Tipselit: Östers IF-Mjällby AIF 3-3

Precis som för A-laget så inleds tipselits säsong med Svenska Cupen. Öster har Mjällby, Ängelholm och Kalmar i sin grupp och i lördags så inledde man gruppspelet med att möta Mjällby på hemmaplan. Matchen slutade 3-3 efter att Öster legat under med 1-3. Målskyttar för Öster: Jonatan Rehnström, Pontus Gitselov och Lukas Qvist.

Laguppställning
Ivan Gibanica
Albin Johansson – Jesper Andersson – Hampus Wulff – Henrik Widén
Jonatan Rehnström – Otto Eriksson – Bo Svensson – Simon Wennerhag
Pontus Gitselov – Valentino Srpcanski

Första halvlek
Öster hade problem i början av matchen med Mjällbys aggressiva press och fysiska spel. Man lyckades inte alls få till något ordnat spel. Man hamnade alltför ofta i tidsnöd samtidigt som 50/50 duellerna vanns av Mjällby. Detta resulterade i att Mjällby kunde ta ledningen efter 10 minuters spel.

Även efter målet fortsätter Mjällby att vara det bättre laget. Efter 20 minuters spel så ändrade Öster om i sin spelplan och man började spela ett mycket rakare djupledsspel. Detta förändrade matchbilden till Östers fördel och det var även detta som låg bakom 1-1 målet som kom 10 minuter senare. Man vann bollen på egen planhalva och spelade fram den till Pontus Gitselov som vände bort sin bevakning. Han slog i sin tur en djupledsboll till Valentino Srpcanski som passade fram Jonatan Rehnström i höjd med straffområdslinjen. Rehnström placerade in bollen i mål som en perfekt avslutning på det vackra förarbetet.

Öster spelade bra även efter reduceringen och vaskade fram ett par halvchanser. Istället skulle Mjällby få sista ordet i slutet av den första halvleken. I den 45:e matchminuten så hade Öster en hörna men Mjällby vände spelet snabbt. Situationen såg ut att rinna ut i sanden när Mjällbyspelaren var på väg över Östers kortlinje. Men just då drogs han i tröjan och domaren blåste straff. Straffen gick i mål och Öster fick gå till halvtidsvila med underläge 1-2.

Andra halvlek
Den andra halvleken började inte heller bra för Öster som släppte in 1-3 på en hörna efter 5 minuters spel. Efter målet var det en kort period av hängande huvuden innan man knöt näven och lyfte upp spelet igen. Man fortsatte på den inslagna vägen från första halvleken med ett rakt djupledsspel. Detta skulle resultera i både reducerings mål och kvitterings mål. 2-3 gjordes av Pontus Gitselov snyggt framspelad i djupled av Bo Svensson. Gitselov rundade sedan målvakten och satte bollen i mål ur en snäv vinkel.

Det samarbetet var nära att resultera i ytterligare ett mål. Ett mål som kunde ha varit i stort sett identiskt till det som vi just beskrev. Ända skillnaden var att Mjällbys målvakt fick ut sin hand i sista stund när Gitselov var på väg att runda honom för andra gången.

Istället fick Lukas Qvist iklä sig rollen som kvitterings man. Simon Wennerhag slog ett inlägg från sin vänsterkant, ett inlägg som Qvist skulle ha skjutit in i ett öppet mål. Men istället sköt han på en täckande Mjällby försvarare. Det uppstod kalabalik på returen som efter mycket om och men hamnade hos Emil Jönsson. Jönsson spelade då återigen fram Lukas som denna gången inte gjorde samma misstag när han istället tryckte upp bollen i nättaket.

Matchen slutade 3-3. Men eftersom det kan uppstå en situation i gruppspelet där Mjällby och Öster hamnar på samma poäng och med samma målskillnad. Har man då ett 3-3 resultat emellan lagen så kan de inte särskiljas. Därför avslutades det hela med en straffläggning som Öster gick segrande ur om nu den situationen skulle uppstå.

Matchens tre stjärnor
3, Pontus Gitselov – Som var ett ständigt hot mot Mjällbys backlinje med sin kreativitet och arbetsinsats han bidrog med.
2, Jesper Andersson – Som gjorde en riktigt fin match. Placeringssäker, bollvinnande och trygg i sitt mittbacksspel.
1, Simon Wennerhag – Får sin stjärna för den fina andra halvleken han gjorde. Han blev bättre och bättre ju längre matchen led.

Christian Stridhs kommentarer efter matchen:
–Vi behöver jobba lite på vårt försvarsspel då jag tycker att vi släpper till lite för enkla mål. Samtidigt är jag nöjd med hur vi anpassar oss till matchen. Hur vi ändrar på matchbilden genom att börja spela ett mycket rakare spel. Jag tycker även att spelarnas attityd och moral var riktigt bra. Vi reser oss efter att vi släpp in två riktigt psykologiskt tunga mål. Vi gav inte upp utan vi fortsatte att kämpa vilket gjorde att vi kunde vända matchen. Det tror jag är viktigt att ha med sig till framtida matcher.