Söderberg sänkte Örgryte

De nästan 3000 åskådarna på bjöds på en ganska underhållande match mellan två lag som vill spela fotboll, där det svängde en hel del men Öster i stort sett hade kontroll över matchen.  Två vackra mål av Niklas Söderberg gjorde skillnaden idag men skillnaden borde nog varit större.

Lundahl Persson, Thórisson, Kozica, Hauksson,  Bonnah, Magnusson, Varmanen

76' Thórisson (Johansson), Hauksson (Ljung)
86' Magnusson (Bergmark Wiberg)
88' Kozica (Söderberg), Rodic (Bonnah)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand på Discovery+.

TÚFA OM MATCHEN:

"Vi börjar riktigt bra, första halvtimmen tycker jag vi gör allt precis som vi sagt. Sedan faller vi sista kvarten och med lite otur kunde det varit 1-1 i paus.

Andra halvlek tycker jag vi har bättre kontroll får ett ganska tidigt mål och borde gjort något mer och därmed stängt matchen.

Mycket viktig seger, den tredje på en vecka mot tufft motstånd. Vi visste att det skulle bli svårt, tabellen visar inte alltid allt och vi visste att de har många bra spelare och förberedde oss för det.

(Om Niklas Söderberg) Jag sa innan matchen idag att vi vet att han kan stiga fram och avgöra, det har vi trott sen han kom hit och idag visade han det. Det öppnar också för oss offensivt, vi blir inte lika beroende på mål av Wiberg och Westermark. Med Rodic i riktigt bra form de senaste veckorna, Dzenis på gång och Bonnah och Isak som gjort pigga inhopp ser det väldigt lovande ut.

Även om offensiven var bra måste jag lyfta vårt försvarsspel idag. Förutom den där sista kvarten före paus gjorde de det mesta rätt.

(Om situationen med Sigurgeirsson) Det är sån fotbollen är, du vet aldrig när chansen kommer. Theo har inte spelat mycket men gjorde det väldigt bra idag."

Det återfinns gott om bekanta ansikten i landets just nu näst bästa rödblå förening (fyra spelare i Örgrytes startelva idag har ett förflutet i Öster) och den gamla klyschan om att släkten är värst kunde gett utdeling direkt. I tredje minuten lyfte Mujanic (som väl bara gjorde dryga två inhoppstimmar under sin lånesejour i Öster) en högerhörna mot legendaren Drott i bortre delen av straffområdet som fick bra träff men skottet täcktes och i andraläget vann Vladimir Rodic duellen och fick undan bollen.

På Östers sida saknades å sin sida Runar Thor Sigurgeirsson, som förutom ett par matchers skadefrånvaro varit given i startelvan men nu ser ut att vara på väg mot spel i Holland. På hans plats visade Theo Johansson att det finns bra täckning. Efter hand tog Öster över mer av spelet och i åttonde minuten nickade Jesper Westermark ner bollen till Rodic som tog ett till synes optimistiskt avslut men fick en hörna med sig.

Hörnan blev matchens första riktiga farlighet när Rodic slog den mot första stolpen och Adam Bergmark Wiberg nickskarvade hårt men precis förbi bortre stolpen.

I 13e minuten drog sedan Öster upp ett anfall längs högerkanten som såg lovande ut men Drott kunde nickstyra ut inlägget till en resultatlös hörna.

Halvannan minut senare lyckades Östers press bra. Jesper Westermark stressade Tagesson att slå en snål passning, Rodic petade fram bollen till Daniel Ljung som tog sig in i straffområdet och rullade bollen inåt där Rodic i bra läge valde att skarva vidare på en helt fri Niklas Söderberg som kunde klippa in sitt tredje mål för säsongen.

Öster fortsatte ligga på och i 19e minuten fick Söderberg en boll från Månz Berg, vände runt och var på väg fram i ett anfall fem mot tre, men en smart/cynisk tröjryckning av Drott stoppade upp anfallet och ledde till en frispark för hemmalaget.

Halvvägs in i halvleken blev det farligt igen efter en hörna, där bollen rensades ut till Manasse Kusu som med ett tungt avslut från 25 meter tvingade Nilsson i ÖIS-kassen att göra en bra räddning.

I 26e minuten kunde Öster sedan mycket väl utökat sin ledning. Hemmalaget hade bosatt sig runt ÖIS straffområde ett par minuter och till slut lyfte Adam Herdonsson en bra boll in på Söderberg som nickskarvade bollen i en båge förbi målvakten men precis för högt och den studsade i ribban ut.

I 32a minuten hördes det visst ogillande från publiken, efter att Drott lyft bollen hemåt och Nilsson plockade upp den, men domaren fann inte skäl att blåsa för bakåtpassning.

Mot slutet av halvleken föll Öster sedan allt djupare, och det kunde kostat. I 41a minuten tog sig Dahlqvist in från höger och försökte få in bollen framför mål men Prekovic var bergsäker och plockade den.

Två minuter senare sattes Prekovic på prov igen när Paulsson drog till från distans, men Östermålvakten hann ner med högernäven och kunde styra undan.

Dahlqvist jobbade sedan fram ÖIS bästa läge i halvlekens sista minut. Mot tre försvarare vann han en höjdboll coh kunde skjuta i täck, en boll som styrdes ut till Christoffersson, vars skott tvingade Preka att släppa retur och denna kunde HBK-lånet Dahlström (som väl var här och provtränade för många år sedan?) rulla förbi målvakten... men i stolpen. Returen kunde Österförsvaret sedan styra ut i vänstra burgaveln.

När det sedan kändes upplagt för en sen kvittering på den följande hörnan var göteborgarna istället schyssta och lyfte den i famnen på Prekovic.

Vi hann bara tre minuter in efter paus innan det låg två Österspelare utslagna på planen - Kusu 15 meter in på  offensiv planhalva och Adam Bergmark Wiberg i eget straffområde (efter att ha tagit bra hemjobb och brutot ett inspel för att sedan få en rejäl spark över vaden). Båda kunde dessbättre ta sig upp och fortsätta spela större delen av matchen.

I 51a minuten kom så ett par lägen. Först förarbetade en frenetiskt överstegsfintande Rodic (vi som sitter nere i sydvästra kurvan häpnade över fotarbetet, kan någon i Superettan matcha det) för Herdonsson att jobba fram en hörna. På denna blev det farligt (Westermarks dramatiska fall som vi alla ropade på straff för var nog mer beroende på egna överambitioner än påverkan utifrån) när Starke Hedlund kunde skyffla in bollen framför mål till Kusu vars avslut styrdes precis utanför högra stolpen.

Hörnan rensades men andravågen kunde resulterat när Rodic spelade fram Ljung som på en touch nere vid kortlinjen slog en perfekt boll in framför mål där Kusu inte nådde med pannan, Westermark missade med vänstern och Berg vräktes omkull innan hann kunde nå bollen för avslut.

När Öster sedan slog bort bollen kunde Örgryte ställa om snabbt och Dahlström hittade ut till en otäckt fri Christoffersson, som lyckligtvis inte verkar vuxit in i Superettankostymen riktigt utan unnade sig både en och två bolltouch, varpå först Rodic och sedan Herdonsson hann fram och kunde skicka undan bollen.

Tio minuter in i andra hade Öster bitit sig fast ordentligt runt gästernas straffområde och de gånger göteborgarna rensade tog sig hemmalaget snabbt upp igen. I 58e minuten slutade en snabb omställning med att ett skott av Söderberg styrdes precis till vänster ut till hörna.

På hörnan packade båda lag mycket folk run första stolpen, men Rodic lyfte bollen mot bortre och Söderberg som slitit sig fri kunde i princip omarkerad nicka in 2-0.

Efter det pendlade spelet lite men med tjugo minuter kvar kunde Adam Herdonsson mycket väl ha stängt matchen. Högerbacken rullade först en bra boll fram på en perfekt löpande Rodic (som var onside hur mycket backlinjen än signalerade för annat), som vände bort en spelare och sedan rullade in bollen mot målområdet där Herdonsson smugit sig in. Högerbacken slets rejält i axeln av Karim men fick ändå iväg ett avslut precis utanför vänstra stolpen.

I 71a minuten borde det sedan blivit riktigt farligt när Bergmark wiberg skrämde en motståndare att slå en perfekt boll hemåt för ABW att springa på och även om Bergmark Wiberg höll i bollen väl länge hittade han sedan en bra passning ut på Westermark - som i sin tur valde att finta en spelare och peta bollen fram för Söderberg att springa på men Östers tia (med nummer 9) hann inte avsluta innan han åkte på en rejäl kapning av Azulay och blev liggande ett bra tag.

Dryga kvarten före full tid borde nog reduceringen kommit när ÖIS lyfte en boll från högerkanten förbi varje försvarare till Dahlström på bortre stolpen, men Prekovic gjorde en magisk förflyttning och hann inte bara över utan kunde även plocka bollen.

I 77e minuten jobbade Öster fram ett nytt bra lägen när Rodic klackade ner bollen till Westermark som spelade tillbaka ut på Rodic. Högeryttern sökte sedan ett inlägg mot Söderberg på bortre som gick över denne och när Westermark sedan sprang fem meter bakåt och ett antal meter utåt påmindes vi alla om offsideregelns absurditeter (särskilt som Jeppe var dryga metern onside när Vladi slog bollen) när Westermark vinkades av.

Fem minuter före full tid kunde Söderberg sedan både fullbordat sitt hattrick och stängt matchen. Kusu tog med sig boll och bevakning in framför mål men rullade utbollen på Rodic, som knoppade in den på Söderberg strax bakom straffpunkten men dubbelmålskytten gick på kraft istället för precision och skickade avslutet en rätt bra bit över.

I sista stopptidsminuten var gästerna så ändå näära att snygga till siffrorna, när Dahlqvist smög upp på en lång utspark och kom fri med Prekovic, men Östermålvakten stod för en ny bra räddning och en sista hörna var allt gästerna fick med sig.