Stabil derbyseger mot Södra

Efter att Jesper Westermark återigen visat sina djupledskvaliteter och nätat på matchens första riktiga chans föll Öster in i ett lite tryggare spel där man även kunde stängt matchen, men framför allt knappt släppte till något bakåt. I slutet lade man istället i en extra växel och inbytte Jonathan Drott visade att han även fungerar som den offensiva mittfältaren med eget dubbelläge och sedan en magisk framspelning till Magnussons 2-0.

Westermark

62' Bonnah (Bergmark Wiberg)
75' Engqvist (Kusu)
86' Magnusson (Rodic), Drott (Kozica)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag är väldigt nöjd med prestationen idag, om jag ser tillbaka är det nog den mest stabila match vi gjort den här säsongen. Vi hade studerat Jönköpings spel väl och bestämt att spela mer kompakt, mer fokuserat på att stänga ytorna för dem och sedan anfalla utifrån det.

Vi hade bra kontroll över matchen och släppte knappt till några chanser, det kändes tryggt idag.

Vi börjar bra och får ett tidigt mål och även om de sedan hade mer boll än vi är vana att motståndarna har blev jag aldrig obekväm, utan det var vi som hade bäst lägen att göra det andra målet också och stänga matchen tidigare.

Riktigt skönt att få bjuda på en seger för hemmapubliken och East Front som firade 30 år idag, glad att spelarna kunde fixa det, det märktes att viljan var stor bland dem idag.

Adam (Bergmark Wiberg) är kanske inte är nöjd med utseendet, han fick ett par stygn, men fotbollsmässigt ska han vara tillbaka snart.

Nu har vi en U21-match på måndag innan vi tar en veckas vila, sedan börjar vi jobba på det igen inför omstarten."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Smålandsderbyt mot Jönköping fick en lite tveksam start då bortasupportrarna inte kunde falla in i sakernas ordning och bränna före matchstart, utan drog igång rejält med bengaler minuten in i mathen vilket leddetill ett uppehåll på några minuter.

Efter lite tvekande spel med fördel för Öster bjöds vi sedan på en pärla i 7e minuten när Mattias Pavic smekte fram bollen i en lucka för Jesper Westermark. Denne kastade sig in i duellen mot målvakten på det där helhjärtade sättet vi ofta saknat och var också halvmetern före Amos på bollen, och tog sig trots att målvakten räddade förstaläget upp och kunde stöta returen i mål. Därefter sprang Westermark, utan att fira, direkt till målvakten för att se hur det gått med denne (som sedan dessvärre måste byta).

Därefter tappade matchen åter tempo men i 16e minuten fick Öster frispark tio meter in på offensiv planhalva, som lyftes in mot bortre där Alex Hauksson mötte och nickade ner bollen i farligt läge framför mål, men blev avvinkad för hårt spel.

I 19e minuten var sedan Bergmark Wiberg nära att på egen hand jobba fram ett jätteläge när han jagade en dåligt slagen bakåtpass, men inbytte Jsödra-målvakten Jakobsson hann precis före och kunde rensa ut bollen.

Efter kontrollerat spel av Öster stack gästerna ändå upp i 24e minuten när Nicolic tog sig fram till vänster, men en instinktiv snabb parad av Månz Berg stoppade inlägget och Pavic kunde rensa undan.

Minuten före halvtimmen in i matchen hettade spelet till. Först var Bergmark Wiberg centimeter från att hitta en helt fri Westermark men Asogba fick tåspetsen mellan och Södra kunde ställa om i ett bra läge där Moenza hade både Nikolic och Barny i mitten men en klackbrytning av Stenberg på inlägget stoppade hela chansen.

Strax därefter blöds vi på ett fint anfall av Öster som inte kom av sig när Ben Lamin tokkapade Westermark (och så småningom fick sitt mörkt gulat kort) utan Rodic tog sig runt och spelade in men fick se bollen mot Bergmark Wiberg rensad av Asogba.

Nu hade Öster farten uppe och kunde fått ut mer. I 32a minuten lyftes bollen mot Kozzica på bortre, men denne gick omkull i närksamp mot Strandsäter och hade ingen chans att nå bollen. Halvminuten senare lyfte Pavic en boll tätt förbi mål men då fanns ingen där för att styra in den.

Fem minuter före paus byggde Öster upp ett farligt anfall när Westermark vann boll högt och spelade Kozica som skickade ut till Rodic, varpå bollen gick in i mitten till Westermark som tyvärr skickade avslutet ur bra läge rakt på målvakten.

ANDRA HALVLEK

Öster kunde utökat ledningen bara två minuter efter paus, när Pavic lyfte in en delikat boll över Södras backlinje, men Bergmark Wiberg inte visste om att han hade Westermark i bättre läge bakom sig utan gick på en svår nickstyrning som hamnade en bit utanför vänstra stolpen.

Så småningom öppnade det sig när gästerna i desperat poängbehov var tvungna att jaga, och i 50e minuten borde Öster nog utökat. I en omställning fyra mot tre hade man mycket ytor och Hauksson valde en bra boll ut på Silverholt men denne fick returen in i mitten bakom Westermark men för långt fram för att Kozica skulle nå den.

Med halvtimmen kvar av matchen kom en omdiskutead situation, när Bergmark Wiberg och Asogba krokade i varandra och gick omkull, men där Asogba såg ut att sparka till i sistaläget och träffade Österspelaren så illa i ansiktet att denne tvingades gå av och sys. Asogba kom dock undan med gult kort.

I 65e minuten jobbade inbytte Ahmed Bonnah fram ett jätteläge när han stal bollen i offensivt straffområde, men förre Österspelaren Crona räddade upp sitt bolltapp när han tog ett rejält tag om Westermark och vred bort denn från bollen så inget avslut blev av.

Fem minuter senare hade Rodic lekstuga innan han spelade Bonnah, som prickade bollen mot bortre burgaveln men fick se Crona styra den pecis utanför stolpen ut till hörna.

I 80e minuten var vi nog många som trodde tvåan skulle sitta, när Rodic vände bort två man innan han serverade Westermark som avslutade distinkt men klockrent i högra stolpen förbi en totalt chanslös målvakt.

De sista minuterna blev intensiva. Vad som såg ut som ett defensivt byte - Drott in för Kozica - blev istället ett spetsat anfall där Drott låg bakom matchens två sista farliga lägen. I 88e minuten fick Vetlandasonen bollen från Bonnah och avslutade hårt på en försvarare, men fick tillbaka returen och smekte då avslutet centimeter utanför högra stolpen.

Efter ett mellanspel i 89e minuten där Westermark var på väg att springa sig fri men brottades ner av Crona och på något sätt fick frisparlk mot sig kunde vi sedan stänga matchen på stopptid. Bonnah höll i bollen vid sydöstra hörnflaggan, lyckades få den till Drott som stack direkt på mål och satte ett bra lågt avslut som målvakten dock kunde stoppa. När alla trodde returen skulle studsa ut över kortlinjen snappade Drott istället upp den och serverade årets macka in på Isak Magnusson som även han stod för ett konstnummer när han bröstade ner bollen och på halvvolley dunkade upp 2-0 i nättaket.