Trollhättan släckte cupdrömmen

Det blir en vår utan cupspel för Öster, sedan Trollhättan gjort matchen enda mål tidigt på Edsborgs IP och sedan kunde hålla undan genom välstrukturerat spel mot ett länge blekt Öster.

Stulic, Pavic, Berg, Bonnah, Engqvist, Rodic, Gustafson

62' Pavic (Magnusson), Bonnah (Kusu), Rodic (Zahirovic)
76' Engqvist (Varmanen),  Gustafson (Drott)
Mer statistik på förbundets matchsida.

Öster kunde fått en smakstart på cupmötet mot Trollhättan (där de båda gamla Österspelarna Isaac Shaze och Enoch Adu för dagen inledde på bänken) när Alen Zahirovic i andra minuten jobbade fram en hörna och själv slog den lågt mot första stolpen. Där mötte Jonathan Drott och styrde mot högra stolproten, ett riktigt bra avslut men FCT-målvakten Becker hann ner med vänsterfoten och kunde parera.

Därefter var det hemmalaget som tog greppet om matchen. I femte minuten lyfte Liimatainen ett bra inlägg mot Ali som dessbättre inte fick träff med pannan och skickade nicken en bra bit till vänster om mål. Tre minuter senare kunde Liimatainen gå själv efter slarvigt spel på Östers mittfält men Mattis Adolfsson visade att mittbackar kan vara snabba och hann fram med benet och bröt ut till ett inkast.

I 12e minuten var sedan hemmalaget mycket nära att ta ledningen efter en lång boll upp på Liimatainen som hittade in till en bra placerad Johan Andersson (den före detta Siriusspelaren, inte den tidigare Östertalangen som nu huserar i Tvååker) som fick iväg ett bra avslut men Mathias Nilsson kunde avstyra och försvaret efter visst tumult rensa.

Bara minuten senare gick ett misslyckat uppspel rakt i famnen på en hemmamittfältare som snabbt spelade Andersson, som fick alldeles för mycket yta och kunde placera in ledningsmålet i bortre burgaveln under Nilsson.

Detta var förstås drömläge för Trollhättan, som släppt in minst mål i Söderettan där man kamperar på en femteplats tre poäng från kvalplats uppåt. I ärlighetens namn provades man ändå inte allt för hårt de kommande tjugo minuterna heller men i 32a minuten såg det lovande ut när Öster vann boll på mittplan och ställde om snabbt. Adam Bergmark Wiberg la ut bollen till vänster i en bra yta för Isak Magnusson men yttern valde att vända inåt i plan och fick se sitt avslut täckt av en försvarare.

I 37e fick Drott frispark med sig i det där läget vi de senaste åren varit så bra från - 35-40 meter ut mot någon kant, i detta fall den högra - och såg ut att köra en injobbad variant. Marc Rochester lyfte frisparken mot bortre där Adolfsson hade sprungit i en båge för att hitta en yta, men tyvärr såg en hemmaspelare tanken och tryckte snyggt undan Mattis tillräckligt för att han inte skulle få rätt träff och nicken gick halvmetern utanför vänstra stolpen.

Två minuter före paus klacklobbade sig Drott snyggt förbi sin försvarare innan han rullade en låg boll in framför mål där det fanns (lite för?) gott om Österspelare men ingen som vågade ta avslut och bollen fastnade till slut på en svartröd.

Nu såg Öster ändå ut att ha fått upp farten och skapade två bra chanser till före paus. Först lyfte Kusu en riktigt bra boll över backlinjen som Varmanen hann först på, men missade lite i avslutsögonblicket och bollen rullade nesligt längs med mål/kortlinjen. Minuten senare klippte Varmanen till från distans, ett skott som studsade lurigt men gick en bit till vänster om mål.

Öster fortsatte efter paus att bygga på det momentum man skapat före, och redan i 47e minuten hann Jesper Westermark ikapp en lång boll nere på kortlinjen och lyfte in mot mitten där Bergmark Wiberg och Rochester fanns, men fick lite för mycket kraft i bollen i sin hårda jakt och fick den förbi medspelarna.

Öster pressade sedan men hade svårt mot ett kompakt försvar, men i 54e minuten var det nära kvittering när Varmanen piskade in ett lågt inlägg från sin högerkant i perfekt höjd, men Westermark var några decimeter från att nå fram med pannan precis framför mål.

Efter stor Österpress kunde hemmalaget ändå utökat sin ledning i 63e minuten när man ställde om och en låg diagonalboll från högerkanten nådde Ali i jätteläge framför mål, men han styrde avslutet långt över.

Våra problem att ta oss genom låga försvar syntes under resten av matchen. Vi styrde spelet men nådde inte in till sistalägen ofta. Ett avslut från distans av Mattis 20 minuter före full tid såg nog farligare ut än det var, men 6 minuter senare var det nära.

Inbytte Ahmed Bonnah smekte fram en perfekt boll genom backlinjen och Vladimir Rodic tog rätt löpning, rullade bollen förbi målvakten men precis utanför vänstra stolpen.

Tio minuter före full tid var vi många som trodde det äntligen var kvitterat, när inbytte juniorlagsmålkungen André Gustafson petat fram bollen till Pavic som dunkade in den via ribban. Domaren vinkade dock av målet för - en helt korrekt, när man ser reprisen - offside på Gustafson när nickskarven från Bergmark Wiberg gick.

Öster jagade nu och hade bytt uppställning till 3-5-2, vilket gjorde oss mer sårbara bakåt. De omställningar som kom, framför allt genom inbytte Adu, hanterades dock tryggt av trebackslinjen. Framåt fick vi se en nick tätt över på en hörna i 83e men det dröjde till nära full tid innan det blev riktigt farligt.

I 90e minuten lyfte Emil Engqvist in en bra boll som såg ut att gå mot Adolfsson men bakom fanns Westermark som fick riktigt bra träff med pannan men Becker kunde precis styra den hårda nicken utanför stolpen till hörna.

I tredje stopptidsminuten stack Bergmark Wiberg på högerkanten och skickade ett rappt inlägg mot Gustafson framför mål, men Coutinho (jo, FCT hade både Becker och Coutinho i startelvan) kunde precis nicka undan och därmed också ge Adu en omställningschans, som tvingade gamle lagkamraten Pavic att ta ett strategiskt gult när han stoppade Adu med en rejäl tröjryckning.

Trots desperat jakt och ett läge fem minuter in på stopptiden där Österspelarna ville ha straff efter att ett avslut av Bonnah styrt misstänkt på en försvarare (omöjligt att se ens på repris men såg ut att vara tätt intill kroppen) fick Superettanlaget se sig besegrade efter att Becker boxat den förvisso välslagna hörnan över ribban och domaren blåst av.