Tung trea i premiären

Två bra lag stängde ner varandra rätt mycket i en ganska chansfattig premiär, men Adam Bergmark Wiberg kunde säkra tre blytunga premiärpoäng med sitt avslut från nära håll i 89e minuten.

 

HELSINGBORGS IF - ÖSTERS IF 0-1 (0-0)

0-1 89 Bergmark Wiberg
Publik: 8717

 

Öster startade med:
Prekovic
Herdonsson - Berg - Starke Hedlund - Sigurgeirsson
Kusu - Hauksson
Rodic - Söderberg - Bergmark Wiberg
Westermark

Bänk:
Kozica, Bonnah, Magnusson, Ljung, Gustafson, Lundahl Persson, Varmanen

Byten:
16'  Varmanen (Sigurgeirsson)
45+3 Ljung (Kusu)
87' Kozica (Söderberg), Bonnah (Rodic) 
Mer statistik på förbundets matchsida.

 

TÚFA OM MATCHEN:

"Viktigt med en tre poäng i en tuff premiär, på bortaplan mot ett bra lag inför nästan 9000 åskådare.
Jag är glad att vi kunde ta tre poäng med det stödet vi har, jag är övertygad om att de hjälpte oss de stunder i matchen vi hade det tuffare.
En svår match men jag är stolt över den karaktär killarna visar.

Första halvlek tycker jag vi spelar precis som vi bestämt att vi ska göra, båda i anfall och försvar. Vi har också nicken i målställningen efter en hörna men också ett par lägen där vi borde kommit till bättre chanser.

Det blev lite konstigt med alla byten men på det hela en halvlek jag är nöjd med.

I andra halvlek hamnade vi i problem direkt, och det är Preka som håller oss kvar med sina räddningar precis efter paus. Sedan jobbar vi oss in i det igen och till slut vinner vi för att våra spelare visar sin karaktär och sliter för det ända in i slutet.

Du kan inte åka till Helsingborg och tro du ska äga spelet hela matchen men vi håller ihop det som lag när de spelar bättre och i slutändan tycker jag att det var rättvist att vi vann sett till de klara chanserna.

Riktigt skönt att få inleda säsongen med att hålla nollan också."

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

FÖRSTA HALVLEK

Det såg lovande ut i inledningen av premiären borta på Olympia i Helsingborg. Bara sekunder hade gått när Månz Berg lyfte en lång boll upp på dam Bergmark Wiberg, som tog ett rappt avslut från 25 meter som HIF-målvakten inte kunde hålla. På returen var Vladimir Rodic centimeter från att nå först på bollen men Bengtsson kunde precis rensa.

Därefter tog matchen en annan riktning. Vi fick se två lag med mycket att bevisa i år, och en hel del tufft spel på mittfältet. Redan i 3e minuten skallade Runar Sigurgeirsson och Holst ihop i en nickduell och även om båda försökte spela vidare tvingades de kliva av kort därefter.

Tidiga byten störde båda lagens spel och bortsett från ett par hörnor som inte hotade dröjde det till 21a minuten innan det närmade sig mål. Då ställde Öster om längs högerkanten och efter ett par försök från Jesper Westermark hamnade bollen ute hos Adam Herdonsson, som lyfte mot bortre där Bergmark Wiberg hann först men drog avslutet över.

I 34e minuten hände det sedan saker åt båda håll. Först tog Niklas Söderberg med sig bollen fint förbi en motståndare men slog passningen fram mot ABW lite för snävt och en Helsingborgare kunde bryta. Sedan ställde hemmalaget om snabbt och Ring såg ut att var på väg genom men Herdonsson tog en bra löpning och väntade ut anfallaren till Manasse Kusu kom och kunde sno bollen.

Minuten senare var Öster nära att bjudas på ett jätteläge när HIF-målvakten väntade lite för länge med att slå en passning förbi egen tom bur och Bergmark Wiberg var någon decimeter från att nå fram och bryta bollbanan mitt framför mål.

Fem minuter före paus skulle vi sedan få se matchens bästa läge. Först klackade sig Rodic förbi fint och vände bort försvararen igen innan han lyfte mot Bergmark Wiberg på bortre men en försvarare kunde nickrensa ut till hörna.

Denna var dock ytterst nära att resultera när Rodic rickade in bollen på Westermark som nickade hårt i ribbans undersida, varpå bollen studsade ner precis framför mållinje innan en försvarare kunde cykelsparka iväg bollen.

Tre minuter före paus kom så hemmalagets bästa chans dittills, när Rejnhold lyfte en lång boll mot bortre krysset och Miloje Prekovic fick sträcka ut för att styra undan den lurigt skruvade bollen.

Det kunde sedan blivit farligt för Öster på stopptid när Westermark nickskarvade Rodics hörna mot bortre stolpen dä Hauksson fanns, men försvaret kunde styra undan bollen precis innan den nådde islänningen.

 

ANDRA HALVLEK

Efter paus kunde det mycket väl ha smällt direkt. Efter en mycket försenad start satte HIF full fart och bara halvminuten hade gått när Ring tog sig in längs vänstra kortlinjen och spelade in till Gigovic som avslutade stenhårt men ganska rakt på Prekovic, som kunde rädda. Returen studsade dock ut till Nilsson som nog trodde att han placerat in årets första mål på Olympia men fick se "Preka" göra en jätteräddning när han fick upp högerhanden och kunde fösa iväg bollen.

Sedan följde en period där hemmalaget pressade på hårt, stöttade av den stora hemmaklacken bakom Prekovic, utan att komma till riktiga lägen. Närmre än en frispark ur bra läge rakt i famnen på Prekovic kom skåningarna dock inte.

Istället skapade Öster i 55e minuten sin bästa chans efter paus när Månz Berg vann boll högt i bana och via Ljung fick bollen ut till Rodic, som placerade in bollen framför mål där Söderberg fick mycket utrymme men placerade nicken en bra bit till höger om mål.

I 67e minuten borde det sedan blivit riktigt farligt när Bergmark Wiberg läste ett uppspel från Helsingborgs försvar och bröt i bra läge och Öster kunde anfalla med fyra man mot tre, men ABW valde en lång boll ut på Rodic på högerkanten och slog den inte bättre än att den stack ut över sidlinjen.

Chansen kom sedan ändå i momentet efter när Ljung vann tillbaka bollen och spelade Söderberg, som gick själv innan han avslutade via en motståndarfot strax utanför högra stolpen.

Öster bet sig sedan kvar och kom via en kort hörnvariant till ett avslut av Söderberg som styrdes ut till ny hörna. Denna blev mer traditionell men nickades en bra bit över.

Efter en svag inledning av andra hade Öster nu tagit tillbaka mycket av spelet och i 74e minuten var det nära att ge utdelning. Bergmark Wiberg lyfte in en väl avvägd boll från vänsterkanten och Westermark mötte fint, men styrde nickskarven precis utanför högra stolpen.

I 83e minuten drog Söderberg upp ett anfall innan han spelade Bergmark Wiberg, som hittade en bra passning ut på Varmanen, men en heroisk satsning av Widell som på hockeymanér slängde sig och täckte avslut räddade hemmalaget i det läget.

Fem minuter före full tid rensade hemmaförsvaret ett inlägg till en hörna som kunde kostat dem. Westermark nådde högst på hörnan och nickskarvade den mot bortre stolpen där både Hauksson och Berg fanns, men sprang ihop i sin jakt på bollen som kunde slimka vidare ut över kortlinjen.

Minuten före full tid kom så ändå det så förlösande målet. Herdonsson, som vid det här laget såg fullständigt slut ut, fick bollen från inbytte Kozica och skickade in den framför mål. Bergmark Wiberg lyckades på något sätt styra inlägget över sin försvarare och hann sedan vrida runt själv och avsluta på volley stenhårt upp i nättaket innan han rusade ut och firade med den välfyllda bortaläktaren.