Tuff avslutning mot rivalerna

Öster mot Halmstad har med åren blivit ett riktigt rivalmöte, men idag var det de blåsvarta som skulle dra det längsta strået. HBK hade det mesta i inledningen och tog också ledningen på straff halvvägs in i första, men därefter vände hemmalaget matchen. Westermark kvitterade på en magnifik framspelning tio minuter före paus och bara minuten senare borde nog 2-1 kommit när Rodic satte bollen klockrent i stolpen. Tjugo händelsefattiga minuter in i andra kunde gästerna sedan återta ledningen och efter det fick Öster inte spelet att stämma och HBK utnyttjade rutinerat varje misstag och drog ifrån. Tränare Srdjan Tufegdzic känner att laget stundtals uppträder för naivt.
- Jag mår inte bra efter det här. Vi släpper inte normalt till så mycket och att då tappa fyra mål bakåt är inte okej. Målen vi släpper till i de två senaste matcherna är för naiva, de uppstår på situationer som du inte kan släppa till mot såna här lag - de utnyttjar varje litet misstag.

Westermark

77' Bergmark Wiberg (Kusu), Kozica (Bonnah)
85' Magnusson (Silverholt), Drott (Rochester)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"De börjar bättre, vi blir passiva och de tar också ledningen. Efter det tycker jag vi blir mer direkta, mer aggressiva och spelar en fotboll vi vill spela. Då kommer också kvitteringen och vi har chans på mer, jag tycker vi avslutar första halvlek riktigt bra.

Vi pratade i halvtid om att hålla uppe samma press och i början av andra tycker jag vi gör det, men sedan kommer deras andra mål och tog oss ur balans. Efter det målet kändes det som vi hade svårt att hitta svaren och tron på att vi kan kvittera igen.

En riktigt tung förlust, jag mår inte bra efter det här. Vi släpper inte normalt till så mycket och att då tappa fyra mål bakåt är inte okej. Målen vi släpper till i de två senaste matcherna är för naiva, de uppstår på situationer som du inte kan släppa till mot såna här lag - de utnyttjar varje litet misstag.

1-4 speglar inte matchen, men vi måste ta det till oss och se vad vi gör fel. Vi är för naiva idag och möter ett lag med mycket allsvensk rutin och de utnyttjar det bra idag.

Riktigt tråkigt att vi inte kan leva upp till det bra stöd vi får från supportrarna idag, nu måste vi resa oss och visa karaktär i de två matcherna som är kvar före uppehållet."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Öster fick ingen ordning på spelet i början av hemmamötet mot Halmstad, Redan i första minuten vände sig gästernas Villiam Dahlström retfullt enkelt förbi båda Östers mittbackar men hindrades av en bra utrusande Mathias Nilsson.

I sjätte minuten stack Öster ändå upp efter att Oliver Silverholt skickat en bra boll upp på Vladimir Rodic, som vände in i plan och skaffade sig en bra yta men valde att ta ett tämligen lättstoppat avslut istället för att söka Westermark och Hauksson som båda sökt bra positioner inne i straffområdet.

Matchens första riktigt heta målchans tillföll gästerna i nionde minuten, när de lyfte in en frispark från högerkanten som en (klart offsidespringande men osäkert om assisternade hunnit med att se det) dök på och nickstyrde metern utanför vänstra stolpen.

I 14e minuten hade Öster marginalerna på sin sida när Lundevall tog sig in i straffområdet och sprang ihop med Pavic, vilket såg ut som ett försök att skapa en straff men domaren valde att inte blåsa.

Fem minuter senare utmanad så Öster efter att Rochester Sørensen vunnit boll på mitten och spelat Jesper Westermark, som nog rimligen borde fått en frispark med sig för den rejäla armryckning han åkte på i inledningen av sin rusning, vilken även gjorde att han kom fel till bollen när han i sistaläget skulle spela ut bollen till Rochester och en försvarare hann emellan.

I 20e minuten kunde gästerna ställa om snabbt, och visade hur slipade de är när Ahlstrand sökte sig inåt, kände Bergs arm runt sin midja och föll som ett björklöv en sen höstkväll. Straffen dunkade Baffoe kallt upp i nättaket innan han kostade på sig att fira provocerand emot Österklacken och belönades med ett gult kort.

Efter målet jobbade sig Öster ändå bit för bit in i matchen, I 35e minuten såg vi ett riktigt lovande anfall som tyvärr rann ut i offside och minuten senare bjöds vi på en riktig delikatess. Månz Berg slet sig loss med bollen och serverade en perfekt genomskärare genom hallänningarnas backlinje som Westermark sprang sig fri på och avslutade med en iskall chipp över målvakten till 1-1.

Helt plötsligt var det Öster som tog allt initiativ. I 38e minuten kom ett inlägg från höger men Westermark kunde, hårt ansatt av Baffoe, inte hålla avslutet på mål. Minuten senare var samme HBK-mittback nära att stå till nytta när han nickskarvade fram Rodic, som med en snygg bröstning vred sig förbi målvakten men sedan avslutade klockrent i vänstra stolpen ut.

Bara halvminuten senare var det nära igen, när Bonnah samspelade med Pavic innan han skickade in bollen mot Westermark, men fick passningen precis bakom en annars helt fri anfallare.

ANDRA HALVLEK

Efter paus var det Öster som skapade det första riktiga läget när han i 48e minuten klippte till på halvvolley några meter utanför straffområdet och tvingade HBK-målvakten att göra en helt okej räddning.

Bonnah fortsatte utmana och tre minuter senare bröt han genom på högerkanten och lyfte in bollen mot första stolpen, men Malkolm Nilsson Säfqvist kunde plocka ner den.

Halvtimmen före full tid är frågan om Öster inte skulle haft straff efter en dråplig situation där Kusu skjöt på Bonnah och bollen studsade vidare mot Lundevall, och måste rimligtvis ha stoppats av dennes arm men domaren valde att inte agera.

Istället kom det så viktiga tredje målet fem minuter senare. Gästerna fick månadens kanske solklaraste frispark efter att Pavic hängt i byxorna på Dahlström i dryga fem meter, såg ut att misslyckas med sin idé när försvaret nickade undan men fick in den framför mål där Östers försvar agerade virrigt och Kroon kunde spela in till en helt fri Dahström som tryckte in 1-2.

Några minuter senare kunde kvitteringen sedan kommit när Hauksson trots att han halkat i bollmottagningen han upp och skickade ett stenhårt skott i bra höjd men i burgavelns utsida.

Än närmre var det kvarten före full tid när Pavic jobbade fram en av få hörnor i matchen och Rodic knoppade in den på Westermark, vars nick gick i fin båge över målvakten med tyvärr i ribban, och på Bonnahs rappa avslut på returen hann Nilsson Säfqvist mellan.

I 79e minuten visade gästerna sedan sin rutin. Efter att ha spelat runt bollen länge utan att skapa något vale man på en frispark motsatsen - en snabb frispark ställde Öster helt på hälarna och de blåsvarta låg med tre man öppna när Kroon spelade in till nyss inhoppade Boman som sänkte Östers hopp med sitt 1-3.

Även om Öster fortsatte försöka saknades den riktiga glöden, vilket syntes inte minst på slarvet i sistaordinarie minuten när Johansson bjöds på ett friläge från dryga halvplan och kunde säkra slutresultatet 1-4.

Närmast att göra något för att slipa på siffrorna var Rodic, som halvannan minut in på stopptid fångade upp en retur på eget avslut, vände bort två man och avslutade hårt mot första stolpen men fick se målvakten göra en riktigt bra räddning.