Tidigt mål säkrade ny trea

Öster var på fötterna direkt från avspark på Vångavallen och James Keenes påpassliga tidiga mål kunde följts av fler. Även om hemmalaget tog över mer efter paus var segern välförtjänt.

Keene

19' Örnblom (Lundgren)
71' Alexandersson (Rochester Sörensen)
80' Nordström (Johansson), Henningsson (Pavic)
Mer statistik på förbundets matchsida. Referat kommer under kvällen.

Tränare Denis Velic om matchen:

"Vi är otroligt nöjda med att åka härifrån med tre poäng. Vi visar återigen en enorm moral i gruppen, vilket vi jobbat hårt med att bygga. Det underlättar ju med sex poäng i bagaget när vi ska gå vidare.

Fotbollsmässigt tycker jag vi gör en jättefin första halvlek, där vi har total kontroll och grundlägger segern.

Andra halvlek visste vi att de skulle behöva förändra och det gör de ju med Salif (Camara Jönsson) in och skapar en del situationer runt det med det långa spelet och skarvarna. Men vi står upp och reder ut det bra, jag är väldigt nöjd med vårt arbete över 93-94 minuter.

Jag ser inte riktigt hur målet går till men han jobbar bra och får in den. Marginalerna får man med sig när man jobbar hårt och vi jobbar otroligt hårt för varenda millimeter på den här planen. Nu måste vi bara hem så fort som möjligt och börja återhämtningsprocessen för nästa match på lördag."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Om det tog tid innan Öster fick fart på spelet senast mot Norrby så gick det desto snabbare för de även idag rödblå(dessvärre, dispensansökan om att få använda det läckra jubileumsstället gick inte genom) på Vångavallen. Hela laget stressade skåningarna högt och knappa tre minuter hade gått när Johan Persson lyfte in ett hårt skruvat inlägg från högerkanten som TFF-målvakten Hampus Nilsson inte kunde hålla men trodde sig styra över kortlinjen. Där fanns dock James Keene, rapp som en kobra och inte bara hann ikapp bollen utan lyckades på något sätt ha sinnesnärvaro nog att skruva den runt stolpen in i mål.

Direkt på avspark var Keene uppe och stressade försvaret igen, vilke efter ett Österinkast gav nästa bra chans redan i fjärde minuten när Marc Rochester Sörensen vände runt i straffområdet och skickade iväg ett rappt avslut som målvakten inte kunde hålla, men på returen hann ingen rödblå fram och försvaret kunde rensa.

Skåningarna hade svårt att få igång sitt spel och såg frustrerade ut. I nionde minuten kom Isak Jönsson både sent och hårt in i en duell och fick ett välförtjänt gult för sin satsning mot Månz Berg.

Kvarten in i matchen åkte Öster på ett bakslag när Fredrik Lundgren föll illa efter en duell (såg inte ut att vara något fult, mest olyckligt) och såg ut att skada nyckelbenet. Kämpe som han är spelade Lunkan vidare men tvingades kliva av några minuter senare.

Generellt sett såg Öster klart vassast ut i stort sett hela första halvlek, men med i stort sett allt spel på högerkanten slutade det oftast med inlägg över mot vänstra sidan av straffområdet, där Calle Johansson hade dryg två decimete längre Jönsson mot sig och svårt att komma åt med huvudet.

Sju minuter före paus drog Jonathan Drott, som såg ofantligt spelsugen ut efter att ha inlett premiären på bänken, upp ett anfall på egen hand och tog med sig bollen upp på offensiv planhalva innan han spelade över till Mattias Pavic. Drott fortsatte sedan sin löpning in i offensivt straffområde och var någon decimeter från att nå Pavic fina boll in bakom backlinjen.

Minuten senare kunde Öster ha fått en staff när Öster drog upp ett snabbt anfall där Rochester DSörensen spelade ut till Keene, vars boll in förbi backlinjen var snäppet för lös och fastnade på en försvarare. Denne tog dock tid på sig med bollen och Calle Johansson stressade honom och var på väg att hinna sno bollen när han såg ut att få en smäll över vaden och föll.

ANDRA HALVLEK

Efter paus såg skåningarna betydligt piggare ut, samtidigt som Öster mer började försvara sin ledning. Inbytte Camara Jönsson blev en ständig uppspelspunkt och Håkansson kom mer till sin rätt i en mer central roll. Fem-sex minuter in i halvleken såg detta ut at ge stor effekt. Först kom en lyftning på Håkansson som slunkit genom backlinjen men inte fick kontroll på lyftningen inåt utan skickade den rakt på Damir Mehic.

Minuten senare lyckades Håkansson bättre när han fick vandra lite väl enkelt in mot Östers straffområde innan han skickade ett stenhårt skott i vänstra stolpen. När man som Östersupoorter började svettas rejält på grund av skåningarnas tempoökning tappade de lyckligtvis igen.

Istället var det Öster som stod för nästa chans i 57e minuten när Oliver Silverholt efter en bra boll från Calle Johansson tog sig runt och slog en bra boll bakåt mot Keene på straffområdeslinjen, men bollen studsade elakt och engelsmannen fick inte träff. Minuterna senare piskade lagkapten Stefan Karlsson iväg ett rappt skott från 20 meter som målvakten inte kunde hålla, men TFF-försvaret kunde rensa.

Nu hade Öster jämnat ut spelet igen och i 63e minuten var det nära när Pavic smekte en frispark mot bortre stolpen där Filip Örnblom var mycket nära att nå den.

Sex minuter senare var Öster väldigt nära att utöka sin ledning när Rochester Sörensen slog en bra löpboll för Calle Johansson, som rullade avslutet decimetern utanför vänstra stolpen.

Trelleborg repade sig dock, och med knappa kvarten kvar hade man sin bästa kvitteringsmöjlighet. Herman Hallberg skickade en frispark från dryga 25 meter mot vänstra krysset, och målmand Mehic fick sträcka ut ordentligt för att tippa bollen ut till hörna.

I 83e minuten fick Mehic glänsa igen när Safiu slet sig fri och avslutade hårt ur liten vinkel, men Österkeepern stängde till bra vid sin högra stolpe. Därefter spelade Öster mest av matchen och lagen vaskade fram varsin halvchans. Camara Jönsson nickade fram Safiu i andra stopptidsminuten men Örnblom visade rutin när han höll undan Ghananen utan att riskera något. Minuten senare var Simon Alexandersson på väg in i hemmalagets straffområde men en glidtackling av Fredde Bild-klass från högeryttern(!) Söderqvist avvärjde matchens sista chans.

Mycket nöjda Österspelare kunde sedan avrunda kvällen med en kullerbytta mot de tillresta supportrar som följt matchen utifrån Östervångsvägen, en dryg planbredd bakom östra kortsidan.