Tre briljanta minuter sänkte Brage

Öster var det bättre laget under första halvlek i Borlänge, men det som gav utdelning var ett par lysande individuella insatser på några minuter halvtimmen in i matchen. Först bjöds via på en underbar direktskarv av Nicogol där Keene följde upp med en perfekt avslutning. Minuterna senare en vacker vidarebröstning av Keene till Örnblom som kallt satte 0-2.

Keene - Mortensen

68' Pavic (Petrovic)
77' Alexandersson (Keene)
84' Lundgren (Nordström), Silka (Rochester Sörensen)

Mer statistik på förbundets matchsida.

Denis Velic om matchen (via Dplay):

"Man får ju en annan bild när man står nere vid sidlinjen, det går så mycket fortare, men jag tror säkert det var en ganska rolig match att titta på, men kanske inte som tränare. Det svänger ganska mycket och var ganska mycket klara målchanser åt båda håll.

(Om hur nervös han var på slutet) Maktlösheten att inte kunna gå in själv och göra nånting, och man har gjort alla byten... jag ska inte säga att man är jättenervös men när klockan börjar ticka mot 90 är det klart man vill reda ut det.
 Vår första halvlek är det som lägger grunden till det här seger helt enkelt. Jag tycker vi gör en bra första halvlek och får en matchbild vi vill ha. Brage är bolltrygga och vill ha mycket boll, vi ville gärna vara tighta och kompakta och kontra på dem men jag tycker vi har ganska många bra anfall också.

I andra pratar vi om att inte bli för låga men det är psykologin. Jag ska inte säga rädsla men det finns undermedvetet att man tar två steg bakåt och tror att man ska kunna täcka. Oftast lönar det sig inte och nu släpper vi till ett mål här i slutet men med uppoffrande spel och ett bra målvaktsspel så.

Det är klart jag hade önskat att vi kunde haft lite fler passningar inom laget och fått dem att springa mer. Vi gör det ett par gånger och då märker man att då finns det plats, men vi blir lite stressade i vår backlinje när de kommer med tre man och väljer att sätta en längre boll och då är det ju 50/50.

Den stora ändringen vi har gjort är att vi spelar med två forwards vilket gör att vi blir mycket mer konkreta i vårt anfallsspel och har varit mer produktiva. Vi har gjort mycket mer mål, i inledningen var vi ett av de mest målsnåla lagen åt båda håll och det var så vi tog våra poäng. Med Nicolas intåg i laget förändrade vi lite och har blivit mer spetsiga därframme, vilket gjort att vi fått bättre självförtroende över hela banan.

(Om Keene och Mortensens samarbete): Det får man väl säga att de gillar varandra både på varandra både på och utanför plan, det är mycket hyss och grejer som händer runt de där två. De har hittat en fin kemi, men sen har vi Simon också som ett starkt alternativ så vi har tre fina forwards som slåss om det.

(Om tabelläget) Vi har en viktig cupmatch mot Landskrona på onsdag och Dalkurd hemma på söndag, det är det jag fokuserar på just nu. Vi har sagt att vi ska säkra kontraktet och där nånstans är vi nu - det är klart det kommer bli en rolig höst. Vi har inte haft de ambitionerna från början över huvud taget, vi klarade oss kvar på kval och de ambitionerna har inte funnits. Men det är klart vi är tävlingskillar så varje fight som är kvar kommer vi slåss om det och försöka ta tre poäng.

Det blir en rolig höst jämfört med förra året, vi behöver inte kolla neråt med kniven mot strupen varje dag när vi går till jobbet, nu kan vi fokusera mot andra sidan och vara lite besvärliga för topplagen, helt enkelt."

Öster visste vad man skulle akta sig för i bortareturen mot Brage, men höll ändå på att råka illa ut tidigt. Bara två minuter in i matchen fick hemmakapten Sellin bollen efter bolltapp av Östers mittfält och stack en perfekt boll genom Östers backlinje för Mzwakali att springa på och sydafrikanen sprang sig fri, men en mycket vältajmad utrusning av Damir Mehic tvingae honom helt ur vinkel och det följande inlägget stack över allt och alla.

Minuten senare jobbade även Öster fram sin första chans när Petar Petrovic fick en bra boll över fån högerkanten och försökte nå in med en låg boll mot första stolpen där både James Keene och Nicolas Mortensen fanns men försvaret kunde rensa undan inlägget.

I trettonde minuten visade Petrovic varför han är ett konstant hot när han på en bra framspelning från Mortensen bröt in i banan och skickade ett lurigt avslut mot högra burgaveln som målvakten endast med problem kunde styra ut till hörna.

Fem minuter senare hade Öster också en boll i nät efter en av många traditionella men välslagna hörnor för dagen av Oliver Silverholt. Denna hittade precis pannan på Calle Johansson som nickstyrde bollen in i bortre burgaveln, men fick se sitt firande avvinkat för en marginell touch av en rödblå på en irrelevant försvarare sekunden innan målet.

Efter mycket Öster var det hemmalaget som i 26e minuten jobbade fram en riktigt bra chans när Pllana tog sig genom och hade två medspelare med sig inne i straffområdet men valde att ta ett ganska bra avslut lågt mot första stolpen där Mehic dock hade full koll och sög åt sig bollen.

När klockan stod och balanserade på halvtimmesstrecket bjöds vi så på en portion fotbollsgodis. Marc Rochester Sörensen hittade en bra boll fram till Nicolas Mortensen, vars direktskarv i en båge över hemmaförsvraret förtjänar ett eget framgångsrikt TikTok-konto. Keene ville förstås inte vara sämre och  avslutade en perfekt löpning med en lite kantig vänster som ändå tog en fin båge över målvakten in i nät.

Om Öster haft övertaget innan tog man nu över totalt och bara halvannan minut senare kunde de rödblå utökat när Mortensen klackade fram Petrovic vars avslut styrdes över.

Den resulterande hörnan såg ut att rinna ut i intet men bollen hamnade så småningom hos Petrovic som skickade ett av sina fina låga inlägg in framför mål, där Keene iskallt bröstade bollen vidare till en helt fri Filip Örnblom på bortre som iskallt skickade bollen på volley till vänster om målvakten in i mål.

Öster hann med en bra chans i 36e minuten när man kom i en kontring med tre anfallare, men Petrovics passning dröjde lite för länge och målvakten hann ut och kunde sno den innan den nådde Calle Johansson.

Mot slutet av halvleken hämtade sig Brage och stod i sista minuterna för två riktigt bra reduceringschanser. Först tog sig Sellin i 44e in från höger och slog en stenhård låg boll förbi Mehic in framför mål, där Örnblom stod rätt och kunde rensa. Minuten senare lyfte samme kapten ett bra inlägg från högerkanten mot bortre stolpen där Makasi slängde sig uppoffrande men Mehic kunde täcka ut till hörna.

Brage kom ut som ett helt nytt lag efter paus och tryckte på direkt. Redan innan minuten hade passerat fick Rochester nästan benet avsparkat efter att ha rensat och islänningen Antonsson fortsatte sin satsning med full och träffade dansken över knät.

I 48e minuten var Öster på väg upp i en bra omställning med tre man, men stoppades distinkt när Hindrikes tog ett väldigt medvetet gult kort och klippte Petrovic strax efter halvplan.

Sedan handlade det i ärlighetens namn mest om Brage. Öster backade oroligt hem och hemmalaget fick ha boll betydligt högre upp i plan än de tilläts i första. I 57e minuten hade Öster marginalerna på sin sida när Karlberg sprang sig genom och klackade bollen mot Sellin men fick en tveksam offsideavvinkning mot sig.

Sju minuter senare hängde reduceringen i luften när ett inlägg från vänster skarvades och ställde Berg som sparkade ett stort hål i luften vilket lämnade Selin fri men en ny jätteräddning av Mehic höll nollan intakt.

Istället såg det runt 70e matchminuten ut som Öster skulle utöka sin ledning. Först nickade inbytte Mattias Pavic fram Mortensen till ett jätteläge där dansken med dålig balans avslutade på målvakten, och hemmalaget till slut kunde rensa ut till hörna. Denna prickades av Silverholt in på Örnblom, som var nära att bli tvåmålsskytt men fick se sin nick styras undan på mållinjen av en försvarare.

Med dryga tio minuter kvar hettade matchen till ordentligt. Först gick Brages Makasi in vansinnigt hårt i en satsning mot Pavic - sträckt ben, sulan framåt, lyfter benet för att klippa motståndaren, välj själv rött skäl - men kommer undan helt undan bestraffning för att Matte kommer ur offsideposition.

Som lök på Dalävslaxen kom sedan reduceringen redan i nästa anfall när ett inlägg från hemmalagets högerkant styrde på ett Österben i perfekt båge för sommarförvärvet Douglas Karlberg (från Thomas Askebrands Västerås) att nickstyra in i bortre burgaveln.

Knappa minuten senare kunde den rödblå repliken kommit när en Silverholt-hörna damp ner mitt framför mål och styrdes mot öppen bur där bollen än en gång rensades på mållinjen.

Brage skapade en bra chans till i 83e minuten när Hellberg var på väg genom men kände Silverholts axel i ryggen och valde att gå omkull, och sedan skapade hemmalaget inte mycket mer. Öster i sin tur spelade på säkerhet och valde i två lägen att hålla i bollen ute på kanten istället för att chansa och när man i 91a minuten valde att ta avslut stack det rakt i famnen på Bragemålvakten.

Lite skakigt men en ny trea in på kontot, nu startar vi en ny poängsvit?