Tre tuffa minuter sänkte Öster

Spel- och chansövertag i 60 minuter hjälpte inte mycket när Västerås var ruggigt effektiva och satte två bollar på tre minuter. Mot slutet var Östers jakt ändå nära att ge utdelning och vi fick se ett vackert reduceringsmål av Adam Bergmark Wiberg, och i matchens sista spark träffade Isak Magnusson stolpens insida men vi tvingades räkna in en ny förlust.

Kozica, Bonnah, Magnusson, Ljung, Bladh Pijaca, Basic, Varmanen

67' Bonnah (Rodic), Ljung (Söderberg)
76' Magnusson (Starke Hedlund)
84' Kozica (Hauksson), Varmanen (Herdonsson)

Mer statistik på förbundets matchsida.

FÖRSTA HALVLEK
Tränare Srdjan Tufegdzic sa till TV före toppmötet mot Västerås att det var viktigt att gå tillbaka till grunderna och det fick vi se en hel del av mot Västerås. Även om Öster inte skapade jättemycket inledningsvis ska vi komma ihåg att man mötte ett lag som inte hade släppt in ett mål hemma på Hitachi Energy Arena i år och bara tre totalt.

I sjätte minuten kunde det första insläppta mycket väl ha kommit, när Vladimir Rodic knoppade in en vänsterhörna som nickrensades ut, men Runar Sigurgeirsson fick bra träff från distans och skottet dessutom såg ut att styras, men VSK-målvakten Fagerström var riktigt alert och kunde hålla bollen.

Så småningom lyfte VSK upp sitt spel men öppnade sig samtidigt bakåt, och i 18e minuten kunde detta gett utdelning. Månz Berg lyfte en lång boll upp på högerkanten, där Jesper Westermark snyggt vände bort Nsabiyumva som tvingades riva ner en Jeppe som annars hade haft raka spåret in på mål. Nsabiyumva, som i ärlighetens namn nog redan borde hafr ett gult efter en tuff satsning mot just Westermark och en helt onödig eftersläng mot ABW, fick därmed matchens första gula kort.

Den resulterande frisparken, i höjd med straffpunkten men knappa metern utanför straffområdet åt höger, utnyttjades tyvärr inte alls. Tanken med en rullande boll bakåt på lagets bästa fot Bergmark Wiberg var i sig sund , men utförandet lyckades inte alls.

I 22a minuten skapade hemmalaget så sin första rimliga chans och det kunde blivit riktigt farligt. gefvert tog sig fram och rullade in bollen mot Västerås bjässe Abdihakim - som många av oss nog upptäckte ifjol när vi scoutade Sandviken efter ryktena om Naeem Mohammed - som sökte sig mot första stolpen men John Stenberg läste spelet rätt och kunde styra ut bollen över kortlinjen innan det blev riktigt farligt.

Fyra minuter senare skickade Adam Herdonsson in ett bra inlägg efter ett snabbt inkast av Rodic, och Westermark nådde högsr i kamp med hemmalagets två rejäla mittbackar, men kunde inte hålla nickavslutet på mål.

I 33e minuten tog sig Rodic genom fint, och skickade iväg en boll som definitivt hade ställt VSK-målvakten, men dessvärre också gick metern utanför vänstra stolpen.

Rodic låg sedan i 39e minuten bakom matchen bästa läge, när han vred sig fri på mittplan och rullade fram bollen för en helt fri Westermark som tyvärr sökte ett lågt avslut mot en målvakt som redan var på väg ner istället för att lyfta, och Fagerström hann precis dit med vänsternäven och kunde stoppa bollen.

Sedan blev det slarvigt från båda håll. Öster slog ett uppspel rakt i famnen på Burke, som tog sig inåt och hade Abdihakim med sig men avslutade nånstans i närheten av Friskis & Svettis på andra sidan parkeringen. Öster var ändå inte nöjda på bjudfronten och direkt på insparken rullade man bollen på gamle Österbekantingen Daniel ask, som bröt och fick bollen till Abdihakim, vars nick i famnen på Lundahl Persson bör ha varit VSK:s första avslut på mål för aftonen.

Mot slutet av halvleken var det sedan spel motett mål och Öster radade upp chanser. I 42a minuten lyfte Alex Hauksson över bollen på Rodic, som delikat petade fram den för Sigurgeirsson som såg att han hade både Jeppe och Abw framför mål men det låga hårda inspelet styrdes i burgavelns utsida.

I 44e minuten jobbade Adam Herdonsson sedan fram en chans ur intet när han blivit kvar långt upp i banan efter en omställning och såg ut att gå tufft in mot Åslund bara för att inte hamna på efterkälken men istället vann boll strax utanför offensivt straffområde i ett läge där öster kom tre mot tre. Tyvärr vågade inte talangen tro på sig själv fullt ut i det meriterade sällskapet utan passade istället för att gå på eget avslut och en förvånad Rodic lyckades inte alls med mottagningen. Westermark slet sig ändå in från höger och var en halv fotbollssko från att få med sig bollen förbi Fagerström.

På stopptid hämtade sig sedan Västerås och kom till sitt bästa avslut när Åslund rullade bollen några decimeter utanför högra stolpen.

ANDRA HALVLEK
Öster kunde fått en bra start på andra halvlek när man i 49e minuten rullade upp hemmaförsvaret från vänster. Bergmark Wiberg hittade en jättefin boll in på Söderberg som direktskarvade fram på Rodic som ahde jätteläge att endera dra på första eller spela Westermark eller Söderberg framför mål, men istället skruvade ett avslut långt utanför högra krysset.

Med halvtimmen kvar skulle Västerås sedan explodera. Man tjuvstartade med ett anfall i 59e minuten där sju grönvita var i eller precis utanför Östers straffområde, men Burke drog till själv med ett avslut som knappast skrämde Lundahl Persson.

Sedan rasade allt, snabbt. Abdihakim fick en alldeles för enkel boll in i straffområdet, och kunde utan bekymmer använda sin storlek för att hålla undan Berg innan han vände runt och rullade in 1-0 i vänstra burgaveln.

Nu var båda lagen som förbytta. VSK bollade runt fint och Öster såg stressade ut. Det dröjde inte ens tre minuter innan detta gav resultat igen, när Johansson lyfte fram bollen på Burke som förvisso tog en bra löpning in i Östers straffområde men nog borde stoppats, men kunde brösta ner bollen och placera in 2-0 fri med målvakten.

I 68e minuten kunde hemmalaget sedan även ha utökat siffrona, när Johansson fick kliva in från höger och avsluta hårt inåtskruvat i vänstra stolpen.

Om det var Öster som tog tillbaka kontrollen eller Västerås som började bli försiktiga kan vi låta vara osagt, men efter tio skakiga minuter tog de rödblå över spelet igen.

Kvarten före full tid började Öster också hota igen. I 75e minuten med ett inlägg från inbytte Daneil Ljung som Westermark mötte men inte lyckades få kraft i nickavslutet. De kommande minuterna genom dubbla hårda avslut av Bergmark Wiberg där han satte avsluten i bolltornen på respektive sida mål, det sista som välte det vänstra tornet måste strukit riktigt tätt utanför vänstra stolpen.

Två minuter före full tid fick vi sedan se ett riktigt snyggt anfall. Inhopparna Kozica, Bonnah och Varmanen samarbetade ute till höger och den sistnämnde tog sig fram, kämpade till sig bollen och vände sedan bort sin försvarare innan han prickade in bollen mot första stolpen där både Isak Magnusson och Bergmark wiberg störtade på den, och ABW med en vacker halvvolley dunkade upp reduceringen i högra krysset.

På stopptid radade sedan Öster upp ett gäng hörnor utan att komma till något riktigt avslut, men sekunderna innan visslan gick var det ändå ytterst nära att man fick med sig en poäng. Varmanen lyfte in en boll i straffområdet till Magnusson, som vände bort sin försvarare innan han avslutade hårt i vänstra stolpens insida. Bollen studsade längs mållinjen bakom målvaktens rygg men ingen rödblå kunde nå den och hemmalaget kunde rensa innan domaren blåste av.