Tredje raka segern bärgad mot Atleterna

Supportrarna spelar förstås på resultatet 9-0 varje gång Öster möter Atleterna från Götet, men ingen rödblå går nog missnöjd från denna match där hemmalaget trots en svacka hämtade sig starkt och i andra halvlek var överlägsna.

Mortensen - Keene

66' Alexandersson (Keene)
81' Pavic (Johansson), Rochester Sörensen (Persson)
90+2' Adolfsson (Drott)

Mer statistik på förbundets matchsida.

Denis Velic om matchen:

"Jag tycker vi startar matchen fint, precis som vi pratat om - visar sjävförtroende och får en bra start där vi tar ledningen.

Sedan går vi bort oss litegrann, jagar väl högt ett tag och så får de straffen. Jag tycker att första halvlek är lite rörig. Det svänger mycket fram och tillbaka, vi har inte kontrollen så som vi önskar. Vi blir för långa och de får ställa om på oss, vi har ingen bra balans.

Första halvlek är vi inte jättenöjda med och vi pratade genom det i halvtid och justerade en del saker.

I andra halvlek tycker jag vi har fullständig kontroll och får göra tre mål. Det visar på en jäkla styrka och kvalitet i den här gruppen. Vi har sagt hela tiden att vi kommer bli bättre offensivt och trott på det, och nu har vi gjort tio mål på tre matcher.

Totalt sett är vi otroligt nöjda. Vi spelade bättre en period än vad vi fick ut poängmässigt, och nu gör vi lite mål retroaktivt - även om jag gärna hade spritt ut målen över de matcherna också. Men nu har vi gått halvvägs och tagit 23 poäng. Jag måste påpeka att vi hade en period med ganska många matcher utan att vinna, och det går fort (uppåt eller neråt). Vi går in i en period med tuffa matcher nu, Sundsvall och Akropolis borta och måste vara ödmjuka och försiktiga. Fortsätta jobba hårt och bli bättre för varje omgång."

Öster inledde precis som man avslutade förra matchen, med stort bollinnehav och skapade ett par halvchanser genom snyggt spel, bland annat ett bra inlägg av Calle Johansson precis på kortlinjen som med lite tur kunde nått in på James Keene.

Därför kom det som en liten överraskning när första målet i åttonde minuten (fjärde gången i år Öster gör mål första 10, visst känns det som det varit fler?) kom på en fin svepande långboll från tio meter in på egen planhalva från Fredrik Lundgren. Anfallarna visade perfekt samarbete när Keene nickade ner bollen till en helt fri Nicolas Mortensen som fortsatte visa att han är lika bra på fötterna som på det omtalade huvudet och avslutade iskallt mellan benen på GAIS nye målvakt Mathias Karlsson (tack för Damir, förresten!).

Efter målet föll Öster in i en ovana vi sluppit se på ett tag, där man såg lite bekväma ut och de knappast himlastormande gästerna plötsligt vann nästan varje duell. Detta höll på att kosta en kvittering redan i tolfte minuten när en hörna (gästernas enda i matchen) studsade runt i Östers straffområde och Damir Mehic fick stå för en dubbelparad på avslut från nära håll.

Minuten senare fick gästerna ändå straff när nye färöingen Meinhard gjorde vad han skulle och lyfte ett inlägg ur dålig vinkel på armen på Filip Örnblom - maximal utdelning i det läget. Den korrekta straffen slog Yarsuvat halvhjärtat åt vänster där Mehic kunde rädda men på returen fanns ingen chans att stoppa måltjuven som rullade in kvitteringen i högra burgaveln.

Därefter följde en svag period där de grönsvarta tilläts ha mest boll och i stort kontrollera spelet i nästan tio minuter innan Öster tog tag i spelet igen.

Spelet böljade en hel del och de chanser vi bjöds på var inte av högsta kvalitet. I 20e minuten var Öster ändå ganska nära efter en variant på en vänsterhörna, som nickskarvades  och sedan styrdes av en försvarare tätt över. Halvtimmen in i matchen var Celik ruskigt nära ett friläge men slarvade lite i nedtagningen och Mehic kunde med en resolut utrusning vinna boll.

I 37e minuten var vi nog fler än en som trodde att Calle Johanssons hårda låga skott decimetern utanför högra stolpen hade stuckit på rätt sida, och tre minuter senare kunde vi i brist på annat njuta av en tröjdragning i världsklass efter att Jonathan Drott vunnit boll 10 meter in på offensiv planhalva och skaffat sig fri löpväg mot mål men fick se sin matchtröja töjas tre storlekar i händerna på en spydigt smajlande (ständigt dessa leenden efter osportsliga gula kort!) GAISare. Frisparken skickade Petar Petrovic hårt men i målvaktshöjd mot vänstra stolpen där Karlsson kunde styra undan.

Minuten senare ville Österspelarna ha straff efter att ett inlägg tagit på Weberg arm men där såg domaren ut att ha rätt i att armen var in mot överkroppen. Öster hann sedan med en chans till i halvleken absoluta slutsekunder, men Petrovics låga avslut stack tätt utanför högra stolpen.

Efter några avvaktande minuter i inledningen av andra glimrade Öster till i 49e minuten när Stefan Karlsson hittade in med ett perfekt inlägg på en alldeles för omarkerad Mortensen som äntligen fick trycka dit den med pannan och oj som den satt i högra burgaveln otagbart för målvakten.

Två minuter senare fick Öster en frispark efter att Keene blivit dubbelmackad ute vid sidlinjen, och vi fick se en ny variant när den slogs kort på Drott som rullade vidare in i straffområdet till Calle Johansson, vars passning vidare hittade en framstormande Petrovic (som hade stått uppställd för att slå frisparken) och endast en riktigt bra räddning av Karlsson stod mellan skåningen och ett nytt mål.

Nu spelade Öster runt bollen riktigt bra och det kändes som nya chanser hägrade runt varje hörn. I 54e minuten hittade Johansson in med en bra boll bakom backlinjen mot Keene, och när Wängberg gick in vårdslöst i satsningen föll Keene som sig bör och domaren hade inget annat val än att peka på straffpunkten.

Fram klev Petar Petrovic och skickade utan att tveka in bollen stenhårt i vänstra burgaveln.

Öster fortsatte kontrollera spelet stenhårt, men skapade inte mycket i chansväg förrän i 65e minuten då vi bjöds på väldigt fint spel på vänsterkanten ("boll som på snöre") innan Petrovic tog sig in i straffområdet och skickade in en stenhård låg boll som var ytterst nära att styra på GAISare in i mål.

Tio minuter senare fick Öster en ny frispark ute vid västra sidlinjen, efter en sällsynt vårdslös tackling mot Calle Johansson. Denna gång lyfte Petrovic ett mer klassiskt inlägg perfekt på Fredrik Lundgren som tryckte till med pannan och satte sitt andra mål för året.

Bara minuten senare borde Öster nog spikat igen matchen än mer efter att Petrovic tagit sig in och avlossat ett skott som målvakten inte kunde hålla, men på returen skickade Calle Johansson bollen högt över.

Efter att Öster kontrollerat resten av matchen utan att skapa några jättelägen kunde gästerna reducerat i tredje stopptidsminuten när Wängberg kunde revanscherat sig med ett hårt avslut från målområdeslinjen men Mehic täckte första stolpen bra och vi kunde spela av resterande minuter i lugn och ro.