Marginalerna var inte med Öster när Superettan startade om efter EM och två tunga domslut kom att hamna i centrum för eftersnacket.

Silverholt - Berg - Stenberg
Varmanen - Drott - Rochester - Nordström
Johansson
Keene - Mortensen

5' Pavic (Nordström)
80' Brenner Toris (Varmanen), Hauksson (Drott), Engqvist (Rochester)
86' Westermark (Stenberg)

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Vi har sett Värnamo en hel del och de är ett bollskickligt och tryggt lag, som har ägt bollen stora delar av sina tidigare matcher. Vi hade en idé om att komma hit och störa dem ganska högt och får ganska bra betalt i första halvlek - jag tycker inte de får till det spel jag sett dem prestera tidigare.

Det är en ganska jämn första halvlek, mycket spel fram och tillbaka och det skapas inte många jättelägen åt något håll.

Sedan kommer ju tyvärr situationen i början på andra halvlek som sätter prägel på hela matchen. Marc är på väg fram för att ta bollen och domaren roterar och träffar honom med armarna i bröstet så han inte kommer fram. Sedan sätter han pipan i munnen som för att blåsa och då stannar vårt försvar upp och blir stillastående mensedan väljer han att ångra det och släpper fördel. Då kommer Värnamo med fart och sätter en djupledsboll på sin forward som får ett bra läge och då hamnar vi i ett jobbigt underläge där.

Sedan tycker jag vi reser oss ganska starkt, skapar många situationer, mycket inne i boxen och förtjänar nog att få trycka in en boll. Vi har en hörna som vi placerar tight och där jag tror målvakten boxar in den i eget mål. Vad som föregår det är svårt att se men det enkla beslutet är ju att döma bort det - det brukar aldrig ifrågasättas.

Vi är bra i 25 minuter efter målet men dels tryter orken och dels gör Värnamo ett par förändringar och tar in en snabb kille på kanten som vi visste kunde ställa till bekymmer för oss när vi går hårt framåt och så blir det tyvärr. Lite slarvigt av oss också men vi måste ju chansa framåt.

En ganska jämn match totalt sett men tyvärr förlorar vi med 2-0 och det är bara att gratulera Värnamo till segern."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Öster fick en svår inledning på derbyt mot Värnamo, när Billy Nordström redan i tredje minuten gick omkull i en närkamp med Becirovic och landade så illa att han tvingades kliva av, och senare fördes till sjukhus med en misstänkt nyckelbensskada.

Efter det tidiga bytet kontrollerade hemmalaget spelet ett tag men Öster skulle stå för matchens första hyfsade chans när inbytte Mattias Pavic i 13e minuten spelsade fram Nicolas Mortensen som blev fälld bara någon decimeter utanför Värnamos straffområde. Dansken tog frisparken själv och skickade den med kraft strax över vänstra krysset, så nära att den studsade i nättakets ovansida.

En som hade mycket spring i benen efter uppehållet var Calle Johansson, som flera gånger hann före motståndare till bollen trots avsevärt sämre utgångsläge. Så till exempel i 22a minuten när han sprang sig fri på en fin boll från Oliver Silverholt, men hamnade ur vinkel och inte kunde få till något avslut.

Två munter senare lyfte Johansson istället in en bra boll från kanten och hade både Keene och Mortensen inne i boxen men en försvarande mittback kunde nickstyra ut bollen över kortlinjen. Öster höll trycket uppe efter hörnan och minuten senare var det nära när Månz Berg tog en löpning på en långboll från Varmanen och nickade in en boll som inte kan ha gått många centimeter utom räckhåll för väl placerade Keene.

Öster fortsatte ha mycket boll och i 35e minuten fick Keene ett snabbt inkast från Varmanen, drev bollen in i straffområdet och sökte Calle Johansson som inte nådde bollen då han blev omkulltryckt av Winsth.

Precis före paus borde Öster åtminstone skapat en rejäl farlighet när Jonathan Drott framspelad av Jphansson hittade in med en låg boll till Keene i bra läge, men dennetappade balansen och kunde inte ens få träff på bollen.

ANDRA HALVLEK

Det han bara gå någon minut efter paus innan det första av dagens stora samtalsämnen inträffade. Domaren backade för att undvika bollen men klev i och med detta in i Marc Rochesters löpväg och gjorde att Värnamo kunde ta bollen. Lyfte därefter pipan som för att rätta till situationen men blåste aldrig, och hemmaspelarna reagerade alert och spelade fram sommarvärvningen Moses som via täckande ben och ribban kunde lura Mathias Nilsson och ge de vitblå ledningen.

Öster utnyttjade ilskan efter den tveksamma situationen på bästa sätt och tog över matchbilden totalt. Bara två minuter efter målet tvingade Calle j fram en rejäl räddning av Värnamomålvakten och i efterspelet till den resulteande hörnan lyfte Rochester in en bra boll men tyvärr brast Österanfallet i kommunikationen och Mortensen nickade över istället för att släppa bollen vidare till Keene som hade ett bättre läge.

Med kanppa timmen spelad intensifierades jakten. I 57e minuten nickade Mortensen lågt mot högra stolpen och tvingade fram en hörna, som Värnamos målvakt boxade in i egen burgavel men av ej angivna skäl fick avblåst för frispark.

I 63e minuten lyfte Silverholt en av sina patenterade bollar in framför mål där Keene var centimeter från att kunna stöta in den men iställrt fick se den studsa retfullt strax utanför vänstra stolpen.

Efter 20 minuter av Österdominans gjorde hemmalaget ett par effektiva byten och kunde i 78e minuten ånär stänga matchen. Inbytte Joel stevens dunkade då en frispark från 25 meter i vänstra stolpens insida men vidare ut igen framför mål.

Fem minuter senare skapade Öster dubbla lägen, först ett volleyavslut från nära håll av Pavic som målvakten dessvärre läste väl och halvminuten senare en fin boll upp från Stenberg på inbytte Brenner Toris där målvakten bara precis hann slänga sig framför och rensa.

Till slut straffade sig ändå Östers hårda jakt, när Stevens i 90e tog bollen på egen planhalva och  oroväckande enkelt kunde hålla undan för försvarande spelare innan han rundade Nilsson och kunde rulla in 2-0.