Tung men tveklös förlust

Vi har åkt på flera onödiga/oförtjänta förluster i år, men mot GAIS i toppmötet på Gamla Ullevi var det dessvärre inte mycket att snacka om. Särskilt i första halvlek dominerade makrillarna stort och vi låg mest på försvar. Efter paus höll vi ihop spelet bättre men det var svårt att säga annat än att GAIS ledningsmål var välförtjänt. I vår furiösa jakt på slutet skapade vi sedan ändå ett par-tre högkaratiga chanser men bollen ville inte in.

Lundahl Persson, Thórisson, Magnusson, Ljung, Bergquist, Yakoub, Mörfelt

54' Ljung (Söderberg)
75' Thórisson (Hedlund), Yakoub (Bergmark Wiberg), Mörfelt (Rodic)
81' Magnusson (Kusu)

Mer statistik på förbundets matchsida.

GAIS har visat ruskig form på sistone, och det var också de grönsvarta som tog ett tidigt grepp om matchen på Gamla Ullevis regntunga gräsmatta. Vladimir Rodic jobbade ändå fram matchens första hörna fyra minuter in i matchen, men den korta varianten - som såg intressant ut men missade i genomförandet - mynnade ut i en alldeles för hög boll in i mitten där Theodor Johansson fick ta ett väldigt svårt volleyavslut som gick en bra bit över.

Direkt i anfallet efter kunde det blivit farligt hemåt när göteborgarnas assistkung Lundgren slog en fin boll genom backlinjen för Lindberg att springa på, men Månz Berg sprang ivägen nog för att Miloje Prekovic skulle hinna först till bollen.

Östers spel, å andra sidan, satt inte alls ihop. I sjunde minuten rullade Rodic en bra boll in mot Niklas Söderberg, som hade Jesper Westermark i bra läge framför mål och Adam Herdonsson i högra kanten av straffområdet, men - symptomatiskt för Östers spel idag - inte läste hur mycket bollen skulle sakta ner och blev slagen till den av en grönsvart, som istället kunde dra igång en kontring.

Minuten senare kunde det återigen blivit lovande när Herdonsson skarvade fram bollen på Söderberg, som gick själv innan han rullade ut den till Westermark som dessvärre hamnat till vänster och när han försökte vända inåt hann en försvarare mellan och kunde blockera avslutet.

Nu var det öppna spjäll och bara halvminuten senare kom matchens bästa målchans när Lindberg fick bollen metern utanför straffområdet och tjusigt yttersidade den förbi Preka i högra stolpens insida - och ut.

Momenten senare stal Söderberg bollen strax utanför eget straffområde och lyfte en lång boll upp förbi mittlinjen på Westerberg, som missade i nedtagningen men ändå hann först på bollen och tog med sig en vidare uppåt. Passningen mot Adam Bergmark Wiberg gick sedan på en försvarare men studsade rätt, men bollen hamnade sedan ut på högerkanten där den gick till ett inlägg över alla ut till inkast.

Matchen präglades nu av mycket bolltapp från båda sidor, och det var svårt att se för en oinvigd att det var två lag som slåss om en allsvensk plats som möttes. I tionde minuten tog Theodor Johansson ett snabbt inkast 20 meter från kortlinjen fram på Bergmark Wiberg, som hade yta in mot mål och både Westermark och Söderberg framför mål men rullade inlägget på förste försvarare.

Här nånstans kändes det som Österspelarna började bli mer rädda, tog ett extra moment på sig i varje situation och straffades stenhårt för det av en hårt pressande GAIS. I 14e minuten vann hemmalaget boll efter ett Österinkast på mittplan och fyra bolltouch senare var Amatkarijo fri till höger och rullade bollen förbi ett öppet mål tätt framför en dykande Lindberg.

Tre minuter senare lyfte GAIS in ett inlägg där Kricak mycket väl kunde fått en straff mot sig för sitt aktiva stressande av motståndaren och bara minuten senare bjöds Celik på ett friläge när Berg nickade en inlyft frispark i ryggen på en medspelare varpå den dök ner framför fötterna på GAIS-anfallaren som var helt fri men lite häpen drog avslutet över (även om en bra täckande Prekovic hade gjort det svårt om han satt bollen på mål).

Ansatserna saknades inte i Östers spel idag men det brast i utförandet. Gång på gång vann man boll - då även grönsvart slog bort mycket - och hade chans att ställa om på riktigt bra nivå, men slog bort bollarna. I 27e minuten ser vi ett praktexempel när Rodic står för en underbar brytning tio meter in på egen planhalva, har med sig Westermark och ABW i full fart en bit in på offensiv och Söderberg strax nedanför - men slå bollen precis för snålt. Någon decimeter högre hade den suttit på Bergmark Wiberg och vi hade haft två man fria men idag ville det inte utan bollen fastnade på mittback Norén.

Osäkerheten spred sig tyvärr snabbt. I 28e minuten bröt Bergmark Wiberg bollen på mitten och drog upp ett anfall där han hade Westermark precis bakom mittbacken till höger men istället för en boll i djupet vände vänsteryttern, saktade ner spelet och slog en lång boll över på högerkanten.

Fram mot paus jämnade spelet så ut sig, och i 38e minuten kunde vi fått se ett riktigt drömmål. Johansson tog sig in från vänsterkanten och slog ett brant inlägg fram mot en perfekt rusande Westermark, som hade blivit helt fri framför mål men en akrobatisk hög spark av Cardaklija kunde precis blockera undan bollen.

Sedan fanns mycket vilja men lite medstuds. Söderberg tog sig förbi två förvarare men fastnade på väg in i straffområdet och tappade bollen. I nästa läge skarvade Kricak bollen fin ut på Rodic som hade tre man framför mål och skickade en låg projektil men fick se den styras undan precis utanför målområdet.

Kanske blev Öster för optimistiska för i 40e minuten blev det rejält farligt när Lundgren satte av i full fart och rullade in en perfekt boll på Amatkarijo som såg ut att vara helt ren med Preka, men ur ingenstans kom kapten Berg flygande och blockerade avslutet innan det ens hann ställa till något.

Bara minuten senare var det Östers tur, Herdonsson rullade in bollen bra till Rodic inne i straffområdet, som vände bort sin försvarare och försökte chippa in bollen i målområdet där tre medspelare fanns, men än en gång stod Cardaklija ivägen och kunde nicka undan.

I 44e minuten hittade Lundgren sedan en fin passning in på Åberg som såg misstänkt offside ut men var precis på rätt sida, men dessbättre vände om och saktade ned spelet istället för att gå på eget avslut och tvingades spela in bollen på Amatkarijo som halvhjärtat rullade avslutet på Prekovic.

På den enda stopptidsminuten hann Öster sedan med två halvlägen, som kunde bjudit på mer. Först ett snyggt inlägg från Theo som Bergmark Wiberg fick hyfsad kraft i nicken på, men missade målet med dryga metern. Sekunderna före att visslan gick lyfte sedan Kusu en chansboll upp på vänsterkanten där Westermark (som vi måste diskutera varför han hamnar till vänster så ofta fast han inte alls passar där) tog med sig bollen med en fantastisk svepande volleyfösning, fick bra fart och var på väg runt men fastnade på Norén på vägen in mot mål.

Tre minuter efter paus jobbade Öster sedan fram ett bra läge. Westermark nickskarvade en lång boll, fick tillbaka den och lyfte in i straffområdet på en Rodic som var på väg genom men tappade bollen. Söderberg vann sedan tillbaka den och petade till Bergmark Wiberg som avslutade hårt men ganska rakt på Krasniqi i GAIS-målet, som kunde plocka bollen.

Dryga timmen in i matchen jobbade hemmalaget fram ett par chanser i tät följd. Först en bra låg frispark som Preka styrde ut till hörna, på denna ett läge där Celik nästan sparkade av foten på Westermark och ville ha straff för det men fick hörna, som slutligen renderade en farlig nickskarv som landade på nättakets ovansida.

Nu var vi dock snabbare i uppspelen och inbytte Daniel Ljung skickade i 63e minuten ett inlägg från högerkanten mot bortre (där i rättvisans namn ingen rödblå fanns) som Wängberg styrde ut till hörna. Denna borde blivit farlig då Rodic lyfte den mot Bergmark Wiberg i utkanten av straffområdet (såg vi en liknande senast på Gamla Ullevi men med lite bättre resultat?) som drog till men skickade avslutet metern över.

Tre minuter senare skulle så GAIS ta ledningen. Inbytte Henriksson gjorde ett jättebra förarbete när han tog med sig bollen ner mot kortlinjen och sedan rullad bakåt på Lindberg, som inte borde kunnat nå bollen men vek benet förbi en stillastående Berg och styrde in 1-0.

Knappa kvarten före full till såg det ändå lovande ut när Ljung vann bollen och slog en låg boll upp längs vänsterkanten som Westermark jagade och hade bra försprång på, men när han vände inåt hann Cardaklija ikapp och satte en klockren brytning.

Mot slutet av matchen föll GAIS djupare i sitt försvar och vi kunde spela runt mycket utanför deras straffområde. Detta kunde straffat sig i 90e minuten när Berg nickskarvade in ett inlägg framför mål på Krizac som var helt fri med målvakten men en försvarare fick fram benet och kunde peta undan bollen.

Nu kändes det ändå mer som de rödblå trodde på det och vi hann med två riktigt bra chanser på stopptid. Två minuter in vann Ljung boll en bit in på offensiv planhalva och rullade en bra boll fram på Antonio Yakoub, som lyckades tråckla bollen förbi sin försvarare in i straffområdet ner mot kortlinjen innan han försökte lyfta bollen in mot Westermark framför mål, men Krasniqi läste det och hann fram och kunde fösa undan den. På returen hann målvakten sedan precis före en framstörtande Mörfelt.

Mörfelt var sedan nära att bli poängräddaare i fjärde stopptidsminuten. Prekovic slog en lång utspark, Westermark hittade en fin nernickning fram förbi backlinjen och Mörfelt tog precis rätt löpning och försökte peta in bollen på målvaktens högra sida men Krasniqi hann ut med högerfoten och kunde precis få undan bollen.