Toppinsats gav (bara) delad poäng

Öster gjorde troligen årets bästa insats mot starka GIF Sundsvall, och skapade avsevärt fler riktigt farliga lägen än motståndarna. En olycklig situation tio minuter före full tid kostade dock två poäng när norrlänningarna visade sin effektivitet.

Alexandersson

45' Rochester Sörensen (Karlsson)
65' Henningsson (Alexandersson)
77' Drott  (Johansson)
84' Nordström (Petrovic), Adolfsson (Ahmed)

Rött kort: 80' Henningsson

Mer statistik på förbundets matchsida. Referat kommer under kvällen.

Denis Velic om matchen:

"Det är synd att det blir som det blir i slutet.

Vi vet ju om att Sundsvall är ett bra fotbollslag och de kommer att ha mycket boll och det accepterade vi i den här matchen.

Vi får till en matchbild som passar oss ganska bra där vi får jättemycket omställningslägen, vinner massor av bollar centralt och stör dem så vi får många lägen att kontra på dem.

Vi tar ledningen tidigt och jag tycker vi har en bra matchbild i första halvlek, de slår några inlägg på Pontus Engblom men de skapar inte jättemycket.

Vi har en ny variant på frispark i slutet av första halvlek där vi blir totalt fria.

Andra halvlek blir lik första men de har mer boll och vi ligger lågt och försvarar oss. Vi får omställningslägen på Petar och några till, har ett skott i insidan av stolpen som rullar bakom ryggen på deras målvakt.

När du möter ett Sundsvall som är så skickliga så måste du få in 2-0 för att döda matchen. Så länge det står 1-0 finns alltid chansen att såna här saker kan ske. Jag uppfattar inte situationen fullt ut men tycker att vi ska ha hands tidigare uppe i banan och han erkänner att det tar på handen men tycker inte det är straffbart och sedan får de bollen.

Att få frilägesutvisning och han sätter den i situationen efter - även om det är bra gjort - det är klart att det är lite surt.

Sedan spelar vi av matchen och de skapar inte jättemycket men så är det. Vi hade behövt utnyttja våra lägen vi hade både i första och andra för att få in tvåan och kunna ro hem den här matchen.

Totalt sett helt okej. Vi mötte ett lag som ska vara uppe i toppen, som många förväntar sig ska göra en snabb återkomst till Allsvenskan och vi tar en poäng och kommer starkt tillbaka efter förlusten mot Jönköping Södra senast.

Vi kommer att kolla på matchen snabbt ikväll men sedan har vi två tuffa bortamatcher att förbereda. Vi åker upp till Örebro och bor där mellan matcherna och tränar där två pass och sedan åker vi på lördag till Eskilstuna. Annars hade vi varit hemma torsdag morgon och åkt igen fredag, det hade inte varit någon poäng med det."

Öster inledde starkt i solskenet på Visma Arena och mindre än minuten hade passerat när man skapade sin första riktigt bra målchans. Stefan Karlsson rullade in bollen från höger, Calle Johansson drog på sig två försvarare och släppte bollen mellan benen in till Simon Alexandersson som tog med sig bollen in i straffområdet men dessvärre skickade avslutet ganska rakt på målvakten.

I femte minuten jobbade Petar Petrovic fram en vänsterhörna som mynnade ut i en variant med en lång boll där Oliver Silverholt mötte och skickade tillbaka in i mitten. Där får vi anta att det inövade slutade när Fredrik Lundgren passade bakåt ut till Calle Johansson som trots mycket folk i vägen förpassade bollen förbi alla i nät.

Gästerna ville dock inte vara sämre och bara minuten senare kunde det blivit farligt när ett högerinlägg nådde en väl fri Dahlström men denne försökte nicka ner bollen till målkung Engblom istället för att ta eget avslut vilket bara resulterade i inspark för Damir Mehic.

Tio minuter in i matchen stod gästerna för ett riktigt fint anfall på vänsterkanten när Olsson hann ikapp en boll vid kortlinjen och lyckades få in en bra boll mot Engblom vars nick gick en bit över ribban.

Fyra minuter senare bjöds vi på ett riktigt drömmål när Mattias Pavic frispelade Alexandersson som dunkade in 2-0 via ribban, men målet vinkades bort efter vad som måste varit en mycket snäv offside.

Efter en intensiv start falnade spelet något och det dröjde tjugo minuter innan nästa riktiga chans kom i 34e minuten när Blomberg prickade en bra boll in över Östers backlinje på Engblom som i bra läge inte alls fick kontroll på sin nick som stack i en hög båge över ribban.

De sista tio minuterna innan paus återtog Öster initiativet och vaskade fram en rad chanser. Först en bra boll från Pavic in på Johansson i mitten i 38e, där Calle valde att ta emot bollen och vända istället för att klippa till direkt och en försvarare kunde styra avslutet till målvakten. Tre minuter senare lyfte Oliver Silverholt en hörna över alla försvarare mot bortre där Alexandersson fanns men inte lyckades nå bollen.

Slutligen i 44e minuten fick vi en fin frisparksvariant där en kort slagen frispark passades vidare fram på Pavic som bågade sig in i straffområdet och (även om både kommentator och tränare såg det som ett skott) skickade en stenhård låg boll in i mitten där både Månz Berg och Alexandersson fanns men var varsin tåspets från att nå den.

Även efter paus kunde det börjat bra för de rödblå när Ammar Ahmed i 50e minuten vann boll fint och spelade fram Petrovic som gjorde det mesta rätt men fick inlägget (där det fanns tre Österspelare inne runt straffpunkten) lite för högt.

Fem minuter senare låg Petrovic bakom en ny bra chans när han tog sig fram och avlossade ett hårt skott som täcktes och hamnade hos inbytte Marc Rochester Sörensen, som fick på ett lurigt studsande avslut vilket passerade målvakten men studsade i stolpens insida och tillbaka ut i plan.

Efter en lugnare period där ett bra avslut ur dålig vinkel av Petar i 65e var det mest notabla tog gästerna över matchen mer med en dryg kvart kvar. I 73 minuten kunde nyss inbytte jättelöftet Albin Palmlöv kliva in mot straffområdet lite för enkelt och stressa Mehic att släppa till hörna med sitt tunga avslut. Hörnan studsade runt alldeles för mycket i straffområdet för att det skulle kännas bekvämt men till slut kunde Öster rensa.

I 76e minuten stod Rochester Sörensen för en fin framspelning av inhoppade Alexander Henningsson men Sandsbrosonen fick inte alls till avslutet som målvakten enkelt kunde skopa upp.

Efter en bra nickchans av Engblom i 78e kom så den matchavgörande situationen  med tio minuter kvar av ordinarie tid. I ett läge vid mittplan vann en Sundsvallsspelare bollen med armen och när Österspelarna vill ha en handsavblåsning slår Sundsvall istället en bra boll fram på Engblom, som stöter ihop med Henningsson och går omkull, varpå domaren halar fram det röda kortet och tar en målchansutvisning på Österspelaren.

Frisparken placeras nästan fem meter framför där kollisionen faktiskt ägde rum, och knorras givetvis in vackert vid närmsta stolpen av Blomberg.

Det mest notabla efter kvitteringsmålet är ett hyfsat läge i 85e minuten där Drott med lite tur kunde fått in bollen på Pavic, samt att uppflyttade U19-spelaren Mattis Adolfsson fick 6(+3) minuters speltid i sitt första truppframträdande.