Tung derbyseger i Jönköping

Jönköping på Stadsparksvallen har varit en mardröm i ett antal år nu, men idag fick vi en drömstart med Westemarks nickmål redan i fjärde minuten. Efter en stabil förstahalvlek tog sedan hemmalaget över lite av initiativet, men tunga mål av Bonnah och Bergmark Wiberg gjorde att vi kunde räkna hem segern och gå upp på andraplatsen i Superettan inför söndagens toppmöte.

Lundahl Persson, Söderberg, Magnusson, Ljung, Rodic, Johansson, Gustafson

67' Ljung (Kozica), Rodic (Bonnah)
84' Söderberg (Varmanen)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:
"Jag tycker vi fick se en underhållande match idag, mellan seriens två målgladaste lag och det syntes. Jag är i stort sett nöjd med matchen, förutom de två lägen där de får göra sina mål. Annars tycker jag vi hade bra kontroll över matchen.

Vi borde kunnat utöka vår ledning vid både 0-1 och 1-2 innan Jönköping hann kvittera, men när du inte gör det mot ett lag som har det självförtroende de har just nu så kommer de straffa dig.

Jag är mest stolt över hur hungriga vi var idag, att vi går ut till en tuff bortamatch efter en svår period och vågar spela fotboll som vi vill.

Samtidigt kan vi inte fortsätta släppa in bollar som vi har gjort på sistone, även om det håller så länge vi gör fler mål måste vi få stopp på det.

Jag vill tacka supportrarna för stödet, de har stått bakom oss sen första dagen och stöttat även när vi förlorat, den här segern är för dem."

Det syntes direkt att det var Superettans två anfallsgladaste lag som möttes på Stadsparksvallens fina gräsmatta denna derbytorsdag. Bara halvminuten hade gått innan Alex Hauksson lyfte in första bollen framför Jsödras mål, som målvakt Celic utan problem kunde plocka ner.

Knappa två minuter senare skickade Runar Sigurgeirsson ett långt inkast upp på Ahmed Bonnah - då till vänster i ett mycket flytande rödblått offensivt mittfält - som piskade in ett lågt inlägg som en mittback kunde rensa till inkast.

Nästa inkast gav desto bättre utdelning när Sigurgeirsson fick tillbaka bollen efter sitt inkast och knoppade ett perfekt inlägg mot bortre stolpen där Jesper Westermark  mötte och distinkt tryckte in 0-1 i vänstra burgaveln med pannan.

Öster fortsatte styra spelet, i sjätte minuten tog  sig Westermark fram fint till vänster innan han lyfte in en boll som målvakten kunde plocka ner. Två minuter senare jobbade Hauksson fram matchens första hörna som mycket väl kunde gett utdelning när Sigurgeirsson fick tillbaka bollen och lyfte mot Westermark på bortre, men Book kunde precis styra ut den till en ny hörna.

I 13e minuten var det rejält bud på att Öster skulle utöka sin ledning när en tafatt rensning på ett inlägg från Sigurgeirssonskapade rejäl röra i jsödras förvar, men Manns hann precis ner och kunde täcka Adam Bergmark wibergs avslut från bra läge.

Öster fortsatte jobba högt och i 16e minuten borde man fått ut mer av det bra läge som jobbats fram av Ahmed Bonnah och Dzenis Kozicas höga press, men ett slarvigt inlägg från höger i famnen på målvakten var allt man fick.

20 minuter in i matchen blev det farligt igen på ett inkast från vänsterkanten. Bollen studsade genom straffområdet innan Westermark mötte på bortre, men denna gång gick nicken mot närmsta stolpen och Celic hann mellan.

Fyra minuter senare kunde det blivit riktigt farligt när Tatu Varmanen lyfte bollen upp på ABW, som nickkskarvade vidare till Bonnah, som hade både Westermark och kozica med sig i mitten men slog passningen mittemellan så en grönvit kunde bryta.

I 27e minute stal sedan Westermak bollen högt up i plan, fick den vidare till Kozica som spelade ut på Bonnah men yttern var lite för het och drog avslutet strax över ribban.

Halvtimmen in i matchen jobbade hemmalaget så fram sin första riktigt organiserade chans när man lyfte in en frispark framför mål som Östrförsvaret tvingades rensa ut till hörna. Jönköping höll sig sedan kvar i anfall någon minut men kom aldrig till avslut.

Tio minuter före paus var det sedan riktigt nära för Öster när hemmaförsvaret duttade med bollen i uppspelet, och Bonnah var centimeter från att hinna före målvakten på en snålt slagen hemåtpass men kunde precis få undan den.

Trots stort spelmässigt övertag för Öster kom så nästa jätteläge på en omställning, när en försvarare missade en nedtagning grovt och Sigurgeirsson snodde åt sig bollen och sprang till sig ett öppet läge men avslutade tätt tätt över.

Minuterna före paus jobbade sedan Jönköping sig in i matchen, och i 45e minuten skapade man ocks en riktigt bra chans när Book tog sig runt Stenberg på kortlinjen och fick in bollen på Nikolic, men Månz Berg täckte avslutet innan det kom nära mål.

Efter paus tog gästerna tillbaka initiativet, och i 47e minuten kunde det gett resultat. Efter fint kortpassningsspel på högerkanten lyftes bollen in mot Westermark, som fick en rejäl tryckare i luften och inte hade en chans att hålla nickavslutet på mål.

Minuten senare kom så ett jätteläge för Öster att rycka. Bonnah slog en bra boll in i mitten på Bergmark Wiberg som direktskarvde bollen fram på Westermark, som tog sig in i straffområdet men fick en smäll över hälen och inte kunde ta avslut, men fick en straff med sig.

Fram till elvameterspunkten stegade Bergmark Wiberg, och slog den helt okej placerad lågt till höger, men Celic gick rätt och kunde få handen på den.

Som lök på vätternrödingen lyckades Öster sedan inte utnyttja spelövertaget, utan i 51 minuten kunde en gammal Österbekanting - Flamur Dzelili med två år i Östers akademilag - som bytts in i halvtid bryta in från högerkanten och placera in en riktigt fin yttersida i bortre krysset.

Dessbättre såg vi, precis som flera gånger tidigare i år, ingen osäkerhet i Öster trots tappet. Bara minuten senare byggde vi istället upp ett skolexempel till anfall som slutade med att ABW passade Starke Hedlund - för övrigt en av de bättre på plan idag trots "fel" position på mittfältet - som avslutade tätt över.

Bara minuten senare jobbade Sigurgeirsson fram en hörna som han själv slog, genom straffområdet via Westermark ut till Bonnah som prickade in 1-2 via högerstolpen otagbart för Celic.

Efter mycket duellspel på mitten hettade matchen till lite mer i 64e minuten, när Bergmark Wiberg dubbellurade bort Karlin, och slets så hårt i tröjan att vi nog hade fått straff om vi inte redan fått en, men avslutade hårt men rakt på Celic. I läget efter hade Kozica en bra chans men valde att passa istället för att gå på avslut och chansen rann ut.

Minuten senare följde två potentiellt matchavgörande tillfällen på varann. Först vann Varmanen boll fint och spelade Hauksson, som hittade ut till Bonnah, som tog sig in i straffområdet innan han spelade Kozica vars avslut mot högra burgaveln precis täcktes av en försvarare.

En snabb rensning och en knapp halvminut senare fick vi se en ny bra insats av Dzelili, som tog sig in längs kortlinjen och rullade in bollen på Book som kunde placera in hemmalagets andra kvittering för dagen.

Sedan var det så Östrs tur att ha marginalerna på sin sida. Nyss inbytte Daniel Ljung spelade fram Bergmark Wiberg, som ur tämligen hopplöst läge ute vid vänstra hörnet av straffområdet klippte till och fick en perfekt båge på bollen via en försvarare upp i högra krysset.

Där nånstans kändes det lite som luften gick ur hemmalaget, och så mycket det nu går i dessa händelserika derbyn kontrollerade Öster sedan matchen ganska väl. Vi bjöds på ett distansförsök av Hauksson, ett par smällar mot Westermark som inte fick något med sig men framför allt ett Jsödra som tilläts ha en hel del boll på egen planhalva men sällan få med sig bollen därifrån.

I 83e minuten vann Ljung bollen på mitten och spelade Bergmark wiberg som sånär hittade ut med bollen till n öppen Varmanen, men en försvarare kunde precis bryta ut till hörna. Minuten senare petade nyss inbytte Niklas Söderberg fram bollen till Rodic, vars avslut styrdes ut till en ny hörna. På den tog Ljung ett hårt avslut men försvaret kunde täcka.

Matchens sistariktiga läge kom sedan i tredje stopptidsminuten, när Söderberg snappade upp en misslyckad nednickning på mittplan och drog upp ett anfall där Öster kom tre (fyra och en halv om man räknar ABW som på något sätt orkade ta en maxlöpning från mittplan och kom bakifrån) mot två, men skickade avslutet via Manns ut till bortalagets tionde hörna.