Trea trots spänning

En fantastisk första halvlek, där tvåmålsledning var i underkant, följdes av en andra där vi blev rädda och släppte tillbaka Eskilstuna in i matchen vilket kunde kostat två poäng. Vi kunde ändå hålla undan och hakar på i toppstriden.

Stulic, Adolfsson, Kozica, Silverholt, Engqvist, Magnusson, Drott

77' Kozica (Rochester), Engqvist (Bergmark Wiberg)
83' Adolfsson (Hauksson), Magnusson (Rodic)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand eller höjdpunkter på discoveryplus .

TÚFA OM MATCHEN:

"En viktig seger idag och jag är väldigt nöjd med laget. Särskilt som vi jobbade som en enhet hela matchen.

Första halvlek var en riktigt bra insats, mycket bra offensivt och stabilt rakt genom defensivt. Vi borde dock kunnat sätta trean där och stängt matchen tidigt.

En svår andra halvlek mot ett lag som aldrig ger upp, men vi hittar rätt och får med oss alla tre poäng.

Nu börjar vi direkt fokusera mot hemmamatchen mot ett spelskickligt Örgryte som har mycket att spela för."

På Tunavallens displayer gjordes det reklam för Tuna Trafik, men Eskilstunaspelarna trodde nog det var Túfa Trafik för oj vad det blev åka av från Östers sida i inledningen. Redan i andra matchminuten drog Månz Berg upp ett anfall och spelade ut bollen på Vladimir Rodic som rullade in en fin boll bakom hemmalagets backlinje där Jesper Westermark kom dykande. Målvakten Wolters hann dock fram och kunde parera men hade otur när returen studsade ut till Berg, som fortsatt sin löpning och kunde rulla in bollen i öppet mål.

Efter några minuter av jämnare spel, där AFC lyfte in en frispark som Mathias Nilsson utan bekymmer kunde plocka ner, var vi i 8e minuten mycket nära att få se även 0-2. John Stenberg smekte upp en boll på Westermark som låg precis på gränsen till offside men sedan kunde springa sig fri, lurade bort målvakten fullständigt men kom lite ur vinkel och avslutade högt i vänstra stolpens utsida.

I 13e minuten skapade så Eskilstuna sin första riktiga chans när Manns hittade fram med bollen till Duah, som skapade sig yta inne i strafforådet och rullade in bollen framför mål men lyckligtvis stte den hårt mellan de båda orangeklädda som fanns där inne. Istället kunde Rodic slå vad som såg ut som en tokrensning men blev en boll som Westermark kunde sprungit sig fri på om han inte blivit nedbrottad av Michel.

Efter att ha tagit mer grepp om spelet igen bjöd Öster i 21a minuten på en riktig upprullning. Den slutade i att Adam Bergmark Wiberg spelade ut bollen på Rochester som rullade in en precis boll framför mål där Westermark först såg ut att vara offide men nog räddades av en lågt stående Chaouche och kunde styra in tvåan förbi Wolters.

I 27e minuten var det sedan nära igen. Mattias Pavic fick en bra boll från Stenberg och la den fint genom backlinjen där Rodic kom rusande och fick med sig bollen förbi målvakten, men tyvärr tappade den ut över kortlinjen.

Med knappa halvtimmen spelad fick vi sen nätrassel igen men den här gången var det dock offside. Pavic fick en fin boll från Rodic och tog sig förbi sin försvarare och skickade in den framför mål på en helt fri Westermark som satte det, men assisterande såg helt korrekt att "Jeppe" låg halvmetern framför bollen när Pavic slog passningen. Bara som en passus: faktum är att med den nya offsidevarianten som UEFA testar just nu i ett antal utvalda svenska pojk- och flicklagsmatcher där det räcker att en kroppsdel man får göra mål med är onside, hade målet varit godkänt då Westermarks vänstra ben är i linje med bollen när passningen går.

Eskilstuna hade sedan lite mer eget spel med bland annat ett avslut från distans av Coffey och ett inlägg från högerkanten där två hemmaspelare tog sig fram oroväckande fria men Nilsson var säkerheten själv när han plockade ner bollen.

Vi kunde istället fått se en riktig delikatess åt andra hållet bara minuten senare när Rodic tog sig in från vänster och klackade fram Rochester nära mål, men en försvarare kunde precis få fram foten och avvärja ut till hörna.

7 minuter före paus kunde Öster utökat sin ledning när Rochester lyfte in bollen framför mål där den nickskarvades vidare av en hemmaspelare till Bergmark Wiberg som avslutade stenhårt från nära håll men Wolters hann få upp händerna och blockera.

Efter paus bjöds vi på en helt annan matchbild med ett hemmalag som hade allt att vinna och ett Öster som såg lite försiktiga ut. Redan i 47e minuten utnyttjade Marouf ett felpass på Östers mittfält och gick själv, innan han stoppades av Varmanen precis utanför Östers straffområde och fick frispark med sig.

På frisparken valde AFC dock en udda variant med petning som gjorde att när skottet väl kom hade en påpasslig Rochester rusat och hunnit halvvägs fram till bollen och det fanns ingen chans att få den förbi dansken.

Bland mycket hemmaspel fick vi i 56e minuten ändå se ett bra Österanfall när Berg petade bollen på mitten fram till Kusu som slet sig förbi på högra långsidan trots tuff uppvaktning och rullade in den på Westermark, som i kamp med en försvarare inte fick till förstatocuhen och en AFCare kunde rensa.

I 57e minuten kom sedan vad som kanske var Eskilstunas bästa läge dittills och gav laget nytt självförtroende. Manns lyfte in bollen från högerkanten på Ekeroth som nickade i en båge precis utanför högra stolpen - en boll som Nilsson dock såg ut att ha full koll på.

Med knappa havtimmen kvar kom så det som kunde blivit inledningen på en vändning. Marouf fick bollen till vänster och såg ut att söka ett inlägg, men bollen styrde olyckligt på Varmanen och blev ett avslut mot vänsterkrysset där Nilsson hade fingrarna på den men inte kunde styra undan den.

Marouf var sedan nära att fullborda upphämtningen bara tre minuter senare när han tog sig in från vänster och skruvade bollen tätt tätt utanför högra stolpen - även om Mathias Nilsson var med bra och möjligen kunde nått den om den gick på mål.

Efter tio minuter av mer avvaktande spel hotade Öster rejält i 76e. Rodic stack i en omställning och höll i bollen länge innan han spelade Rochester som hittade Varmanen i bra läge, men högerbacken tog lite för lång tid på sig och hanns ikapp av två försvarare och fick inte domslutet med sig när han gick omkull.

Nio minuter före full tid var sedaan hemmalaget nära igen när inbytte Williams avslutade från distans och sånär fick perfekt båge på avslutet som dök i ribbans översida.

Williams var sedan inblandad i 87e minuten när Isak Magnusson tagit sig fram bra men stoppades av en stenhård tackling från Williams som belönades med vad som måste varit ett mycket mörkgult kort. Frisparken lyftes in framför mål av Pavic på Mattis Adolfsson som nådde fram med foten mellan två försvarare men fick styrningen över.

Nu hade Öster ändå tagit grepp om spelet igen och var de som skapade det som hände. I andra stopptidsminuten tog Magnusson en bra löpning och höll i bollen medan han drog med sig sin försvarare över tillhöger, innan han spelade ut till Kozica till vänster. kozica försökte nog sedan hitta Emil Engqvist inne på mållinjen men fick ingen höjd i bollen utan Wolters kunde skopa upp den.

Magnusson var sedan inblandad även i matchens sista chans i femte stopptidsminuten när han stal bollen på straffområdeslinjen och försökte hitta en fri Kozica men fick passningen en halvmeter för långt åt vänster och den fastnade på en försvarare.