Stabil seger räckte inte

Trots bra tempo och mycket lägen i starten av Cupavslutningen mot IFK Luleå dröjde det en dryg halvtimme innan Öster lyckades få hål på norrlänningarnas överpresterande målvakt. Innan halvtid hade dock båda mittbackarna nätat och trots sämre tempo efter paus rullade det in tre bollar till. Detta hjälpte dock inte då Malmö kryssade mot Varberg och vann gruppen en poäng före Öster.

 

ÖSTERS IF - IFK LULEÅ 5-0 (2-0)

1-0 36 Adolfsson
2-0 43 Kricak
3-0 83 Aliev
4-0 85 Aliev
5-0 87 Söderberg
Publik: 682

 

Öster startade med:
Lundahl Persson
Varmanen - Adolfsson - Kricak - Bergquist
Mörfelt - Kusu - Herdonsson
Rodic - Söderberg - Bergmark Wiberg

Bänk:
Wallinder, Thórisson, Aliev, Adjei, Ljung, Gabrielsson, Seger, Bladh Pijaca

Byten:
58' Bladh Pijaca (Varmanen)
70' Ljung (Kusu)
73' Aliev (Rodic)

Mer statistik på förbundets matchsida.

 

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag tycker första halvlek var riktigt riktigt bra. När ett lag kommer från en stor förlust som de  gjorde mot Malmö vet du att de kommer att göra allt för att det inte ska hända igen så det var inte ett lätt lag att spela mot. De jobbade stenhårt och följde sin spelplan, de har många unga spelare och gjorde det bra. Men jag tycker vi löste det bra.

I andra halvlek ändrade de och ställde alla de hade lågt bakom boll och vi blev lite frustrerade men lyckades bryta mönstret när vi plockade in en forward till och då kom målen också.

5-0 är ett helt okej resultat och jag tycker Svenska Cupen-spelet har varit en positiv period där vi har gjort tre bra matcher, fått svar på många frågor och positiva besked från gruppen. Sen är det förstås skönt att få göra en hel del mål som vi gjorde idag.

Det blev lite Hawaii mot slutet, jag vet inte riktigt vad vi spelade för uppställning då, målet var bara att få in en spelare till i boxen och få det att hända saker där. Det blev lite extremt för vi behövde ju göra mer mål och deras enda plan var att inte släppa in fler. I serien blir det inte riktigt så, även om du ligger under med två bollar måste du försöka skapa mål själv och då öppnar det sig mer men det var nyttigt att träna på ett så kompakt försvar."

 

 

 

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Förutsättningarna inför cupavslutningen var tydliga: för att Öster skulle vinna gruppen var Malmö tvungna att förlora mot Varberg samtidigt som Öster måste slå Luleå med åtta mål. Öster lyfte följaktligen upp bollen direkt från avspark, men tappade och Lule var nära att få till ett anfall när Bergman snyggt klackpassade fram Sochor på högerkanten, men en resolut axeltackling av Lukas Bergquist såg till att det bara rann ut till inkast.

I tredje minuten kunde Östers höga press gett utdelning, när en Luleåförsvarare tvingades stressa fram en snål passning hemåt som såg ut att vara upplagt för Adam Bergmark Wiberg att sno åt sig, men gästernas målvakt Rasmus Aspholm stod för sin första av många bra insatser när han hann först och kunde få undan bollen.

Trots totalt spelövertag dröjde det till nionde minuten innan Öster skapade en riktigt farlig chans, och då var det genom ett av få misstag av Luleåmålvakten. En hårt inåtskruvad högerhörna av Bergquist missbedömdes helt av Aspholm som missade och damp i backen, men en ställd Vladimir Rodic vid bortre stolpen kunde inte få till avslutet utan försvararna kunde rensa.

Bollen stack ut till Bergquist som satte ett tungt skott mot första hörnet som målvakten kunde blockera, och på returen fick Bergmark Wiberg lurig träff på halvvolley mot högra burgaveln men en försvarare kunde nicka undan.

I 14e minuten såg vi ett vackert exempel på hur Öster vill spela sig genom lågt stående försvar, när Bergmark Wiberg slog en hård rullande boll in på Albin Mörfelt som direktskarvade den i en båge ut på Adam Herdonsson (som idag spelade på mitten som åtta) som tog med sig de ner mot kortlinjen innan han rullade in den till Niklas Söderberg framför mål, vars avslut tyvärr täcktes undan.

Två minuter senare fick vi sedan se ett riktigt bra läge, när ABWs boll (som nog var tänkt på en fint löpande Herdonsson) styrde på en täckande försvarare och istället blev en perfekt passning in i mitten mot Mörfelt, som fick fin träff men satte skottet halvmetern utanför vänstra stolpen.

Halvvägs genom första halvlek fick Öster frispark från vänsterkanten, som Bergmark Wiberg lyfte in och såg ut att hitta Kricak i bra nickläge men serben träffade inte bollen som istället gick mot bortre stolpen där Söderberg fick ett jätteläge men satte styrningen över.

Tio minuter före paus gjorde Österspelarna det mesta rätt men nådde inte ända fram. Bergmark Wiberg vände på sin vänsterkant och svepte ett perfekt inlägg mot bortre stolpen där Söderberg mötte med pannan och nog trodde bollen satt men Aspholm viftade till med vänsternäven och lyckades styra bollen över ribban.

Rättvisan dök dock upp på den resulterande hörna när Bergquist prickade bollen på Mattis Adolfsson, som tryckte till och nickade in ledningsmålet otagbart.

Efter målet kom det sedan en rad lägen snabbt. Bergquist kunde fått straff i 38e minuten när en bortaspelare vräkte ner honom men domaren läte spelet gå varpå Bergmark Wiberg skickade ett hårt avslut precis utanför vänstra stolpen. Två minuter senare åkte ABW på en riktigt obehaglig tackling i höjd med straffområdeslinjen men kunde själv lyfta frisparken bra mot bortre stolpen där en försvarare precis fick undan bollen till hörna. Denna blev också farlig när den nickades ner i marken framför mål men en Lulespelare kunde brösta undan bollen.

I 43e minuten bröt Kricak sedan ett Lule-uppspel och rullade ut bollen till Tatu Varmanen, som skickade ett bra inlägg in framför mål där Söderberg stod för en bra nickstyrning men fick se målvakten göra en ny jätteräddning. Söderberg såg dock att Aspholm släppte retur och hann först dit och rullade bollen mot högra hörnet, men för att ta det säkra före det osäkra dök Kricak, som fortsatt sin löpning, fram och petade in den över mållinjen.

I halvlekens sista ordinarie sekunder jobbade gästernas Bergman fint fram en hörna när han tog sig förbi flera hemmaspelare men fastnade på Kusu. Hörnan höll dock på att bli en jättechans för Öster när den nickades undan ut mot mittlinjen och Mörfelt tog bra jobb och bröt inspelet och var på väg mot ett friläge - men tyvärr var gästernas målvakt med bra och var nästan uppe vid mittlinjen när han rensade undan bollen.

 

ANDRA HALVLEK

Efter paus inledde Öster lika piggt som man avslutade första halvlek och bara tre minuter hade gått när det uppstod ett jätteläge efter att Öster stressat med flera spelare uppe i Luleås straffområde. Först skickade Bergquist iväg ett riktigt tungt skott som Aspholm precis kunde blockera. På returen hann Herdonsson först och försökte placera in bollen hårt i högra krysset men träffade olyckligt i huvudet på Engström som blev liggande flera minuter men sedan kunde spela vidare.

Efter att spelet återupptagits tappade Öster mycket av sitt tempo. Hemmalaget fortsatte ha mycket boll men hade svårt att ta sig genom ett väldigt lågt stående Luleå.

I 58e minuten borde hemmalaget ändå utökat sin ledning när Bergmark Wiberg gjorde sig stor och täckte ett uppspel från Luleås målvakt, tog sig in i straffområdet och spelade en helt fri Söderberg som nog trodde han var mer pressad och tog ett snabbt avslut som dessvärre stack en bit över.

Timmen in i matchen kom så en riktigt bra reduceringschans för gästerna. Drugge petade snyggt bollen förbi sin försvarare och öppnade för en omställning där Luleå kom med tre man mot Östers två mittbackar. När passningen väl kom över till Bergman på högerkanten hade dessbättre Bergquist hunnit nästan hem och när avslutet kom från högerback Forsman gick det ganska rakt på Östermålvakten Lundahl Persson.

Byten och spelavbrott ryckte sedan sönder matchtempot och det hände inte mycket åt något håll förrän sista tio minuterna. Först var Ljung nära att nå en boll från Söderberg inne i offensivt straffområde i 81a minuten, men kunde inte riktigt nå den. Minuten senare nådde Bergmark Wiberg in med en bra boll på inhoppade Alibek Aliev som krånglade till mottagningen lite vilket gjorde att målvakten hann ner och kunde styra avslutet ut till hörna.

Efter en kort hörnvariant knoppade sedan Bergquist in en fin boll på Aliev som fick mycket yta och kunde nickstyra in sitt första tävlingsmål för Öster i högra burgaveln.

I 84e minuten kunde vi ändå fått se en reducering sedan Forsman hittat fram med bollen till Bergman som sprungit sig helt fri, men en bra utrusning av Lundahl Persson avvärjde och bara några moment senare kunde Söderberg istället rulla fram bollen på en helt fri Aliev som iskallt rullade in 4-0 bakom Luleås målvakt.

I samband med sitt friläge sprang Luleå-anfallaren Bergman ihop med Lundahl Persson så illa att han inte kunde fortsätta matchen, och med alla sina bytestillfällen utnyttjade fick Luleå avsluta matchen en man kort, vilket förstås gjorde en redan svår sits än värre. Med 1-1 på tavlan i Malmö fanns ju fortfarande möjligheten att Varberg skulle vinna där så Öster fortsatte ösa på för att jobba på målskillnaden.

Inte två minuter senare rasslade det också åter i nätmaskorna. Mörfelt hittade en bra boll fram på Aliev, som tog emot och spelade en kort boll inåt mot Söderberg som bara dunkade upp femman i högra krysset.

I 89e minuten var det ytterst nära igen, när Bergquist måttade ett nytt fint inlägg mot Aliev som nickade ner bollen i marken mot högra burgaveln, men fick se Aspholm hinna ner med vänsterhanden och precis trycka ut bollen förbi stolpen.

Efter hörnan lyftes bollen mot bortre stolpen där gott om Österspelare fanns. Söderberg bröstade ner bollen och Herdonsson klippte till men Aspholm stod för en ny bra räddning, och fast returen studsade rakt ut i banan lyckades Kricak placera avslutet utanför öppet mål.

Trots frenetisk jakt, med bland annat ett fint inlägg av Herdonssonsom gick centimeter framför pannan på Aliev och ett läge i sista stopptidsminuten där Aliev fick bollen ungefär vid straffpunkten men avslutade strax över, slutade matchen 5-0. Cupspelet är därmed över för våren och nu läggs fokus än mer på hemmapremiären mot Degerfors om en knapp månad.