska jämn mot slutet men vi är ganska tillfreds defensivt, jag tycker inte Landskrona skapar jättemånga situationer som jag har på näthinnan iallafall. Men så är det med fotboll, dödar man inte matchen, petar man inte in tvåan så lever den hela tiden och Landskrona sliter och jobbar in i det sista. Det är klart det känns surt och extremt tungt framför allt för killarna som lägger ner ett enormt arbete.

Det är bara att analysera detta och se vad vi kan göra lite bättre. Jag tycker vi bör kunna spela av sista fem-tio minuterna bättre, inte låta Landskrona få så mycket tid och plats runt vårt straffområde. Där är vi lite för dåliga på att skydda boll och spela taktiskt smart, och det får väl jag ta på mig också.

Med matchen såhär färskt i minnet är jag förstås jättebesviken att vi inte vinner, men när veckan går och vi analyserar detta och kikar på detaljer så vet jag att det kommer finnas jättemånga bra saker vi kan ta med oss."

Landskrona kom in  matchen med gott självförtroende efter 3-0 i sin premiär, och kunde fått en drömstart på bortapremiären. Bara tio sekunder in i matchen stressade Hofsö John Stenberg, som misslyckades med att få iväg bollen och Hofsö kunde ta sig in i Östers straffområde, där Månz Berg till slut kunde få undan bollen.

Efter någon minut av bollande tog Öster sedan över initiativet och i tredje minuten hittade Tatu Varmanen in med ett bra inlägg mot Nicolas Mortensen, men nästan huvudet längre mittback Wihlstrand kunde nå högst och nicka undan bollen ut på plan där Calle Johansson till slut kunde få till ett avslut metern utanför vänstra stolpen.

Två minuter senare visade Jonathan Drott bra offensiva kvaliteer när han tog sig inåt i plan från höger innan han spelade Mattias Pavic, vars hårda avslut dock täcktes av Wihlstrand.

Gästerna skapade sedan viss oro i Österförsvaret efter en hörna i sjätte minuten, där bollen nickades in i mitten men Jensen klippte Månza istället för bollen.

En frejdig inledning gick sedan över i mer kamp på mittplan men i 13e minuten såg det lovande ut. Pavic lyfte en lång frispark från vänsterkanten mot bortre stolpen, där James Keene fick mycket utrymme men nog inte insåg hur mycket tid han hade utan tog ett svårt avslut på en hoppande volley som utan kraft slank i famnen på BOIS-målvakten Kaddoura.

I en tät halvlek stod Öster sedan för det lilla som skedde i chansväg. I 25e minuten lyfte Johansson en fin boll åt Mortensen som tog sig runt sin försvarare men Kaddoura hann ut och kunde rensa. Sju minuter senare kom ett lågt inlägg från Varmanen mot Mortensen vid första stolpen, men Almadjed störde precis tillräckligt mycket för att dansken inte skulle nå bollen.

Bästa chansen kom dock fem minuter före paus, efter att Keene vunnit tillbaka bollen och spelat Drott som vände runt en försvarare och avlossade ett lågt skott som passerade målvakten men tog i vänstra stolpens insida och ut.

Efter paus exploderade Öster direkt. Bollvinst djupt på egen planhalva ledde till ett snabbt anfall där Calle Johansson snabbt transporterade bollen från mittlinjen upp till målområdet och väl där hade närvaro att inte söka närmaste medspelare, Pavic som nog hade hamnat i täckt läge, utan lade en längre boll in framför mål där Rochester och Varmanen kom rusande från varsitt håll och det blev dansken som kunde placera in ledningsmålet under Kaddoura.

Nu var de rödblå uppe i varv och den höga pressen störde skåningarna. I 49 minuten vann hemmalaget boll precis utanför gästernas straffområde men lyckades inte tråckla in bollen från högerkanten genom ett tämligen samlat försvar. Två minuter senare blev det desto farligare när Johansson och Keene stressade så Rochester kunde ta boll och komma fram med både Mortensen och Pavic på varsin sida mot en ensam back men tog eget avslut en bra bit över mål.

Bara minuten senare var Johansson på väg genom och skulle väggspela sig in i straffområdet med Pavic, men åkte på en rejäl smäll och fick frispark halvannan meter utanför straffområdet - en frispark som fastnade i Landskronas mur.

I 62a minuten var det ändå dags för gästerna att hota, när Jensen spelade fram Tkacz som skickade ett lågt avslut mot högra burgaveln som Damir Mehic fick jobba för att trycka ut till hörna.

Sista tio minuterna hade Öster två bra lägen att stänga matchen. I 82a minuten fick Drott boll nästan nere vid kortlinjen och spelade in framför mål där inbytte Simon Alexandersson sånär kunde nå den. Hörnan man därpå jobbade fram blev än farligare. Westermark nickskarvade vid första stolpen mot ett öppet mål, men en försvarare lyckades nicka undan bollen innan hela passerat mållinjen.

Därefter släppte Öster in Landskrona mer i matchen och på två minuters stopptid straffade det sig. Jensen höll i boll bra inne i Östers straffområde innan han rullade bakåt där Heier klippte till och fick den förbi samtliga ben in i vänstra burgaveln.

Se höjdpunkter från matchen:

Mer om matchen:

P4 Kronoberg: Öster tappade segern – i matchens sista minut: "Krigat i 93 minuter"

MinBoll: TV: ”Så är fotboll ibland” sa Östers Jonathan Drott efter sena baklängesmålet

MinBoll: Varmanens tank tog slut: ”Jag kände av knät lite i den första halvleken”

MinBoll: Detaljer avgjorde på tilläggstid: ”De första 93 minuterna gör vi det bra”

MinBoll: Rochester Sörensen blev blåst på firandet efter sitt första mål: ”Landskrona förtjänade inte detta”